Politika i društvo

OZAKONIT ĆE SE 900 ZGRADA

Građevinski boom u Pazinu, šire se građevinske zone

Gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić, ističe kako se izradi izmjena i dopuna Prostornog plana pristupa najviše zbog velikog broja pristiglih zahtjeva vlasnika zemljišta na području obuhvata Plana. Zahtjevi su potaknuli neophodno proširenje granica građevinskog područja i prenamjenu zemljišta


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić, ističe kako se izradi izmjena i dopuna Prostornog plana pristupa najviše zbog velikog broja pristiglih zahtjeva vlasnika zemljišta na području obuhvata Plana. Zahtjevi su potaknuli neophodno proširenje granica građevinskog područja i prenamjenu zemljišta

Grad Pazin usvojio je Odluku o izradi izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Pazina koji obuhvaća cijelo gradsko područje, odnosno 137,37 kilometara kvadratnih, a čije su posljednje izmjene i dopune bile 2020. godine. U izmjene se ide zbog velikog proširenja granica građevinskog područja.

Portal Bauštela objavljuje da gradonačelnica Pazina, Suzana Jašić, ističe kako se izradi izmjena i dopuna pristupa najviše zbog velikog broja pristiglih zahtjeva vlasnika zemljišta na području obuhvata Plana. Zahtjevi su potaknuli neophodno proširenje granica građevinskog područja i prenamjenu zemljišta.

Također, ističe se, izmjene i dopune plana donose se radi usklađenja sa stvarnim stanjem na terenu. Namjera je kroz izmjene cjelovito preispitati urbanizirana zemljišta, odnosno neizgrađeni dio građevinskih područja naselja i mogućnosti proširenja tih područja te odrediti uređene i neuređene dijelove građevinskog područja i utvrditi detaljnosti izrade urbanističkih planova uređenja.

– Činjenica je da je u području obuhvata Plana velik broj građevinskih čestica koje su urbanizirane, a na kojima zbog konfiguracije zemljišta nije moguća gradnja. Izmjenom Plana takve će se čestice utvrditi terenskim obilaskom i izuzeti iz građevinskog područja, rekla je gradonačelnica.

Istaknula je i kako će širenju građevinskog područja pridonijeti i 900 ozakonjenih zgrada koje će dati realnu sliku o postotku izgrađenosti cijelog područja Grada Pazina, a koja mora biti veća od 50% u pojedinom naselju da bi se širila zona gradnje.

Spomenuto je i kako je u prethodne tri godine zaprimljen velik broj zahtjeva za izdavanje akata za građenje koji su pozitivno riješeni što je rezultiralo izgradnjom većeg broja stambenih i drugih zgrada. Te će se građevine izmjenama Plana zavesti u prostorno planskoj dokumentaciji. Na taj bi se način trebao također trebala otvoriti mogućnost proširenja građevinskog područja u pojedinim naseljima.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.