Politika i društvo

štete po izvor rijeke Omble?

Dodik: zabrinutost Dubrovnika zbog projekta zračne luke u Trebinju treba ignorirati

Gradonačelnik Dubrovnika ukazao je da je gradnja zračne luke planirana na propusnom kraškom tlu, a izvor Omble udaljen je tek nešto više od osam kilometara * Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da bi dubrovačkog gradonačelnika naprosto trebalo ignorirati. "To je isto kao da je netko iz Rudog (gradića u istočnoj Bosni) napisao pismo (predsjedniku SAD-a Joeu) Bidenu", kazao je Dodik


 
3 min
HINA

Gradonačelnik Dubrovnika ukazao je da je gradnja zračne luke planirana na propusnom kraškom tlu, a izvor Omble udaljen je tek nešto više od osam kilometara * Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da bi dubrovačkog gradonačelnika naprosto trebalo ignorirati. "To je isto kao da je netko iz Rudog (gradića u istočnoj Bosni) napisao pismo (predsjedniku SAD-a Joeu) Bidenu", kazao je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da mu uopće nije važno što u Dubrovniku misle o izgradnji zračne luke u Trebinju, dodajući kako tome ne bi trebalo pridavati posebnu pozornost.

Komentirajući pismo koje je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, tražeći da se prekinu svi planovi gradnju zračne luke u Trebinju dok se ne utvrdi kakve će posljedice imati po okoliš, a posebice po izvorište rijeke Omble, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da bi dubrovačkog gradonačelnika naprosto trebalo ignorirati.

"To je isto kao da je netko iz Rudog (gradića u istočnoj Bosni) napisao pismo (predsjedniku SAD-a Joeu) Bidenu", kazao je Dodik.

Dodao je kako mu nije jasno zašto se pismu gradonačelnika Dubrovnika uopće pridaje pozornost i konstatirao da je sugovornik tijelima vlasti BiH hrvatska Vlada, a ne gradska uprava Dubrovnika.

Tegeltija koji je ujedno član Dodikove stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u subotu je komentirajući pismo gradonačelnika Dubrovnika kazao da uopće ne vidi razlog zašto bi zračna luka u Trebinju mogla biti sporna, ustvrdivši da će ako se sagradi biti na opću korist, no upozorenja o mogućem štetnom utjecaju na okoliš nije komentirao.

Gradonačelnik Franković podsjetio je Tegeltiju da je gradnja zračne luke planirana na propusnom kraškom tlu, a izvor Omble udaljen je tek nešto više od osam kilometara.

Ombla i danas čini osnovu opskrbe Dubrovnika pitkom vodom.

Ombla je poznata i kao najkraća europska rijeka, a preko crpne stanice koja je na njoj izgrađena voda se putem tlačnog cjevovoda vodi do hidrotehničkog tunela koji je prokopan ispod brda Srđ te izlazi u vodospremnik Niska zona iz koje se dalje opskrbljuje cijeli grad.

Zračnu luku u Trebinju dvojbene ekonomske isplativosti zapravo želi graditi Srbija u suradnji s vlastima Republike Srpske, no za to mora dati suglasnost BiH kao država. Postupak davanja te suglasnosti kroz postizanje memoranduma o razumijevanju pokrenut je ranije ovog tjedna na Vijeću ministara BiH, a mora ga odobriti Predsjedništvo BiH.

Srbijanska državna tvrtka "Aerodromi Srbije" je bez obzira na to što nisu ispunjene formalno-pravne pretpostavke za gradnju prošle godine raspisala natječaj za izradu projektne i planske dokumentacije za trebinjsku zračnu luku.

Uz uzletno-sletnu stazu, servisne prometnice, vatrogasni poligon, parking te zgradu terminala, toranj kontrole leta, vatrogasnu postaju i cargo terminal predviđena je i gradnja skladišta goriva s crpkom za gorivo.

Ne postoji nikakav dostupni elaborat o ekonomskoj isplativosti tog projekta koji bi se gradio u blizini Trebinja gdje živi jedva 30 tisuća stanovnika, a šira okolica iznimno je rijetko naseljena i nema nikakvih gospodarskih kapaciteta niti infrastrukture.

Uz to, Trebinje je udaljeno tek 50-ak kilometara od tri već postojeće zračne luke.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.