Politika i društvo

POLITIČKA ODMAZDA ISTARSKOG ŽUPANA?

Donald de Gravisi: Dobio sam otkaz jer sam upozoravao na štetne odluke Borisa Miletića

Bivši ravnatelj Lučke uprave Pula, Donald de Gravisi, dobio je otkaz na radnom mjestu voditelja Slobodne zone. I to baš jučer, na isti dan kada je Istra24 objavila priču o mutnim poslovima u Slobodnoj zoni, gdje je aktualni ravnatelj LUP-a Dalibor Brnos propustio tvrtki Opstanak naplatiti koncesiju za gospodarsko korištenje hale veličine 335 četvornih metara. De Gravisi kaže da nije htio pristati na političke pritiske


 
4 min
Chiara Bilić
Foto: PIXSELL/ Duško Marušić

Bivši ravnatelj Lučke uprave Pula, Donald de Gravisi, dobio je otkaz na radnom mjestu voditelja Slobodne zone. I to baš jučer, na isti dan kada je Istra24 objavila priču o mutnim poslovima u Slobodnoj zoni, gdje je aktualni ravnatelj LUP-a Dalibor Brnos propustio tvrtki Opstanak naplatiti koncesiju za gospodarsko korištenje hale veličine 335 četvornih metara. De Gravisi kaže da nije htio pristati na političke pritiske

Bivši dugogodišnji ravnatelj Lučke uprave Pula i bivši IDS-ovac Donald de Gravisi otkazom je platio političku neposlušnost. I to dvaput. Prvi put kad je prije gotovo dvije godine smijenjen s mjesta ravnatelja u Lučkoj upravi, a drugi put jučer, kada mu je uručen otkaz na radnom mjestu voditelja Slobodne zone, gdje je bio zaposlen nakon smijene s čelne pozicije te ustanove.

De Gravisi potvrđuje da mu je ravnatelj Dalibor Brnos jučer uručio otkaz uz obrazloženje da je novom sistematizacijom postao tehnološki višak. Tom sistematizacijom, saznajemo, ukinuto je isključivo De Gravisijevo radno mjesto i nijedno drugo.

Otvoreno izražavao nezadovoljstvo Borisom Miletićem

- Ovaj otkaz je politički. Osobno sam izražavao veliko nezadovoljstvo politikom Borisa Miletića i upozoravao na neke loše odluke, pogotovo što se tiče Bunarine, Ribarske kolibe, Luke Pula i pročistača na Stoji. S time je upoznato jako puno ljudi, ali više vrijede oni koji klimaju glavom od onih koji izražavaju svoje mišljenje. Imam još jako puno toga za reći, ali sve u svoje vrijeme. Bunarina je eklatantan primjer u kojem je politika na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Miletićem radila na štetu grada i građana Pule, želeći dati u koncesiju nautičku luku Bunarina. Moja smjena i otkaz nisu samo radi Bunarine, već i drugih odluka vezanih za poslovanje Lučke uprave, na koje nisam htio pristati niti pod političkim pritiskom, ni pod smjenjivanjem mene kao ravnatelja, rekao je danas De Gravisi, ne želeći sasvim ulaziti u detalje.

Kako saznajemo i od pouzdanih izvora iz Lučke uprave, De Gravisija je s čelne pozicije Lučke uprave prije dvije godine smijenio tadašnji stranački šef i pulski gradonačelnik, a sada župan Boris Miletić. Sve otada je od novog ravnatelja Brnosa zahtijevao da De Gravisiju otkaže ugovor o radu na mjestu voditelja Slobodne zone. Brnos se u početku opirao. Štoviše, naši izvori navode da su Brnos i De Gravisi dobro surađivali te da je bivši ravnatelj novome u početku bio od velike pomoći. No, Miletić je ustrajao na otkazu.

Sve je kulminiralo prije otprilike mjesec dana kada je Istra24 počela s istraživanjem o mutnim poslovima u Slobodnoj zoni luke Pula, gdje nad pomorskim dobrom gospodari Lučka uprava. Ubrzo je otkriveno da je novi ravnatelj Brnos propustio tvrtki Opstanak naplatiti koncesiju za gospodarsko korištenje hale veličine 335 četvornih metara, čime je za nemali iznos oštećen državni proračun, a zbog čega Lučka kapetanija trenutno vrši izvide. De Gravisi je otkaz, dakle, dobio na isti dan kada je Istra24 objavila tu priču.

De Gravisi upozoravao da Miletić koristi utjecaj i pogoduje privatnom interesu?

Kako doznajemo, Brnos je zbog naših upita o tom slučaju bio veoma nervozan. Optužio nas je da ga uznemiravamo te na naše upite nije htio osobno odgovarati, iako je odgovorna osoba. Na koncu je za propust, putem povjerenika za informiranje Zorana Peruška, okrivio svog prethodnika na ravnateljskoj poziciji. Međutim, De Gravisi je to za Istru24 demantirao, rekavši da je upravo on Brnosa upozorio da firma Opstanak posluje bez da plaća koncesiju, ali da se ovaj na to oglušio.

- Koristim priliku da spomenem i svojevremeni pritisak na mene kao tadašnjeg ravnatelja LUP-a od strane politike da potpišem Sporazum o plaćanju upravo tog proračunskog novca u korist društva Luka Pula d.o.o. Tada nisam pristao na njihove prijetnje, provokacije, koje sam trpio više od godinu dana, sve do trenutka slanja mog dopisa tadašnjem županu, gradonačelniku i članovima upravnog vijeća, rekao nam je tada De Gravisi.

Prvi problemi pojavili su se pred koju godinu kada je De Gravisi odlučio da se Lučka uprava, unatoč Miletićevom pritisku, neće odreći nautičkog dijela nekadašnje sportske lučice na Bunarini putem koje je na godišnjoj razini dobivala oko šest milijuna kuna. Naknadno je De Gravisi, kažu nam upućeni, upozoravao da Miletić koristi svoj utjecaj kako bi pogodovao ruskom investitoru Nikolaju Viktorovu, koji bi na području UPU-a Ribarske kolibe u Puli trebao graditi hotel. Izvori upoznati sa situacijom potvrđuju da je De Gravisi glasno izražavao nezadovoljstvo i otvoreno odbijao slušati stranačkog šefa, što je, pogotovo pred lanjske lokalne izbore, itekako smetalo Borisa Miletića.

- Da sam bio dio te ekipe (IDS-ove, op.n.), zalagao bih se da Bunarina ide u koncesiju privatniku. Da sam pristao na razne kompromise, sada bih i dalje bio ravnatelj Lučke uprave. Sve bi bilo uredu, govori De Gravisi.

De Gravisi je funkciju ravnatelja Lučke uprave Pula obnašao 12 godina, a smijenjen je prije gotovo dvije godine. Naslijedio ga je već spomenuti Dalibor Brnos, koji je na tu poziciju došao iz pulske Brionke, a kojeg je Miletić prije toga postavio u Nadzorni odbor Kaštijuna te nedavno i za predsjednika Nadzornog odbora pulske Plinare.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.