Politika i društvo

JADRANKA ČERNJUL JEDINA NA SUBOTNJEM PROSVJEDU

Grad Pula ni gradsko Vijeće za prevenciju kriminaliteta nemaju podatke o pojavnosti vršnjačkog nasilja? Prvu ovogodišnju Sjednicu održavaju tek za dva tjedna

Kako doznajemo u Gradu Puli, Vijeće za prevenciju kriminaliteta sastaje se svaka četiri mjeseca. Prošle su godine tako održali tri Sjednice, a do ovogodišnje još nije ni došlo. Ona bi se tek trebala održati, a tada će se izmijeniti i Odluka o članovima Vijeća. Naime, na službenim gradskim stranicama kao član Vijeća naveden je i Robert Stemberger koji više nije ni gradski zaposlenik, a odavno niti pročelnik kako mu tamo stoji u opisu funkcije


 
6 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Sa subotnjeg prosvjeda na pulskom Forumu

Kako doznajemo u Gradu Puli, Vijeće za prevenciju kriminaliteta sastaje se svaka četiri mjeseca. Prošle su godine tako održali tri Sjednice, a do ovogodišnje još nije ni došlo. Ona bi se tek trebala održati, a tada će se izmijeniti i Odluka o članovima Vijeća. Naime, na službenim gradskim stranicama kao član Vijeća naveden je i Robert Stemberger koji više nije ni gradski zaposlenik, a odavno niti pročelnik kako mu tamo stoji u opisu funkcije

Nakon što je prošle nedjelje, 19. veljače, u večernjim satima šesnaestogodišnji mladić iz Pule pronađen ozlijeđen na pulskom Mandraču, njegovi su nam se roditelji obratili uvjereni kako je njihov sin pretučen.

Slučaj je tjedan dana istraživala pulska policija, da bi na koncu predmet predala državnom odvjetništvu, poslavši pritom medijima priopćenje u kojem stoji kako zasad sve ukazuje na to da je nesretan mladić pao s bicikla.

Subotnji mirni prosvjed „Glasnom tišinom protiv nasilja“

Udruga PUNK prošle je subote, ponukana ovim događajem, na pulskom Forumu organizirala mirni prosvjed „Glasnom tišinom protiv nasilja“ kojem se nije odazvao nijedan od šesnaestero članova Vijeća za prevenciju kriminaliteta, osim gradonačelnika Filipa Zoričića koji Vijećem predsjeda te članice Jadranke Černjul.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta nije se oglasilo

U međuvremenu, komentar smo pokušali dobiti od tajnika Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, Kristiana Družete, no on nas je preusmjerio na Grad Pulu.

Kristian Družeta, Izvor: Facebook

Podsjetimo, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule kao radno tijelo gradonačelnika formirano je krajem listopada 2021. godine, a u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta u Puli.

- Vijeće sačinjavaju čelni ljudi institucija u gradu Puli, a za svoj rad u Vijeću ne primaju nikakvu naknadu, odgovaraju nam iz gradskog Odsjeka za informiranje i protokol.  

Navode kako se Vijeće dosad nije oglasilo na ovu temu jer ono nema ulogu provođenja izvida i dokaznih radnji, već su one u nadležnosti policije i državnog odvjetništva.

Komunalna palača, Pula

- Upravo iz tog razloga nismo bili skloni izlaziti u javnost s bilo kakvim očitovanjem dokle god je kriminalističko istraživanje bilo u tijeku. Vijeće za prevenciju kriminaliteta u potpunosti i bez iznimke osuđuje svaki pojavni oblik nasilja, a svoje djelovanje usmjerava upravo na aktivnosti koje mogu prevenirati takva ponašanja. U tom smislu tijekom prošle i početkom ove godine održan je čitav niz aktivnosti u zajednici, ali i sjednice samog Vijeća, javljaju iz Grada Pule.

Podsjetimo, programom Vijeća utvrđeno je pet sigurnosnih prioriteta: zlouporaba opojnih droga i alkohola, vršnjačko nasilje, nasilje u obitelji, problemi ponašanja u prometu i vandalizam.

