Politika i društvo

SUKOB INTERESA

Direktor Brijuni Rivijere Ivica Butorac kažnjen s tri tisuće kuna jer je sjedio na dvije stolice i primao naknadu u porečkom Institutu za poljoprivredu

Imenovanje Butorca za direktora Brijuni Rivijere je krajem svibnja 2021. godine predložio Milan Plećaš, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji je također danas kažnjen novčanom kaznom od dvije tisuće kuna zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
Ftoto Brijuni rivijera

Imenovanje Butorca za direktora Brijuni Rivijere je krajem svibnja 2021. godine predložio Milan Plećaš, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji je također danas kažnjen novčanom kaznom od dvije tisuće kuna zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Direktor Brijuni Rivijere i HDZ-ov županijski vijećnik Ivica Butorac kažnjen je s tri tisuće kuna jer je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Epilog je to propitkivanja dvojnosti Butorčevih funkcija o čemu je pisao portal Istra 24. Stupanjem na funkciju direktora Brijuni Rivijere i ulaskom u županijsku Skupštinu, bilo je očito jasno da jednu od funkcija mora zaboraviti, no on je tvrdio da je sve po reguli.

Kada smo ga pitali je li tražio mišljenje Povjerenstva nakon što je s HDZ-ove liste ušao u Skupštinu, a paralelno je izabran i za direktora u državo-županijskoj tvrtki, Butorac je odgovorio „da je sve to riješeno“.

No tek nakon što smo objavili koje sve funkcije obnaša, Butorac je sam zatražio mišljenje Povjerenstva, nakon čega je Povjerenstvo i pokrenulo postupak protiv njega.

Ispada da je sam sebe prijavio za sukob interesa, zbog čega je danas i kažnjen novčanom kaznom od tri tisuće kuna.

S obzirom na direktorsku plaću od 15 tisuća kuna, vjerujemo da će bez većih poteškoća platiti kaznu.

Također, sporno je bilo i njegovo članstvo u Upravnom vijeću Instituta za poljoprivredu Poreč gdje je kao direktor državno-županijske tvrtke primao godišnju naknadu u iznosu od šest tisuća kuna.

Donedavno je ovaj bivši predsjednik pulskog HDZ-a bio i predsjednik Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Rovinj.  

Ivica Butorac je nakon osvajanja mandata u županijskoj Skupštini i novog direktorskog posla, zatražio stručno mišljenje Stručne službe županijske Skupštine, a rečeno mu je da se ne radi o nespojivim dužnostima te da funkciju direktora i vijećnika može istovremeno obnašati.

Ivica Butorac Foto: IŽ

No Povjerenstvo je donijelo zaključak da je Butorac prekršio zakon, jer je za vrijeme obnašanja javne dužnosti obavljao drugu javnu dužnost.  

Iz ovog proizlazi da bi Butorac trebao ili ostati direktor Brijuni Rivijere, ili bi se trebao odreknuti mandata županijskog vijećnika.

Kažnjen je, dakle, i zbog primanje naknade u Upravnom vijeću porečkog Instituta za poljoprivredu, a radi se o ustanovi od posebnog državnog interesa.

Javnost još uvijek nije doznala koje to reference ima Butorac za direktorsko mjesto u Brijuni Rivijeri, a iako smo podatke zatražili od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, do danas nisu odgovorili.

Ivica Butorac ne odgovora na pozive ni poruke, pa nismo uspjeli doznati planira li se povući iz Skupštine Istarske županije ili će radije ostati na direktorskoj plaći.

Osim vijećničkog mandata, ovaj HDZ-ovac obnaša i funkciju potpredsjednika županijskog Odbora za statut, poslovnik i lokalnu samoupravu, a i član je županijskog Odbora za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju.

Pitali smo predsjednika istarskog HDZ-a, Antona Klimana, kako gleda na ovu situaciju, a zanimalo nas je i tko bi eventualno mogao zamijeniti Butorca u Županijskoj skupštini. Kliman nije znao detalje o kazni koju je dobio Butorac, pa ništa nije mogao komentirati.

Imenovanje Butorca za direktora Brijuni Rivijere je krajem svibnja 2021. godine predložio Milan Plećaš, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji je također danas kažnjen novčanom kaznom od dvije tisuće kuna zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju je istovremeno primao plaću, ali i neka dodatna primanja, čime je kršio zakon. Radilo se o regresu u iznosu od 1.250 kuna u 2018. i 2019. godini te u iznosu od 1.500 kuna u 2020.godini. Bio je tu i dar za djecu povodom sv. Nikole u iznosu od 1.200 u 2018. i 2019. godini, božićnica u iznosu od 1.250 kuna u 2018. i 2019. godini te uskrsnice u iznosu od 400 kuna u 2019. godini.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS-ov mladi lav Marin Lerotić digao sidro iz stranke koja se urušava poput kule od karata. Župan Miletić zadovoljno trlja ruke i sprema listu za Sabor?

Lerotić je jučer izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide. Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima

Istra
 

FAŽANSKO OPĆINSKO VIJEĆE PROŠLO BEZ DRAME Lidija Udovički nije se pojavila na sjednici, većina prijedloga usvojena jednoglasno, bez rasprave

Od važnijih i opsežnijih tema izdvojili su se prijedlozi o izmjenama i dopunama urbanističkih planova za uređenje naselja Fažana te za uređenje Poduzetničke zone „San Pellegrino“ * Usvojena je i Odluka o socijalnoj skrbi, koja je jasnije definirala neophodnu dokumentaciju za dobivanje socijalne pomoći te, kao najvažnije, podigla cenzus prihoda za samce sa 146 na 340 eura

Istra
 

NEZAVISNI MARIN LEROTIĆ:' Članovi IDS-a dovoljno su sposobni i kvalitetni da mogu odabrati novo vodstvo ukoliko do toga dođe. Ne bude li tako, Dalibor Paus će i dalje biti predsjednik. I ja im želim svu sreću'

Da li će župan ići s nekom listom to morate njega pitati. Ja s njim nikad o tom nisam razgovarao. Moj fokus je biti što aktivniji i kvalitetniji saborski zastupnik i gradski vijećnik. Što će biti u budućnosti, to će vrijeme pokazati*Sve ovisi na koji će se način Daniel Deković postaviti prema pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću. Meni je koalicija s Zoričićem neprihvatljiva. Ako bude na tom tragu, onda možemo razgovarati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.