Politika i društvo

'držao sam se zakona'

Guverner HNB-a Boris Vujčić: Ne razmišljam o ostavci, ovo je medijska halabuka bez ikakvih dokaza

"Ako se ustanovi da je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, ta će osoba odmah izgubiti posao i mislim da to neće biti kraj problema za tu osobu. Ako je itko tako nešto radio. Ali, mi nemamo u ovom trenutku baš nikakve niti indicije da se tako nešto dogodilo", kazao je guverner


 
3 min
HINA
"Kada sam postao član vodstva HNB-a, prodao sam dionice dvije banke da bih izbjegao bilo kakav potencijalni sukob interesa."

"Ako se ustanovi da je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, ta će osoba odmah izgubiti posao i mislim da to neće biti kraj problema za tu osobu. Ako je itko tako nešto radio. Ali, mi nemamo u ovom trenutku baš nikakve niti indicije da se tako nešto dogodilo", kazao je guverner

Guverner HNB-a Boris Vujčić referirao se na aferu oko trgovanja vrijednosnicama na temelju povlaštenih informacija, poručivši da se u svom poslu držao zakona, o ostavci ne razmišlja, a Hanfu je pozvao da provjeri istinitost medijskih napisa o navodnim nepravilnostima.

"Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili, nema ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili", izjavio je Vujčiću u nedjelju u emisiji RTL Danas, komentirajući napise Indexa prema kojima je 40 zaposlenika središnje banke trgovalo vrijednosnicama na temelju povlaštenih informacija.

U HNB-u su zainteresirani da se stvari što prije raščiste, a Vujčić kaže da je pozvao i Hanfu u utorak da provjeri te navode.

Ustvrdio je i da štetu HNB-u nisu napravili zaposlenici, već medijska "halabuka"  koja se digla "bez ikakvih dokaza".

U svom poslu se, istaknuo je, držao zakona, na što je ponosan. Dodao je da je 2001., kada je postao član vodstva HNB-a, prodao dionice dvije banke koje je imao, upravo zato da bih izbjegao bilo kakav potencijalni sukob interesa.

Naveo je i da je 2016. donesen etički kodeks za sve zaposlenike HNB-a, ako trguju vrijednosnicama banaka, da to moraju prijaviti nadležnim rukovoditeljima.

"Ako se ustanovi da je netko trgovao povjerljivim informacijama iz HNB-a, ta će osoba odmah izgubiti posao i mislim da to neće biti kraj problema za tu osobu. Ako je itko tako nešto radio. Ali, mi nemamo u ovom trenutku baš nikakve niti indicije da se tako nešto dogodilo", kazao je guverner.

Istaknuo je i da o ostavci ne razmišlja. Smatra da je cilj afere oko HNB-a našteti procesu uvođenja eura poručivši da je to pokušaj koji neće uspjeti.

"Ali s ovakvom atmosferom, optuživanjem bez dokaza u javnom prostoru i u dijelu političkog prostora, sasvim se sigurno nagriza kredibilitet institucije", ocijenio je te dodao kako je "kačenje na neprovjerene informacije" loše i za tu instituciju i za  društvo.

Istaknuo je da je Hanfa redovitim putem tražila sve informacije te da ima pristup svim podacima i HNB-a i SKDD-a.

S obzirom da je za sutra najavljena prognoza Državnog zavoda za statistiku o stopi inflaciji za prosinac rekao je da je "podatak za studeni bio viši od očekivanja, stopa inflacije porasla je s 3,8 na 4,8 posto".

Na stopu inflacije u tekućoj godini presudan utjecaj će, kaže, imati najavljeni rast cijene energenata.

"Ako dođe do porasta cijena plina od deset do 30 posto i električne energije između pet i 15 posto, tada procjenjujem da bi stopa inflacije mogla biti između 3,5 i četiri posto... Da, to je projekcija za 2022.", rekao je Vujčić.

Dodao je i kako po njegovom saznanju sutra neće biti prisutan na predstavljanju Zakona o euru, a na potpitanje kako to da ga premijer nije pozvao, odgovorio je da bi to trebalo pitati premijera.


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.