republika - dugi
Politika i društvo

zabrinuli se za ustavnopravni poredak

HBK: Međusobno optuživanje i narušavanje poretka ne zaslužuje povjerenje građana

Svjesna da treba zaustaviti korupciju ističe kako je potrebno podupirati i poticati hrabrost i poštenje što, kako dodaje, uključuje i naviku prijavljivanja nadležnim institucijama onih koji čine koruptivne radnje. Komisija također poziva sve da daju osoban doprinos u stvaranju pozitivnoga raspoloženja kako bi izbori protekli mirno i dostojanstveno


 
2 min
HINA
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Svjesna da treba zaustaviti korupciju ističe kako je potrebno podupirati i poticati hrabrost i poštenje što, kako dodaje, uključuje i naviku prijavljivanja nadležnim institucijama onih koji čine koruptivne radnje. Komisija također poziva sve da daju osoban doprinos u stvaranju pozitivnoga raspoloženja kako bi izbori protekli mirno i dostojanstveno

Međusobno optuživanje, diskreditiranje drugih političkih opcija i kandidata, kršenje ustavnih odredaba i narušavanje ustavnopravnoga poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenja građana, stoji u Izjavi Komisije HBK Iustitita et pax.

U Izjavi koja je u srijedu predstavljena novinarima, povodom predstojećih parlamentarnih izbora,  Komisija Hrvatske biskupske konferencije ističe da takvo ponašanje, između ostaloga, ima i iznimno negativan odgojni učinak na sva područja društva, od obiteljskoga života preko škole do javnoga i osobito svakodnevnoga života.

Smatra da takva ponašanja nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države i naroda u svjetlu zahtjeva općega dobra svih građana.

Komisija Iustitia et pax poziva sve sudionike izbornoga procesa da poštuju nepovrjedivo dostojanstvo svake ljudske osobe.

Pritom, kako dodaje, treba očuvati dostojanstvo politike te pružiti primjer političke kulture i zrelosti političkoga ponašanja jer se u demokratskom društvu samo na taj način legitimno stječe povjerenje građana.

Komisija Iustitia et pax također osuđuje sve postupke koji dovode u pitanje zakonitost samih izbora. 

Birače poziva da na predstojećim izborima daju glas onima za koje smatraju da će biti spremni provesti prijeko potrebne reforme i služiti općem dobru u interesu svih građana.

Komisija HBK: Politička nestabilnost najmanje nam je potrebna; važno je poticati hrabrost i poštenje

"U trenutku opće geopolitičke nestabilnosti u Europi, osobito izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, koja se na određen način proteže i do naših prostora, najmanje nam je potrebna politička nestabilnost i dovođenje u pitanje povjerenja u institucije kao i u zakonitost parlamentarnih izbora", stoji u izjavi.

Komisija poziva sve sudionike izbornoga procesa da postupaju poštujući Ustav Republike Hrvatske, relevantne zakone te ljudsko dostojanstvo svakoga kandidata.

Posebno važnim smatra obvezu svih političkih stranaka da svojim postupanjem izbjegnu ustavnopravnu krizu. 

"Oni koji već imaju makar i ograničene političke ovlasti trebaju biti primjerom poštena izbornoga natjecanja", naglašava Iustitia et pax.

Komisija poziva građane vjernike i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da svojim glasom podupru one političare koji se zauzimaju za slobodnu Hrvatsku u okviru zajednice europskih naroda i za njezino istaknuto mjesto u EU.

Svjesna da treba zaustaviti korupciju ističe kako je potrebno podupirati i poticati hrabrost i poštenje što, kako dodaje, uključuje i naviku prijavljivanja nadležnim institucijama onih koji čine koruptivne radnje.

Komisija također poziva sve da daju osoban doprinos u stvaranju pozitivnoga raspoloženja kako bi izbori protekli mirno i dostojanstveno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.