Politika i društvo

NA PULEŽANE SLOGANOM #OSTANIDOMA

DEMOKRACIJA OPASNIJA OD VIRUSA Investitor pozvao građane da na referendumu - ostanu doma! Pitali smo političke stranke što misle o tome

Tvrtka Hotel Valkane poslala je jučer medijima video spot u kojem je lobiranje za izgradnju hotela na pulskom Lungomareu - o čemu će građani i građanke odlučivati na referendumu 9. listopada – poprimilo sasvim novu dimenziju. U uratku se (in)direktno povlači paralela između koronavirusa i prava građana na konzumiranje izravne demokracije


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Šima Kastelc

Tvrtka Hotel Valkane poslala je jučer medijima video spot u kojem je lobiranje za izgradnju hotela na pulskom Lungomareu - o čemu će građani i građanke odlučivati na referendumu 9. listopada – poprimilo sasvim novu dimenziju. U uratku se (in)direktno povlači paralela između koronavirusa i prava građana na konzumiranje izravne demokracije

Tvrtka Hotel Valkane poslala je jučer medijima video spot u kojem je lobiranje za izgradnju hotela na pulskom Lungomareu - o čemu će građani i građanke odlučivati na referendumu 9. listopada – poprimilo sasvim novu dimenziju.

Naime, u dvominutnom se uratku navodi koliko će točno milijuna kuna Grad Pula prihodovati od možebitnog hotela, što odmah nakon što se ishoduje građevinska dozvola, što iz godine u godinu kroz komunalni doprinos i naknadu.

U zadnjim sekundama videa investitor poručuje: "Reci NE blokadi Pule, reci NE ovakvom referendumu!". A onda, valjda u namjeri da dodatnim zastrašivanjem začini cijelu priču, povlači paralelu s kampanjom kojoj je cilj bio smanjiti fizičke kontakte za vrijeme koronavirusa, spot završava sloganom: #ostanidoma.

Screeshot video spota

Od jučer do danas niti jedna politička opcija u pulskom Gradskom vijeću koja podržava gradnju hotela na Valkanama nije osudila, niti se ogradila od paralele između virusa i prava građana na konzumiranje oblika izravne demokracije i poziva za bojkot referenduma.

Stoga smo nazvali čelnike SDP-a, HDZ-a, Nezavisne liste Filipa Zoričića, IDS-a, nezavisnog vijećnika srpske nacionalne manjine Milana Rašulu, Gordanu Ferenčić iz Zelenog saveza i predsjednicu Gradskog vijeća Mariju Marković Nikolovski te ih pitali za komentar.

Upitan hoće li se SDP, čiji su se gradski vijećnici tijekom posljednjih mjeseci oštro borili za hotel, ograditi od takvih anti-demokratskih parola, hoće li barem sazvati konferenciju za novinare i pozvati građane da izađu na referendum, te da komentira video koji je objavljen u nekim medijima i na društvenim mrežama, predsjednik pulskog ogranka te stranke Igor Belas odrješito je kazao da nema komentara.

Igor Belas

Šef IDS-a Pule, Daniel Deković, kazao je da je su iz te stranke pozvali svoje članove da izađu na referendum i glasaju po svojoj savjesti.

- Referendum je festival demokracije. Svi građani bi trebali izaći, podržavaju li hotel ili ne. Neka se izjasne što žele ili ne žele u svom gradu. Usporedba s koronavirusom je neprimjerena, rekao je.

Daniel Deković

Gradonačelnik Filip Zoričić je istaknuo da njegova nezavisna lista ne podržava "niti jednu stranu u ovoj priči".

- Podržavamo javni interes i govorenje istine, koje je, nažalost, jako malo. Ne sudjelujemo niti komentiramo kampanju niti jedne od strana, a svakodnevno smo moja nezavisna lista i ja žrtve iznošenja različitih neistina i opet se držimo po strani, dok ovo ne završi, komentirao je gradonačelnik te napomenuo da je već obznanio da će on izaći na referendum te da je lista pozvala građane da se "ponašaju sukladno savjesti".

Filip Zoričić

Milan Rašula je poručio da je njegovo mišljenje da građani Pule trebaju izaći na referendum i na taj način iznijeti svoj stav. Tako će, veli, učiniti i on.

Milan Rašula je mjere zaštite protiv koronavirusa shvaćao veoma ozbiljno

Predsjednica pulskog HDZ-a i ravnateljica pulske opće bolnice Irena Hrstić, inače liječnica, koja je u više navrata apelirala na javnost da bude odgovorna i ponaša se u skladu s mjerama zaštite od koronavirusa, nije bila upućena u parolu tvrtke Hotel Valkane kojom se poziva na bojkot referenduma. Smatrajući da, i kao liječnica, i kao političarka, treba izraziti svoj stav, poslali smo joj fotografiju iz videa sa sloganom #ostanidoma i poveznicu na video kako bi se bolje informirala s tematikom.

- Ako mislite na #ostanidoma i paralelu s intenzitetom COVID epidemije, meni kao liječnici nije poznat podatak da su na snazi neke restrikcije, poručila je poprilično nejasno.

I to je sve.

Irena Hrstić

Gordana Ferenčić i Marija Marković Nikolovski ostale su, kao i bezbroj puta do sada, nedostupne za upite novinara iz Istre24.

Podsjetimo, referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja "Lungo mare" ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?".


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.