Vijeće čine:

Predsjednik Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule

Tajnik Kristian Družeta, savjetnik gradonačelnika za pitanja sigurnosti Grada Pule

Članovi:

1. Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade

2. Robert Stemberger, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom

3. Slavica Jelovac, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu

4. Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula

5. Jasna Vekić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula

6. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

7. Alma Tomljanović, ravnateljica Osnovne škole Šijana, Pula

8. Sandra Ventola, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Puli

9. Ines Puhar, ravnateljica Obiteljskog centra Istarske županije

10. Ivica Šain, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Pula

11. Velimir Todorović, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

12. Ivica Rojnić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula

13. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

14. Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra

15. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula

16. Tanja Skandel Monas, sutkinja Općinskog suda u Puli

Koliko je Vijeće ažurno svjedoči i činjenica da je u njemu i dalje naveden Robert Stemberger kojeg je na pročelničkom mjestu zamijenio Damir Prhat, a njega potom Anja Ademi. Nadalje, doktorica Gordana Antić više ne obnaša dužnost ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije već je, od rujna prošle godine, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb.

Ti podaci sa službenih stranica Grada Pule nisu ispravljeni ni tjedan dana nakon što smo ih na njih upozorili.

S pulskog obilježavanja ovogodišnjeg Dana ružičastih majica

Već dvaput obilježili Dan ružičastih majica

U svom odgovoru navode nam pak sve aktivnosti koje je Vijeće dosad provelo.

U veljači 2022. godine na sjednici Savjeta za mjesnu samoupravu Grada Pule, Vijeće je u svrhu unapređenja javne sigurnosti, komunalnog reda i prevencije kriminaliteta pokrenulo inicijativu razvoja mreže vijeća za prevenciju kriminaliteta kroz mjesne odbore na cijelom području grada. Europski dan žrtava kaznenih djela obilježen je 22. veljače 2022. godine, a 23. veljače 2022., kao i ove godine 16. veljače, Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja na Trgu Portarata. Međunarodni dan odgoja bez batina, koji se obilježava 30. travnja, obilježen je prigodnim predavanjem za studente Sveučilišta u Puli - Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, djelatnike stručnih službi osnovnih škola i članove Vijeće za prevenciju kriminaliteta. Gosti su bili djelatnici Centra za socijalnu skrb Pula, Doma za odgoj djece i mladeži Pula te drugi zainteresirani građani.

Od ostalih aktivnosti, u drugom dijelu godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, u Kinu Valli prikazan je film Tko se tuče, taj se voli? u režiji Danila-Lole Ilića. Također, u organizaciji Grada Pule i u suradnji s Udrugom Riječi/ Prave/ Predstave i Policijskom upravom istarskom, u pet pulskih osnovnih škola održan je program prevencije zlouporabe droge "Pulo-reci drogi NE!". Nadalje, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli održan je seminar samoobrane sa studenticama i studentima druge godine studija. Praktično-teorijski seminar samoobrane organiziran je na inicijativu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula, uz podršku gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade, te u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli. Teen CAP seminar održan je u Gimnaziji Pula za nastavnike pulskih škola uz financijsku podršku Grada. Cilj je seminara osposobiti djelatnike osnovnih i srednjih škola za primjenu Teen CAP programa prevencije zlostavljanja djece

GRAD PULA

Prva ovogodišnja Sjednica tek sredinom ožujka

Kako doznajemo u Gradu Puli, Vijeće za prevenciju kriminaliteta sastaje se svaka četiri mjeseca. Prošle su godine tako održali tri Sjednice, a do ovogodišnje još nije ni došlo. Ona bi se tek trebala održati, i to za dva tjedna kada će se izmijeniti i Odluka o članovima Vijeća.

OŠ Kaštanjer, Pula

- Na posljednjoj Sjednici održanoj 21. prosinca 2022. godine na dnevnom redu su bile teme aktualnog stanja i problematike Doma za odgoj djece i mladeži Pula, pojavnost SNUS proizvoda (opasne nikotinske vrećice, op.n.) kod učenica Osnovne škole Kaštanjer Pula, te analiza stanja sigurnosti od strane načelnika Policijske postaje Pula, odgovoreno nam je danas iz Grada Pule.

Ima li gradsko Vijeće za prevenciju kriminaliteta podatke o konkretnim brojkama kad je vršnjačko nasilje u Puli u pitanju? Ukoliko ima, kakvi su trendovi zabilježeni posljednjih godina? Zašto nijedan član Vijeća, izuzev gradonačelnika i Jadranke Černjul, nije nazočio subotnjem mirnom okupljanju na pulskom Forumu u znak tihog prosvjeda protiv nasilja? - pitanja su to na čije smo odgovore ostali uskraćeni od strane Grada Pule, ali i pulskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.