Politika i društvo

VELIKA FOTOGALERIJA KAO DOKUMENT VREMENA

(FOTO) Ovo je Ližnjan. Izgleda da pošto poto želi biti Medulin: "Zgrade niču k'o pečurke"

Prošetali smo istarskim mjestašcem gdje su urbanizam, smislena arhitektura i estetska mjerila odavno rekli zbogom. Na velika su vrata zato u Ližnjan ušla gradilišta kojima je mjerna jedinica - turizam


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prošetali smo istarskim mjestašcem gdje su urbanizam, smislena arhitektura i estetska mjerila odavno rekli zbogom. Na velika su vrata zato u Ližnjan ušla gradilišta kojima je mjerna jedinica - turizam

Ližnjan, mjestašce na krajnjem jugoistoku Istre u istoimenoj općini, pošto poto želi nalikovati na susjedni Medulin. I trudi se iz petnih žila da se to dogodi u što skorijem roku.

Pritom, razumije se, mislimo na urbanistički, građevinski nered u prostoru. A i arhitektura je ovdje odlučno okrenula leđa zdravoj pameti. Pogotovo ako uzmemo u obzir da bi ta struka, kako je u nedavnom intervjuu za Istru24 pojasnila arhitektica Vedrana Perić, prostoru trebala dati dodanu vrijednost, dok mjesto ne bi trebalo izgledati ružnije.

No, u Ližnjanu je uglavnom baš tako. Ružno. Na pojedinim lokacijama čini se kao da se s oblicima, bojom i veličinama građevina igrala osoba s povezom preko očiju. Estetska mjerila ovdje su odavno rekla zbogom.

Ipak, u oko najviše upadaju brojna gradilišta. To se najbolje vidi hodajući ulicom Put za Puntice, koja vodi prema uvali Kuje.

Iako građevinama nakinđuren dio, tamo u proljetno jutro možete naići samo na radnike. Užurbano grade. Jasno je i zašto - bliži se turistička sezona. Melodije prirode su zaglušene. Čuju se jedino zvukovi upregnutih miješalica za beton, štemalica, dizalica...

„Od kad sam ja ovdje, zgrade niču k'o pečurke“, sažela je u jednoj rečenici i našu misao gospođa Zora, jedina osoba koju smo susreli u tom dijelu Ližnjana a da pritom nije građevinski radnik. Ona se u Ližnjan, kod sina, doselila prije dvije godine. Otada do danas, kaže, raznorazni objekti grade po cijele dane, non-stop.

Građevine u svim fazama izgradnje nižu se jedna za drugom; od betonskih temeljnih ploča, preko zgrada, vila, kuća u raznim roh bau varijantama i friško obojanih nekretnina još uvijek okovanih građevinskim skelama, sve do završenih, do zadnjih detalja upicanjenih objekata.

Neukusna skalamerija uglavnom je u službi turizma.

Svakako je upravo to netko i imao na umu kada je na zidu koji opasuje hotelsko-apartmanski resort Del Mar ispisao kratku, ali jasnu poruku: „Apartmanska mafija“.

Turistički resort koji se prostire na 20 tisuća četvornih metara dio je portfelja tvrtke Marina Ibacom, u vlasništvu talijanskog poduzetnika Sergija Dalle Nogare. Istog onog koji je i u Banjolama svojedobno izgradio hotel, a taj je postao poznat po tituli najružnijeg na Jadranu. Oba smještena praktički u moru.

Nakon nasipavanja šljunkom, ovaj u Ližnjanu nedavno je dobio i golemo sunčalište od mora, gruba je procjena, udaljeno tri koraka odraslog čovjeka. Kako se netko ne bi zabunio i slučajno kročio među suncobrane, postavljena je, razumije se, ograda s natpisom: „Private property. Hotel guests only“ ("Privatan posjed. Samo za goste hotela").

Uz ribarske brodice u obližnjoj lučici, koje Ližnjan poznaju kao ribarsko mjesto koje je oduvijek živjelo od mora, pošteni kontrast turističkoj grdosiji su i susjedne parcele nakrcane kamp kućicama.

Naveliko se gradi i na ulazu u mjesto, s druge strane središta Ližnjana, gdje se pogled na zvonike skriva iza hrpetina građevinskog materijala.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.