Politika i društvo

DRŽAVA TRAŽI UPIS NA OSAM HEKTARA ŠUME LUNGOMARE

DORH ŽESTOKO OPTUŽUJE VLASNIKE HOTELA VALKANE: Niste se pošteno uknjižili u zemljišne knjige!

- S obzirom da je općepoznato da su spomenute nekretnine šuma i da nisu mogle biti predmetom pretvorbe, pravni prednik protustranke kao i protustranka, nije postupala sukladno načelu savjesnosti i poštenja kod upisa prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ustvrdilo je Državno odvjetništvo


 
3 min
Dražen Majić
Šumske parcele koje DORH smatra državnim

- S obzirom da je općepoznato da su spomenute nekretnine šuma i da nisu mogle biti predmetom pretvorbe, pravni prednik protustranke kao i protustranka, nije postupala sukladno načelu savjesnosti i poštenja kod upisa prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ustvrdilo je Državno odvjetništvo

Za deset dana istječe tromjesečni rok koji je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija dala tvrtki "Hotel Valkane" u pozivu za mirno rješenje spora vezanog za hektare vrijednog zemljišta na omiljenom pulskom šetalištu.

Kovčalija u ime Republike Hrvatske od tvrtke "Hotel Valkane" traži da u državno vlasništvo vrate gotovo 80.000 četvornih metara šume uz šetnicu Lungomare. Ukoliko vlasnici i uprava spomenute tvrtke to odbiju, DORH sredinom travnja pokreće spor kod Trgovačkog suda u Pazinu.

Iako su dosad predstavnici investitora u Hotel Valkane, prije svega Stevan Muidža i Zoran Kostić tvrdili da portal Istra24.hr i Incijativa za Lungomare obmanjuju javnost tvrdnjama da je privatizacija atraktivnih terena nezakonita, sada je u zaštitu javnog interesa stalo ključno tijelo - Državno odvjetništvo.

Nevenka Kovčalija

Pritom DORH kao argumentaciju za povrat imovine građanima navodi upravo one nezakonitosti o kojim je ovaj portal prvi pisao.

DORH: Šume nisu smjele biti predmetom privatizacije!

Naime, istarsko državno odvjetništvo tvrdi da je desetak zemljišnih parcela površine oko 80.000 kvadrata na dan 16.10. 1990. godine bilo šumske kulturi te da su imale površinu veću od 10 ari. Zbog toga, smatra DORH, nikakvo nisu smjele postati vlasništvo tvrtke Istra Cement International.

- Iz očitovanja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 24. ožujka 1995. razvidno je da pretvorba nije obrađena s imovinsko-pravnog aspekta jer je u pretvorbu ušlo zemljište (šume, poljoprivredno,...) koje prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske ne može ući u procjenu, naglasila je Nevenka Kovčalija pozivajući se na dokument Fonda koji je objavio naš portal.

DORH tvrdi da se bivša cementara upisala na zemljišta na kojima su imali samo pravo korištenja, ali ne i pravo vlasništva.

- S obzirom da je općepoznato da su spomenute nekretnine šuma i da nisu mogle biti predmetom pretvorbe, pravi prednik protustranke kao i protustranka, nije postupala sukladno načelu savjesnosti i poštenja kod upisa prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ustvrdilo je državno odvjetništvo.

Hotel ostaje bez pristupnih puteva?

Tužiteljica Kovčalija pritom se pozvala se na nekoliko odluka Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda i naglasila da je prije cementare, po tada važećim zakonima, šuma Lungomare automatski postala državna i nije uopće smjela biti predmet pretvorbe.

Sada je jasnije i jučerašnje priopćenje Zorana Kostića iz tvrtke "Hotel Valkane" koji se sad odjednom protivi reviziji privatizacije i uvodi termin „nacionalizacija“. Dokument DORH-a dokazuje da je upravo Zoran Kostić taj koji obmanjuje javnost jer u svom priopćenju tvrdi da „Republika Hrvatska nije imala zamjerki na postupak pretvorbe i privatizacije“ iako je od siječnja ove godine svjestan da DORH traži povrat vlasništva nad šumom Lungomare.

Podizanje tužbe pred trgovačkim sudom vrlo je neugodno za Stevana Muidžu, Zorana Kostića i Dragana Šolaka jer dovodi u pitanje sam projekt izgradnje hotela s obzirom da su pristupni putevi predviđeni upravo na parcelama koje su očito državne.

Foto Danijel Bartolić

Pritom će vrlo zanimljivo biti ponašanje pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji je dosad bilo zagovornik ovog projekta i čije su službe nedavno izdale lokacijsku dozvolu za izgradnju hotela. Ta je dozvola izdana dan nakon što je tužiteljica Nevenka Kovčalija tvrtki "Hotel Valkane" poslala poziv za mirno rješenje spora.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.