republika - dugi
Politika i društvo

O CEMENTARI, VERGAROLI, METISU I KAŠTIJUNU

Filip Zoričić: Nije mi drago što je cementara usred grada

"Kako bismo argumentirano postupali, a ne afektivno i stihijski, naručili smo uređaj za mjerenje emisija više štetnih tvari. Uređaj će biti montiran na rasvjetni stup u blizini cementare a rezultati će biti svima dostupni na internetu. Isporuka se očekuje sredinom ožujka te bi se do kraja ožujka uređaj mogao stavit u funkciju", najavio je Filip Zoričić


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Kako bismo argumentirano postupali, a ne afektivno i stihijski, naručili smo uređaj za mjerenje emisija više štetnih tvari. Uređaj će biti montiran na rasvjetni stup u blizini cementare a rezultati će biti svima dostupni na internetu. Isporuka se očekuje sredinom ožujka te bi se do kraja ožujka uređaj mogao stavit u funkciju", najavio je Filip Zoričić

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić održao je u tiskovnu konferenciju u gradskoj palači na kojoj je objasnio pozicije gradske uprave oko tri pulske aktualne teme: problemu zagađenja pulske cementare, problemu korištenja lučice Vergarola i problemu otpada Metis u Šijani.

Cementara Calucem

- Mi nismo protiv cementare, mi smo protiv zagađenja. Želja nam je postaviti standarde u praćenju rada cementare kojih će se onda ova i svaka sljedeća vlast morati pridržavati. Cilj je da cementara radi unutar zakona i dozvoljenih parametara i da službe unutar same cementare vode mjerenja, rekao je uvodno Zoričić.

- Vezano za izmjene u procesu proizvodnje, očitovanja moraju dati grad, županija i posebno država. Grad Pula nije tražio da se za proširenje kapaciteta izrađuje posebna studija utjecaja na okoliš jer je tako predloženo u priloženom elaboratu, izložio je Zoričić.

- Moje je povjerenje poljuljala činjenica da se ono što sam čuo na sastanku s predstavnicima cementare razlikuje od onog što piše u elaboratu kojim traže proširenje kapaciteta. S obzirom da nadležno ministarstvo još nije izdalo svoje rješenje, zatražili smo hitno očitovanje. Osim toga zahtijevamo da sirovine moraju biti u zatvorenom prostoru te tražimo uvid u vrstu i porijeklo sirovina koje koriste, posebno vezano za sastav. Primjerice, koliko u nekoj sirovini ima sumpora, objasnio je Zoričić.

- Kako bismo argumentirano postupali, a ne afektivno i stihijski, naručili smo uređaj za mjerenje emisija više štetnih tvari. Uređaj će biti montiran na rasvjetni stup u blizini cementare a rezultati će biti svima dostupni na internetu. Isporuka se očekuje sredinom ožujka te bi se do kraja ožujka uređaj mogao stavit u funkciju. S obzirom da postojeća mjerna postaja na Fiželi ne može radi sva potrebna mjerenja vezano za cementaru, dok se to ne uredi, angažirat ćemo ovlaštene ispitne laboratorije, najavio je Zoričić i pozvao sve građane da prijave svaku nepravilnost ili ako uoče promjene u vezi dima, smrada ili lebdećih čestica, naglasio je Zoričić.

- Prilikom razgovora s vlasnicima cementare bilo je riječi o prelasku na plin. Tvrtka Calucem je uputila upit gradskoj plinari o mogućnosti isporuke prirodnog plina. Plinara je naručila elaborat o izradi plinske mreže za njihove potrebe. Grad Pula je spreman biti partner cementari u cilju potpunog prelaska na plin kao osnovno pogonsko gorivo za cementaru, najavio je pulski gradonačelnik kojem je u dijelu odgovora asistirala i pročelnica Samanta Barić.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome je li grad razmišljao o premještanju cementare Zoričić je naglasio da mu nije drago što je cementara usred grada ali da je to činjenica na koju se moramo naviknuti još neko vrijeme, najmanje do 2030. godine.

Vergarola

Vezano za problem Vergarole Zoričić je izjavio da stvari idu u smjeru dogovora koji je grad i predložio.

- Mi ćemo za drugi tjedan sazvati sastanak sa svim sudionicima, uključujući i županiju. Želja nam je vidjeti u kojem se smjeru kreću izmjene prostornog plana jer nam je cilj da se na tom dijelu sačuva i ribarstvo i brodogradnja. Naglasio bi da mi zadnjim odlukama nismo naložili da se dira pomorsko dobro već samo da se očisti dio šumice čiji je vlasnik Tehnomont. Mi ne želimo dirati brodice, objasnio je Zoričić dodajući da se radi o naslijeđenoj temi. Za luku Zonki, kaže, osigurana su sredstva i dio ribara će moći tamo preći.

Odgovarajući na pitanje o kritici Gordane Deranje prema njegovom pozivu za sastanak koji je poslao svim medijima Zoričić je odgovorio.

- Gospođa Deranja mora znati da se počela baviti politikom i mora se nositi s činjenicom da više nema milovanja po glavi. Ja na taj problem ne gledam kao politički već sam je jednostavno pozvao na sastanak, rekao je Zoričić pitajući se kako to da se ta tema baš sad otvorila, implicirajući na Deranjin ulazak u politiku.

Odgovarajući na novinarska pitanja Zoričić se složio da nije u redu da Tehnomont plaća koncesiju a da ribari prostor koriste bez naknade te dodao da su to pitanja koja se moraju razgovorom regulirati.

Metis

U nastavku tiskovne pulski se gradonačelnik očitovao i oko sve češćeg smrada s Metisovog otpada u Šijani.

- Što se tiče Metisa, imali smo sastanak s građanima. Očekujemo skori sastanak tvrtke i stanovnika Šijane. Iz Metisa su nam najavili da testiraju uređaj za prikupljanje bio otpada te da će nakon implementacije tog uređaja situacija na terenu biti puno bolja, rekao je Zoričić.

Na naše pitanje oko najavljene izgradnje kapaciteta za opasni otpad u Metisovom otpadu u Šijani Zoričić je najavio sastanak s Metisom.

- To im zasigurno ne smijemo dopustiti. To za nas nije prihvatljivo. Zanimljivo da su se sve teme upravo sad pojavile, dodajući da pritom ne misli na medije.

Kaštijun

Zaključno, Zoričić je najavio i skori odvoz ogromnih hrpetina akumuliranih bala otpada sa Kaštijuna.

- Nama je cilj da do sezone na Kaštijunu više ne bude 17.000 bala otpada Dio će uz potporu fonda riješiti samo poduzeće, a dio će se odvesti uz pomoć države. O tome smo razgovarali s ministrom Habijanom i mislim da to ide u pozitivnom smjeru, rekao je Zoričić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.