Politika i društvo

TRESLA SE BRDA, RODILO SE NIŠ

Grad odustao od natječaja za izbor Povjerenstva za medije. HND nije dao suglasnost na kriterije

Iskustvo u praćenju lokalnih priča i istraživačko novinarstvo. To će nam biti ključni kriteriji za dodjelu sredstava. Želimo da mediji budu slobodni i neovisni bez ikakvog utjecaja i diktiranja tema iz Grada. Glavni motiv je potpora neovisnom novinarstvu, rekla je pročelnica Anja Ademi


 
3 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Foto Manuel Angelini

Iskustvo u praćenju lokalnih priča i istraživačko novinarstvo. To će nam biti ključni kriteriji za dodjelu sredstava. Želimo da mediji budu slobodni i neovisni bez ikakvog utjecaja i diktiranja tema iz Grada. Glavni motiv je potpora neovisnom novinarstvu, rekla je pročelnica Anja Ademi

Nakon neuspjelog pokušaja osnivanja neovisnog Povjerenstva za medije, koje je trebalo izraditi smjernice i kriterije na temelju kojh bi Grad Pula dodijeljivao proračunska sredstva medijima, velike najave o pionirskom pokretanju neovisnog tijela, ostale su tek mrtvo slovo na papiru.

Ništa od natječaja za Povjerenstvo

Kako doznajemo, Grad Pula nema namjeru raspisivati novi natječaj kojim bi se birali novi članovi Povjerenstva, nakon što je raspušten stari sastav.

Kao što smo izvještavali, Povjerenstvo je raspušteno zbog neslaganja oko novčane naknade koje su tražili članovi Povjerenstva.

Radilo se o ukupno 105 tisuća kuna, odnosno 35 tisuća kuna po članu povjerenstva. Nakon što je Grad taj prijedlog odbio, članovima je ponuđena naknada od 6 tisuća kuna, no to im nije bilo prihvatljivo te je došlo do razmimoilaženja.

Kakvi su daljnji planovi Grada, pojasnila je pročelnica Odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi. Potvrdila je da se neće ići u raspisivanje natječaja za Povjerenstvo, već će Grad kontaktirati neovisne stručnjake.

Anja Ademi

No na koji će se način kontaktirati i birati ti neovisni stručnjaci, odnosno po kojom modelu Grad planira odabir dva neovisna člana, zasad ostaje nepoznato.

- Formirat će se povjerenstvo. Imenovat ćemo nekog po modelu Grada Pazina. Biti će to dva vanjska neovisna stručnjaka i jedan iz gradske službe, kaže Anja Ademi. 

Naglasila je da je Grad u međuvremenu izradio kriterije za sufinanciranje medija koje su proslijedili Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH).

Hrvoje Zovko: Nije jasno tko bira Povjerenstvo

No čini se da HND neće amenovati kriterije koje je proslijedio Grad. Sporno im je što nije jasno definiran izbor članova Povjerenstva za medije.

- U dokumentu koji smo dobili na uvid od Grada Pule, nije jasno tko bira Povjerenstvo i je li ono neovisno i to je temeljni problem. Stoga HND ne može dati nikakvu suglasnost na ovakav prijedlog teksta, naveo je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Hrvoje Zovko

Anja Ademi pak kaže da će se prije odabira članova povjerenstva, konzultirati koga odabrati kako te osobe ne bi bile u sukobu interesa.

Koji su kriteriji?

Zanimalo nas je koji će biti ključni kriteriji za odabir medija koje Grad planira sufinancirati.

-Prije svega iskustvo u praćenju lokalnih priča i istraživačko novinarstvo. To će nam biti ključni kriteriji. Želimo da mediji budu slobodni i neovisni bez ikakvog utjecaja i diktiranja tema iz Grada. Glavni motiv je potpora neovisnom neovinarstvu, rekla je Ademi.

Pojasnila je da očekuje da će u kratkom roku Grad objaviti javni poziv na koji će se moći javiti zainteresirani mediji.

Milijun kuna za medije

Novost je tvrdi, što će se na poziv moći javiti i oni mediji koji nemaju sjedište u Puli.

- To je promjena u odnosu na prvi plan. Bitno je da mediji koji se jave, kontinuirano prate rad gradske uprave, veli Ademi.

Na raspolaganju će kroz javni poziv medijima biti dostupno milijun kuna.

- Potičemo neovisno i istraživačko novinarstvo. Nemamo problem da mediji propitkuju rad gradske uprave, odgovorila je Ademi na pitanje hoće li se sredstva dodjeljivati i medijima koji kritiziraju odluke pulskih vlasti.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.