Politika i društvo

AMBICIOZNI HDZ-OV DIREKTOR

Direktor Brijuni Rivijere lagao da je tražio mišljenje Povjerenstva. Tražio ga je nakon što smo ga pitali. Pokrenut postupak zbog sukoba interesa

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kažu da je postupak pokrenut zbog istovremenog obnašanja dužnosti člana Uprave trgovačkog društva Brijuni Rivijera i obnašanja dužnosti vijećnika Županijske skupštine kao i zbog primanja nedopuštene novčane naknade za članstvo u Upravnom vijeću Instituta za poljoprivredu i turizam- ustanove od posebnog državnog interesa


 
5 min
Danijela Bašić-Palković

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kažu da je postupak pokrenut zbog istovremenog obnašanja dužnosti člana Uprave trgovačkog društva Brijuni Rivijera i obnašanja dužnosti vijećnika Županijske skupštine kao i zbog primanja nedopuštene novčane naknade za članstvo u Upravnom vijeću Instituta za poljoprivredu i turizam- ustanove od posebnog državnog interesa

Nakon pisanja portala Istra24, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv direktora Brijuni Rivijere Ivice Butorca zbog sukoba interesa. Povjerenstvo istražuje može li Butorac istovremeno biti direktor državno-županijske tvrtke i vijećnik u županijskoj Skupštini. Predmet istrage su i Butorčevo članstvo u Upravnom vijeću porečkog Instituta za poljoprivredu čiji je osnivač država.

Što poželiš, politika pruži

Butorac je nakon zadnjih lokalnih izbora s HDZ-ove liste ušao u županijsku Skupštinu, a u kratkom je roku imenovan novim direktorom Brijuni Rivijere čiji su osnivači Republika Hrvatska i Istarska županija.

S obzirom na to da je vrlo blizak s predsjednikom istarskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Antonom Klimanom koji je predvodio županijsku listu na izborima, i na kojoj je Butorac zauzeo visoko treće mjesto, ne sumnjamo da je Ivica postao direktor uz Antonov politički poguranac.

Ne manje bitno je to što Butorac na mjesto direktora županijsko-državne firme dolazi bez javnog natječaja, a na to ga mjesto imenuje Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju na čijem je čelu HDZ-ov ministar Darko Horvat, dok u Upravnom vijeću, ni više ni manje, sjedi sedam HDZ-ovih ministara. U istom je tijelu i predstavnica Ureda predsjednika HDZ-ove Vlade.

Ne treba zaboraviti da je Butorac i bivši predsjednik pulskog HDZ-a. Osim članske iskaznice, nismo uspjeli doznati koje još reference ima za mjesto direktora Brijuni Rivijere.

Naknada u Skupštini 15 tisuća kuna

Uz funkciju vijećnika u županijskoj Skupštini, gdje godišnje ima pravo na naknadu od 15 tisuća kuna, Butorac je u svojoj prvoj imovinskoj kartici predanoj u srpnju 2021. godine naveo i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Rovinj, a član je i Upravnog vijeća Instituta za poljoprivredu Poreč. Samo od članstva u Upravnim vijećima, prima naknadu u iznosu od 7.200 kuna godišnje.

U vrijeme kada smo ga pokušali telefonski kontaktirati, dok smo istraživali njegove funkcije, Butorac je tvrdio „da je zatražio mišljenje Povjerenstva, da je to riješeno i da nije u sukobu interesa“, ali uspostavilo se da je u tom telefonskom razgovoru našoj novinarki lagao.

Brijuni Rivijera-nikad realiziran projekt, Foto: Danijel Bartolić

Ne govorenje istine, svakako ne ide u prilog odgovornoj funkciji koju obnaša kao prvi čovjek tvrtke koja je, ne tako davno, imala status tvrtke od posebnog državnog interesa.

Nedugo nakon tog telefonskog razgovora, kada nam Butorac tvrdi „da je sve riješeno“, od Povjerenstva dobivamo potvrdu da Butorac nije tražio ništa.

Nakon što je shvatio što je ranije izjavio, Butorac brže-bolje naknadno od Povjerenstva traži mišljenje zbog svojih funkcija.

A onda preokret...

Povjerenstvo nakon toga donosi odluku da se na osobni zahtjev Ivice Butorca pokreće postupak za odlučivanje o sukobu interesa. Prilično bizaran epilog, s obzirom na to da sada ispada da je Butorac naknadno sam sebe prijavio za potencijalni sukob interesa. Kao diplomirani pravnik, ipak se mogao ranije bolje raspitati o koliziji funkcija.

U Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kažu da je postupak pokrenut „zbog istovremenog obnašanja dužnosti člana Uprave trgovačkog društva Brijuni Rivijera i obnašanja dužnosti vijećnika Županijske skupštine kao i zbog primanja nedopuštene novčane naknade za članstvo u Upravnom vijeću Instituta za poljoprivredu i turizam- ustanove od posebnog državnog interesa“.

Samo od naknada u Upravnom vijeću porečkog Instituta za poljoprivredu Butorac ima godišnju naknadu od 6 tisuća kuna, no ni na temu tog Instituta ne želi odgovarati na pitanja.

Nakon što nam je u zadnjem telefonskom razgovoru poklopio telefonsku slušalicu, Butorac više ne odgovara na pozive.

Odjednom ima štednju u imovinskoj kartici

U pisanom odgovoru ranije je naveo da je prije same konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, pisanim putem od stručnih službi zatražio tumačenje. Zanimalo ga je, naime, može li kao direktor Brijuni Rivijere biti i županijski vijećnik. Dodao je da se ne radi o nespojivim dužnostima te da funkcije direktora i vijećnika može istovremeno obnašati.

Županijski vijećnik ili direktor-pitanje je sad

Za potvrdu ovih tvrdnji pitali smo i Stručnu službu Županije, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Zanimljivo, Butorac je nakon što smo pisali o njegovim naknadama i funkcijama, ažurirao i svoju imovinsku karticu. Novu karticu predao je 21. siječnja ove godine. Ispostavilo se da je u prvoj kartici koju je predao u srpnju 2021. godine zaboravio na štednju koju on i supruga imaju u eurima.  

U novoj kartici sada navodi štednju u iznosu od 1.970 eura koje je ostvario od samostalnog rada. Također, dodaje i supruginu štednju od 1.404 eura.

Također, u novoj imovinskoj kartici vidljivo je da više nije predsjednik Upravnog vijeća rovinjskog Centra za socijalnu skrb. Budući da je tu funkciju obnašao od 2018. godine, pretpostavljamo da mu je istekao mandat.

Plaća od 15 tisuća kuna, ali ne znamo što radi

Premda je nakon preuzimanja direktorske funkcije najavio reviziju svih projekata u sklopu Brijunu Rivijere, to još nismo dočekali.

Iako Butorac ima netto plaću u iznosu od 15 tisuća kuna, zasad još uvijek nemamo informacije čime se sve konkretno bavi ovaj ambiciozni HDZ-ov direktor.

Prvi čovjek Brijuni Rivijere član je i Upravnog vijeća Centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula gdje je od nedavno ravnateljica njegova supruga, a prije je bila njegova majka Branka.

U Down sindrom centru Pula, Butorac je radio kao pravnik prije nego što je postao direktor Brijuni Rivijere.

On je i predsjednik Upravnog vijeća Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika čija je osnivačica njegova majka, Branka Butorac. Ta je Udruga ujedno i osnivač Centra za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula.

Kuća u Posedarju, stan u Puli

Provjerili smo i kojom imovinom raspolaže Ivica Butorac. Vlasnik je kuće od 92 kvadrata u Posedarju vrijedne 91 tisuću eura koju je stekao darovnim ugovorom. Supruga u vlasništvu ima stan u Puli od 92 kvadrata vrijedan 1,2 milijuna kuna kojeg je kupila na kredit 2020. godine.

Ivica Butorac vozi Kiu Sportage iz 2018. godine koju je 2019. godine uzeo na leasing u iznosu od 29 tisuća eura. Vlasnik je i vozila Peugeot 308 iz 2016. godine kojeg je uzeo na kredit u iznosu od 67.500 kuna.

Direktor Brijuni Rivijere je i voditelj programa temeljem ugovora o djelu. Iako se u imovinskoj kartici ne navodi o kojem je programu riječ, program je odobren na godinu dana, počevši od lipnja 2021. godine, baš u vrijeme kada Butorac postaje direktor Brijuni Rivijere. Kao voditelj programa, mjesečno prima naknadu u iznosu od 2.300 kuna.

I njegova supruga je izvoditeljica aktivnosti na programu temeljem ugovora o djelu. I taj je program odobren na godinu dana počevši od lipnja. Supruga za te aktivnosti prima simboličnu naknadu od 437 kuna mjesečno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.