republika - dugi
Politika i društvo

dan za reagiranja

Reagiranje gradonačelnika Filipa Zoričića: Portal Istra24 svjesno obmanjuje javnost pisanjem o "sumnjivom natječaju za ravnatelja INK“

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine, kaže Zoričić


 
3 min
Istra24

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine, kaže Zoričić

Nakon pisanja portala Istra24 o natječaju za novog ravnatelja Istarskog narodnog kazališta, i otvorenih sumnji u namještanje natječaja, reagiranjem se oglasio gradonačelnik Pule Filip Zoričić čije riječi prenosimo u cijelosti.

U članku pod naslovom „Pitali smo kandidate: sumnjate li u namještanje natječaja za ravnatelja INK“ kojeg potpisuje Zoran Angeleski, a koji je objavljen na portalu istra24 , želimo ukazati na netočno iznesene tvrdnje kojima se svjesno obmanjuje javnost čime se nanosi šteta ugledu Grada Pule. Molimo da u cilju točnog informiranja javnosti, a u skladu sa Zakonom o medijima objavite ispravak i da ga prenesete u cijelosti.

Navedeni članak netočno i negativno interpretira okolnosti izbora ravnatelja/ice INK – Gradskog kazališta Pula čime se čitatelje dovodi u zabludu i navodi na pogrešan zaključak.

Prvenstveno nas žalosti činjenica da se na tendenciozan način o natječaju govori da je „opterećen sumnjom u namještanje” što ni na koji način nije argumentirano, a posebice kad je nova gradska uprava više puta ponovila da namještanja natječaja više nema, jer je takva praksa otišla u povijest nakon izbora u lipnju 2021. godine. Štoviše, štetno je razmišljanje, ali i poruka koja se člankom šalje čitateljima, kako su svi političari „isti i korumpirani“.

Sukladno odredbama Zakona o ustanovama i Zakona o kazalištima, pristupit će se izmjenama i dopunama Statuta INK koji se, kao što smo više puta istakli, pokazao manjkavim osobito u dijelu imenovanja ravnatelja/ice. Trenutni je Statut usklađen s Odlukom o preoblikovanju INK koju je 13. srpnja 2004. donijelo Gradsko vijeće Grada Pule u kojoj su navedeni uvjeti koje kandidat mora ispunjavati da bi bio imenovan za ravnatelja/icu. No naše je mišljenje, između ostalog, da tako postavljeni uvjeti u velikoj mjeri ograničavaju mogućnosti brojnim stručnjacima da se prijave na natječaj samo zato što njihov akademski stupanj nije s područja koje je propisano Statutom i natječajem (društvene znanosti ili umjetničko područje). Dakle, intencija je osnivača upravo da se omogući i širem krugu stručnjaka prijava na natječaj te na taj način doprinese dobrobiti javne ustanove.

 „Zatražili smo mišljenje Ministarstva kulture o tome tko provodi natječaj i dobili smo tumačenje da ga provodi Kazališno vijeće. Dakle, Kazališno vijeće odlučuje o natječaju, a ne gradonačelnik ili Gradsko vijeće i to je sasvim logično. Uostalom, tako je definirano i Zakonom o kazalištima, ali i Statutom INK. Međutim, kad sam uz ostalo uvidio da po takvom Statutu kandidati nemaju pravo na intervju i prezentaciju programa, a da je staro Kazališno vijeće objavilo takav natječaj, po tom Statutu koji je po pitanju struke itekako manjkav, predložio sam da predstavnici grada u Kazališnom vijeću predlože da takav natječaj nema smisla. Jer naprosto nije fer i nije normalno da kandidati ne razgovaraju sa članovima Kazališnog vijeća o programu i sebi te da djelatnici nemaju priliku također čuti kandidate.

Djelatnici institucija će glasati i onaj tko dobije najviše glasova taj bi trebao biti ravnatelj, jedino je to fer i pravedno. Na dosadašnjem primjeru dva dječja vrtića i gradske knjižnice pokazalo se da je to moguće, nema što gradonačelnik odlučivati i naređivati.  Ravnatelji i direktori ne mogu biti politički poltroni, toga više nema! Barem dok sam ja gradonačelnik, sigurno! Tako može i treba biti i u INK Pula.

Članovi Kazališnog vijeća od strane grada u niti jednom trenutku nisu imali lošu namjeru, samo afirmativnu, uvjeren sam. U kazalištu, ustanovama i poduzećima ne smije biti politike, ničije! Treba raditi pravedno, pošteno i progresivno. To su moralne premise i podloge koje mogu i moraju mijenjati društvo“, naveo je u priopćenju gradonačelnik Pule Filip Zoričić.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.