Politika i društvo

dan za reagiranja

Reagiranje gradonačelnika Filipa Zoričića: Portal Istra24 svjesno obmanjuje javnost pisanjem o "sumnjivom natječaju za ravnatelja INK“

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine, kaže Zoričić


 
2 min
Istra24

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine, kaže Zoričić

Nakon pisanja portala Istra24 o natječaju za novog ravnatelja Istarskog narodnog kazališta, i otvorenih sumnji u namještanje natječaja, reagiranjem se oglasio gradonačelnik Pule Filip Zoričić čije riječi prenosimo u cijelosti.

U članku pod naslovom „Pitali smo kandidate: sumnjate li u namještanje natječaja za ravnatelja INK“ kojeg potpisuje Zoran Angeleski, a koji je objavljen na portalu istra24 , želimo ukazati na netočno iznesene tvrdnje kojima se svjesno obmanjuje javnost čime se nanosi šteta ugledu Grada Pule. Molimo da u cilju točnog informiranja javnosti, a u skladu sa Zakonom o medijima objavite ispravak i da ga prenesete u cijelosti.

Navedeni članak netočno i negativno interpretira okolnosti izbora ravnatelja/ice INK – Gradskog kazališta Pula čime se čitatelje dovodi u zabludu i navodi na pogrešan zaključak.

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine. Štoviše, štetno je razmišljanje, ali i poruka koja se člankom šalje čitateljima, kako su svi političari „isti i korumpirani“.

Sukladno odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o kazalištima, pristupit će se izmjenama i dopunama Statuta INK koji se, kao što smo više puta istakli, pokazao manjkavim osobito u dijelu imenovanja ravnatelja/ice. Trenutni je Statut usklađen s Odlukom o preoblikovanju INK koju je 13. srpnja 2004. donijelo Gradsko vijeće Grada Pule u kojoj su navedeni uvjeti koje kandidat mora ispunjavati da bi bio imenovan za ravnatelja/icu. No naše je mišljenje, između ostalog, da tako postavljeni uvjeti u velikoj mjeri ograničavaju mogućnosti brojnim stručnjacima da se prijave na natječaj samo zato što njihov akademski stupanj nije s područja koje je propisano Statutom i natječajem (društvene znanosti ili umjetničko područje). Dakle, intencija je osnivača upravo da se omogući i širem krugu stručnjaka prijava na natječaj te na taj način doprinese dobrobiti javne ustanove.

 „Zatražili smo mišljenje Ministarstva kulture o tome tko provodi natječaj i dobili smo tumačenje da ga provodi Kazališno vijeće. Dakle, Kazališno vijeće odlučuje o natječaju, a ne gradonačelnik ili Gradsko vijeće i to je sasvim logično. Uostalom, tako je definirano i Zakonom o kazalištima, ali i Statutom INK. Međutim, kad sam uz ostalo uvidio da po takvom Statutu kandidati nemaju pravo na intervju i prezentaciju programa, a da je staro Kazališno vijeće objavilo takav natječaj, po tom Statutu koji je po pitanju struke itekako manjkav, predložio sam da predstavnici grada u Kazališnom vijeću predlože da takav natječaj nema smisla. Jer naprosto nije fer i nije normalno da kandidati ne razgovaraju sa članovima Kazališnog vijeća o programu i sebi te da djelatnici nemaju priliku također čuti kandidate.

Djelatnici institucija će glasati i onaj tko dobije najviše glasova taj bi trebao biti ravnatelj, jedino je to fer i pravedno. Na dosadašnjem primjeru dva dječja vrtića i gradske knjižnice pokazalo se da je to moguće, nema što gradonačelnik odlučivati i naređivati.  Ravnatelji i direktori ne mogu biti politički poltroni, toga više nema! Barem dok sam ja gradonačelnik, sigurno! Tako može i treba biti i u INK Pula.

Članovi Kazališnog vijeća od strane grada u niti jednom trenutku nisu imali lošu namjeru, samo afirmativnu, uvjeren sam. U kazalištu, ustanovama i poduzećima ne smije biti politike, ničije! Treba raditi pravedno, pošteno i progresivno. To su moralne premise i podloge koje mogu i moraju mijenjati društvo“, naveo je u priopćenju gradonačelnik Pule Filip Zoričić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.