Politika i društvo

SDP O PULSKOJ BOLNICI

Ferić: I Istarska županija trebala bi podnijeti ustavnu tužbu zbog neopravdanog otimanja bolnice

Govori se da su opće bolnice financijski neodržive. Cijeli je bolnički sustav financijski neodrživ! Jedina godina kada Opća bolnica Pula nije imala višemilijunske gubitke bila je 2014. kada je SDP uveo pilot projekt, 'maknuo' upravljanje iz ruku HZZO-a i plaćao bolnice po izvršenju. Smatram da je to i sada jedini održivi model da se ukinu limiti i da se zdravstvene usluge plaćaju ustanovama po izvršenju, rekla je Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a


 
4 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Govori se da su opće bolnice financijski neodržive. Cijeli je bolnički sustav financijski neodrživ! Jedina godina kada Opća bolnica Pula nije imala višemilijunske gubitke bila je 2014. kada je SDP uveo pilot projekt, 'maknuo' upravljanje iz ruku HZZO-a i plaćao bolnice po izvršenju. Smatram da je to i sada jedini održivi model da se ukinu limiti i da se zdravstvene usluge plaćaju ustanovama po izvršenju, rekla je Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a

Prelazak Opće bolnice Pula pod ingerenciju države bila je tema današnje konferencije za novinare na kojoj su Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a, i Danijel Ferić, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, najoštrije osudili takvo, kako su rekli, otimanje jedne zdravstvene ustanove građanima Pule i Istre.

Pozvali su stoga istarskog župana Borisa Miletića da, po uzoru na župana Krapinsko-zagorske županije, podnese ustavnu tužbu zbog otimanja vlasništva bez obrazloženja te da na Županijskoj skupštini pokrene istu proceduru da se donese deklaracija kojom bi se od Vlade RH tražilo da opće bolnice ostanu županijske ustanove. Pritom su ukazali i na činjenicu da se sve radi kako bi se prikrila nesposobnost ministra zdravstva Vilija Beroša da vodi i upravlja svojim resorom te da se potiho priprema privatizacija zdravstvenih ustanova.

Ferić: To je otimačina

- Od ministra Beroša nismo dobili niti jedan suvisli argument na tu odluku da država preuzme opće bolnice. Zašto se to čini? Hoće li to dovesti do skraćivanja listi čekanja na preglede? Hoće li zbog toga prestati odljev zdravstvenog kadra? Hoće li to pomoći pulskom hitnom prijemu, radiologiji, ginekologiji...? Spominje se samo da će smanjiti dugove, ali ne govore kako će to učiniti. Jednostavno, pretaču iz šupljeg u prazno, rezimirao je Ferić i zaključio da je ovo nemušto Plenkovićevo kamufliranje Berošove nesposobnosti.

Govoreći o tihoj privatizaciji, naveo je primjer PET CT pretrage koja se obavlja u ustanovi Medico gdje upravo država gura svoje pacijente.

- Ovo je još jedan promašeni pokušaj centralizacije, a mi u SDP-u ne želimo centraliziranu državu. Pulska bolnica je, između ostalog, 1975. godine građena samodoprinosom građana, a sada im se to želi uzeti. To je otimačina bez suvislog razloga, istaknuo je Ferić.

Sanja Radolović nadovezala se i rekla da nije samo pitanje gdje će se građani liječiti, nego i tko će ih liječiti jer pulska bolnica ima velikih problema zbog manjka liječnika i na radiologiji, na pedijatriji, nema dječjeg kirurga, iako pulska bolnica ima najsuvremeniju opremu i najmodernije opremljene sale no, one se, umjesto rada u tri smjene, zatvaraju već u 14 sati.

Cijeli je bolnički sustav financijski neodrživ

- Govori se da su opće bolnice financijski neodržive. Cijeli je bolnički sustav financijski neodrživ! Jedina godina kada Opća bolnica Pula nije imala višemilijunske gubitke bila je 2014. kada je SDP uveo pilot projekt, 'maknuo' upravljanje iz ruku HZZO-a i plaćao bolnice po izvršenju. Smatram da je to i sada jedini održivi model da se ukinu limiti i da se zdravstvene usluge plaćaju ustanovama po izvršenju. Sada HZZO ima deset milijardi više nego tada, ukupno 32 milijarde kuna, dakle novaca ima, a problemi su isti.

Također, moram konstatirati da razina zdravstvene zaštite nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Nadalje, liste čekanja već jesu centralizirane i ništa se tu nabolje nije promijenilo, a smatram da je to namjerno tako jer što su duže liste čekanja, pogotovo za specijalističke preglede, to je sjajan marketinški alat za tihu privatizaciju zdravstva. No, i kod privatnika se sve više čeka tako da mogu jedino konstatirati da se cijeli zdravstveni sustav u Hrvatskoj urušava, uključujući primarnu zdravstvenu zaštitu. Sramota je to za Istru kao najrazvijeniju regiju u Hrvatskoj, da zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu pojedinaca, rezimirala je Radolović.

No, u zemlji u kojoj nedostaje 2.500 liječnika, dodala je, pulsko Sveučilište čeka odobrenje upisne kvote za 30 studenata medicine, što je također neobjašnjivo, rekla je Radolović, u situaciji kada je Medicinski fakultet Hrvatskog katoličkog sveučilišta dao zahtjev nakon pulskog i njemu je dopusnica odobrena što i Radolović i Ferić pripisuju predznaku „katoličko". Sada u Zagrebu postoje dva Medicinska fakulteta, a pulskom sveučilištu, između ostalog, razlog za neizdavanje dopusnice bila je blizina riječkog.

Peđa Grbin trebao bi se kandidirati u prvoj izbornoj jedinici

Upitani slažu li se već liste za predstojeće parlamentarne izbore, Sanja Radolović rekla je da je to procedura koja mora proći razne instance u stranci, ali da u pravilu kandidati na listi saznaju da su predloženi sat vremena prije. Upitana vidi li se na toj listi, rekla je da je ona zadovoljna svojim dosadašnjim radom u Saboru, ali da o njenom daljnjem angažmanu odlučuju kolege. Na pitanje gdje bi se, po njima, trebao kandidirati predsjednik SDP-a Peđa Grbin, u prvoj ili osmoj izbornoj jedini, Radolović je odgovorila da bi to trebala biti prva izborna jedinica.

 - Kao kandidat za premijera trebao bi se kandidirati u najjačoj, prvoj izbornoj jedini, ali razumjet ću ako to ne bude htio. Ipak je on u osmoj izbornoj jedini dobio najveći broj preferencijalnih glasova, ako bude želio ići na još veći broj glasača, zašto ne, sam će o tome odlučiti, ali u konačnici će Glavni odbor donijeti pravorijek, rekla je Radolović.

Komentirajući u konačnici posljednji slučaj međuvršnjačkog nasilja u Puli, Radolović je rekla da je to zastrašujuće, ali i da to nije usamljen slučaj. Stoga bi roditelji trebali puno više razgovarati sa svojom djecom, ali je apelirala i na nastavnike i ravnatelje da ne guraju takve slučajeve pod tepi, kako je to bio slučaj u Medulinu, već da djeluju preventivno i pravovremeno reagiraju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.