Politika i društvo

MEDIJIMA NA RASPOLAGANJU MILIJUN KUNA

GORAN PRODAN ČLAN NOVOG POVJERENSTVA: "Novac se medijima neće dijeliti po babi i stričevima. Molim sve da me ne zovu i ne lobiraju. To nek bude odmah jasno!"

Povjerenstvo koje će odlučivati o sredstvima za medije čine neovisni članovi koji nisu zaposlenici Grada Pule. To su bivši novinar i urednik Glasa Istre Goran Prodan - jedan od autora poznatog satiričkog priloga La Kost, profesorica sociologije u pulskoj Gimnaziji Tanja Carić i bivši novinar i urednik HRT-a Borislav Vučković, svojevremeno i savjetnik bivšeg predsjednika Republike, Stjepana Mesića


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Goran Prodan, Foto: FB profil

Povjerenstvo koje će odlučivati o sredstvima za medije čine neovisni članovi koji nisu zaposlenici Grada Pule. To su bivši novinar i urednik Glasa Istre Goran Prodan - jedan od autora poznatog satiričkog priloga La Kost, profesorica sociologije u pulskoj Gimnaziji Tanja Carić i bivši novinar i urednik HRT-a Borislav Vučković, svojevremeno i savjetnik bivšeg predsjednika Republike, Stjepana Mesića

Grad Pula raspisao je javni poziv za dodjelu sredstva medijima za što je u ovogodišnjm proračunu osigurano milijun kuna.

Nakon što je bivše tročlano Povjerenstvo za medije raspušteno zbog naknada koje su tražili članovi za svoj rad (ukupno 105 tisuća kuna, odnosno 35 tisuća kuna neto po članu), gradska uprava odustala je od raspisivanja novog natječaja za izbor Povjerenstva.

Nedavno je pročelnica Odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi navela da će novo Povjerenstvo činiti dva neovisna člana i jedan predstavnik gradske službe, no čini se da se i od tog modela odustalo.

Po novom, Povjerenstvo koje će odlučivati o sredstvima za medije čine neovisni članovi koji nisu zaposlenici Grada Pule, što je svakako pohvalno.

To su bivši novinar i urednik Glasa Istre Goran Prodan - jedan od autora poznatog satiričkog priloga La Kost, profesorica sociologije u pulskoj Gimnaziji Tanja Carić i bivši novinar i urednik HRT-a Borislav Vučković, svojevremeno i savjetnik bivšeg predsjednika Republike, Stjepana Mesića.

Novoizabrani član Povjerenstva Goran Prodan rekao je da će se sastati već idući tjedan. Nakon što se mediji jave, povjerenstvo će razmatrati prijave i odlučivati o preraspodijeli sredstava.

- Odmah mogu poručiti svima koji se planirau javiti na natječaj da me ne zovu i lobiraju. Danas sam u mirovini i potpuno sam neovisan. Drago mi je da su u Gradu to prepoznali, kazao je Prodan, dodajući da se sredstva ne smiju dijeliti "po babi i stričevima".

Za svoj rad, članovi Povjerenstva dobit će naknadu u iznosu od dvije tisuće kuna, što je ukupan trošak od šest tisuća kuna.

Javni poziv koji je danas objavio Grad Pula, raspisan je po uzoru na Grad Pazin i uz konzultacije s Hrvatskim novinarskim društvom. Poziv je usmjeren na financiranje programskih sadržaja i istraživačkog novinarstva elektroničkih medija u 2022. godini od interesa za Grad Pulu.

U Gradu navode da je cilj dodjele financijskih potpora i objava kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za građane Pule i to prema temama navedenima u Javnom pozivu.

- Razumijevajući važnost medija za društvo u cjelini, kao i cilj koji se programskim sadržajima želi postići, Grad Pula poziva zainteresirane medije da prijave programske sadržaje u skladu s Javnim pozivom. Uz tekst poziva, objavljena su i tri obrasca te popratni dopis koji sadrži popis cjelokupne dokumentacije koju je potrebno podnijeti, a sve kako bi se medijima olakšala prijava, navode u Gradu Puli.

Rok za podnošenje prijave je 10 dana od dana objave ovoga Javnog poziva na internetskoj stranici Grada Pule. Sve prijave moraju u navedenom roku biti zaprimljene u pisarnici Grada Pule, zaključno s danom 21. ožujka 2022. najkasnije do 16 sati.

Zaprimljene prijave otvara Povjerenstvo iz redova neovisnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu, uređivačkoj politici pisanih ili elektroničkih medija ili stručnjaka na području sociologije ili kulturologije.

Rezultati Javnog poziva objavit će se na internetskoj stranici Grada Pule (www.pula.hr) u roku od osam dana od dana zaprimanja posljednje uredne prijave.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.