Politika i društvo

NEMA NIČEG

(Foto/video) Na imanju uhićenog Hrvoja Vojkovića nema tulipana. Njegova firma 'Naša farma' dobila je novac iz proračuna i za wellness sadržaj

Ekipa Istre24 je u Oprtlju na imanju bivšeg ministra gospodarstva koji je jutros uhićen po nalogu EPPO-a zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave. Sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio


 
3 min
Chiara Bilić Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ekipa Istre24 je u Oprtlju na imanju bivšeg ministra gospodarstva koji je jutros uhićen po nalogu EPPO-a zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave. Sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio

Ekipa Istre24 je u Oprtlju na imanju uhićenog Hrvoja Vojkovića, bivšeg ministra gospodarstva, gdje se nalazi i njegova luksuzna vila Sancta Maria. On je jutros uhićen upravo u Istri, na svom imanju smještenom pored Livada, a po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave.

Vojković je uhićen zbog sumnje u subvencijsku prijevaru i krivotvorenje poslovne isprave. Sumnja se, naime, da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.

Nasad cvijeća, ali bez cvijeća

Prijevara je navodno teška oko 400 tisuća eura. Navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Na imanju nema tulipana. Na ogradi koja omeđuje omanju parcelu nalazi se tabla na kojoj su ispisani podaci Vojkovićeve firme Naša farma, uz naslov „NASAD CVIJEĆA“, ispod kojeg piše da je riječ o tulipanu i božuru. Prema tom natpisu, partneri u projektu su trebali biti Iris MBM i OPG Ledinski.

Polje izgleda kao da je realativno nedavno iskrčeno. No, na njemu nema nikakvog bilja.

Tri natječaja

Jutarnji list javlja da Europsko tužiteljstvo tereti Hrvoja Vojkovića da je krivotvorio dokumentaciju za tri natječaja u poljoprivredi, koja je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je oko 370.000 eura. Međutim, s obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi financijska šteta.

Hrvoje Vojković je jedini vlasnik i direktor firme Naša farma iz Oprtlja. Osnovana je 2010. godine za uzgoj ostalih jednogodišnjih usjeva.

Sancta Maria

Vojković dakle u Istri, u Oprtlju, s pogledom na Motovun, posjeduje i luksuznu vilu s pet zvjezdica Sancta Maria. Dom & dizajn Jutarnjeg lista je 2018. godine pisao da ima 12 ležajeva u 6 spavaćih soba i da je vlasnik kuće dugogodišnji kolekcionar antikviteta i umjetnina te da je veći dio svojeg fundusa je prenio u vilu.

U svibnju 2019. godine Ministarstvo turizma donosi odluku o odabiru projekata temeljem programa „Konkurentnost i turističkog gospodarstva“, a među onima koji su dobili novac iz državnog proračuna je i Vojkovićeva Naša farma, koja je za ulaganje u wellness sadržaj u vili Sancta Maria dobila 50 tisuća kuna.

Zanimljivo je da je bivši HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić u kolovozu 2019. godine donio odluku da Vojkovićevoj tvrtki proda dvije nekretnine u Oprtlju, jednu ukupne površine 929 četvornih metara (dvorište, kuća i pomoćna zgrada) i jednu veliku 369 kvadrata (dvorište).

Nekretnine su prodane za tadašnjih 457 tisuća kuna.

Državne nekretnine

U svibnju 2021. godine, međutim, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, tada pod vodstvom ex ministra Darka Horvata poništava odluku koju je potpisao Banožić. Donosi novu odluku o prodaji istih parcela, za isti iznos, ali u novoj odluci se navodi da Naša farma mora platiti i trošak tržišne vrijednosti nekretnina sukladno procjembenom elaboratu koje je izradilo riječko društvo Virtus projekt u listopadu 2018. godine u iznosu od 3.187 kuna.

Navodi se i da je Vojkovićeva Naša farma te nekretnine već koristi te mora platiti naknadu za njihovo korištenje u iznosu 160.122 kuna.

On je kao HSLS-ovac bio ministar gospodarstva u koalicijskoj Vladi Ivice Račana. Na toj je funkciji bio samo pet mjeseci. Bivši je direktor Croatia osiguranja.


Nastavite čitati

Danas sunčano, popodne moguća kiša

Vjetar će puhati slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.