Politika i društvo

AKTUALNI SAT ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Daniele Kumar (IDS) novi je županijski vijećnik. Igor Belas (SDP): "Sjede li u ovoj prostoriji Supermeni?"

- U pravu ste, spojeni su Hospicij i Alfredo Štiglić. To je operacija koja ima tri različita smjera. Jedno je samo proširenje Alfreda Štiglića na Verudi u Puli, drugo je obnavljanje depadanse koja je dislocirana od tog mjesta i treće je smještaj kuhinje i onih korisnika koji će morati biti izmješteni iz Alfreda Štiglića tijekom 18 mjeseci dok se bude proširivao Alfredo Štiglić, odgovorio je pročelnik županovog kabineta Ivan Glušac na pitanje o "dinamici" radova na pulskom Domu za starije i nemoćne osobe


 
3 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Daniele Kumar (IDS-DDI/ISU/Zeleni)

- U pravu ste, spojeni su Hospicij i Alfredo Štiglić. To je operacija koja ima tri različita smjera. Jedno je samo proširenje Alfreda Štiglića na Verudi u Puli, drugo je obnavljanje depadanse koja je dislocirana od tog mjesta i treće je smještaj kuhinje i onih korisnika koji će morati biti izmješteni iz Alfreda Štiglića tijekom 18 mjeseci dok se bude proširivao Alfredo Štiglić, odgovorio je pročelnik županovog kabineta Ivan Glušac na pitanje o "dinamici" radova na pulskom Domu za starije i nemoćne osobe

Današnja sjednica Skupštine Županije istarske započela je izborom novog vijećnika koalicije IDS-DDI / ISU / Zeleni Danielea Kumara, koji je prisegom preuzeo vijećničku poziciju dosadašnjeg vijećnika Vilija Rosande, čiji je mandat, na njegov zahtjev i iz osobnih razloga, stavljen u mirovanje.

Vijećnik SDP-a Igor Belas

Dnevni red s 37. točaka

- Da li u ovoj prostoriji sjede sve Supermani?, pitao je vijećnik SDP-a Igor Belas, skrećući pozornost na opsežnost dnevnog reda. Belas je od predsjednice Skupštine Sandre Ćakić Kuhar zatražio da se sjednice zakazuju češće kako bi se izbjeglo ovakvo gomilanje tema jer sam, kako je naveo, tako veliki raspored nije spreman proučiti i spremiti, a zatražio je i podršku ostalih vijećnika u svom zahtjevu.

Vijećnik Belas zatim je uputio pitanje županu Borisu Miletiću vezano za projekt renoviranja Doma za starije osobe Alfredo Štiglić.

- Kakva je dinamika radova i kakvo je stanje oko kreditiranja same ustanove, pitao je Belas i zatražio pojašnjenje vezano za informaciju  da će tijekom sanacije prostora matične zgrade Doma za starije, štićenici biti prebačeni u prostor pulskog Hospicija. 

Pročelnik Ivan Glušac

Depadansa Doma za starije gotova do kraja siječnja 2024. godine

Umjesto župana, odgovor na Belasovo pitanje ponudio je pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac.

- U pravu ste, spojeni su Hospicij i Alfgredo Štiglić. To je operacija koja ima tri različita smjera. Jedno je samo proširenje Alfreda Štiglića na Verudi u Puli, drugo je obnavljanje depadanse koja je dislocirana od tog mjesta i treće je smještaj kuhinje i onih korisnika koji će morati biti izmješteni iz Alfreda Štiglića tijekom 18 mjeseci dok se bude proširivao Alfredo Štiglić, rekao je Glušac, koji je naveo je projekt renoviranja depadanse star nekoliko godina te su se, od njegove izrade, promiijenili zakonski propisi, prvenstveno vezano za obnovljive izvore energije. U skladu s time, projekt se morao preprojektirati, rekao je Glušac, te naveo kako je izmjena dovela i do pozitivne posljedice, a to je stvaranje dodatnih 25 mjesta za korisnike.

Novi će projekt, rekao je, javnosti biti predstavljen u lipnju, a tijekom srpnja se očekuje natječaj za radove.

Projekt depadanse već je gotov i zgrada će biti preuređena najkasnije do kraja siječnja, potvrdio je Glušac, dodavšio kako je moguće da se dio štićenika, tijekom radova, na kraći rok premjesti u prostor pulskog Hospicija.

Vijećnik Belas izrazio je nezadovoljstvo ovim odgovorom, rekavši kako je projekt predugo traje, a u Puli je previše nesretnih ljudi koji u Domu za starije čekaju svoje mjesto. Osim toga, vijećnik SDP-a smatra i kako Pula ne daje dobar primjer drugim gradovima koji će se u budućnosti odlučiti na ovakav projekt.

Župan Boris Miletić je na Belasovu opasku kratko reagirao izjavom u kojoj se složio da bi svi voljeli da je proces tekao brže, ali da to nije bilo moguće.

- Nemojte zanemariti jedan vrlo bitan preduvjet. Do 9. mjeseca 2021. godine, imovinsko-pravni odnosi na tom području nisu bili riješeni. Istarska županija je osnivač Doma 'Alfredo Štiglić', ali zemljište na kojem se Dom nalazi nije bilo u županijskom već u vlasništvu Zavoda za mirovinsko osiguranje i vi niste mogli ići u ulaganje i graditi na tuđoj zemlji, rekao je Miletić.

Župan Boris Miletić

Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.