Politika i društvo

Prostor je naš najvažniji resurs

Hoće li sutra gradski vijećnici progovoriti što ćemo s pulskom lukom nakon propasti Uljanika?

Politika zasad oportuno šuti, nemajući hrabrosti progovoriti vizionarski o namjerama u pulskoj luci nakon propasti Uljanika. Od Muzila do Sv. Katarine, Monumenti i Štinjana. I to je razumljivo, ali neopravdivo jer se političari plaše javnih istupa u strahu da će ih se optužiti za propast Uljanika. Taj se začarani krug mora, zbog općeg interesa, prekinuti! Tužno je da je nama Riva, pa i u turističkoj sezoni, osim prometa, mrtva lokacija


 
5 min
Matea Čelebija Zoran Angeleski
Sjednica gradskog parlamenta / FOTO: Manuel Angelini

Politika zasad oportuno šuti, nemajući hrabrosti progovoriti vizionarski o namjerama u pulskoj luci nakon propasti Uljanika. Od Muzila do Sv. Katarine, Monumenti i Štinjana. I to je razumljivo, ali neopravdivo jer se političari plaše javnih istupa u strahu da će ih se optužiti za propast Uljanika. Taj se začarani krug mora, zbog općeg interesa, prekinuti! Tužno je da je nama Riva, pa i u turističkoj sezoni, osim prometa, mrtva lokacija

Nakon krize pulske vladajuće koalicije, koja je eskalirala prije mjesec i pol dana, i to upravo na sjednici Gradskog vijeća, a nakon svježe održanog, pomirljivog sastanka čelnih ljudi Nezavisne liste Filipa Zoričića, platforme Možemo! Pula i SDP-a, pred njima je sutra, s početkom u 17 sati, novi izazov.

Na toj će sjednici Gradskog vijeća, uz uvijek polemičan uvodni aktualni sat, biti istaknute dvije teme koje izravno i dugoročno utječu na kvalitetu života Puljana.

Prva, donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule, osim ekološke težine, zadire u džepove građana, dok je druga, Prostorno planiranje, od trajnog značaja za život današnjih i budućih generacija Puljana.

Nije pretjerano reći da o ovoj temi ovisi kvaliteta života sadašnjih, ali i budućih generacija Puljana, ako se u obzir uzme još uvijek mutni i nerazjašnjeni status Muzila, tog potencijalnog generatora razvoja grada, kao i suprotnog, sjevernog kraka zaljeva, od Mandrača do Sv. Katarine., Monumenti te Štinjana. To, pak, umnogome ovisi o konačnom povratku grada u svoju jezgru - luku.

Na izostanak prave rasprave o potencijalima pulske luke utjecali su razumljivi povijesni razlozi; pozicija ratne luke za vrijeme KuK-a, arsenal i industrijski kompleksi, sve do današnjeg dana.

Politika zasad oportuno šuti, nemajući hrabrosti progovoriti vizionarski o namjerama u pulskoj luci nakon propasti Uljanika.

I to je razumljivo, ali neopravdivo jer se političari plaše javnih istupa u tom pravcu jer su u strahu da će ih se optužiti za planirani propast Uljanika. Taj se začarani krug mora, zbog općeg interesa, prekinuti!

Tužno je da je nama Riva, pa i u turističkoj sezoni, osim prometa, mrtva lokacija.

Nevjerojatni potencijal pulske luke, sada u mnogome mrtav / FOTO: Danijel Bartolić

Obrazlažući temu Prostornog planiranja, predsjednica Gradskog vijeća, Dušica Radojčić, u najavnim dokumentima Sjednice piše da se "pulsko prostorno planiranje, pod reflektorima javnosti u proteklom periodu, udaljilo od najbolje prakse, pa je potrebno utvrditi gdje su problemi i koja su rješenja".

- Prostorno planiranje ključni je alat u zaštiti prostora i provedbi strateških ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja. Stanje u prostoru u Puli i trendovi govore nam da prostorno planiranje, kakvo se do sada provodilo, nije u stanju ostvariti navedene ciljeve te je očita nužnost promjene dosadašnje politike, tvrdi Dušica Radojčić.

Grad Pula je pokrenuo izradu važnih strateških dokumenata - Strategiju razvoja urbanog područja Pule i Plan razvoja Grada.

- Ti se planovi neće moći realizirati ako se prostornim planiranjem ne stvore preduvjeti za željene pravce razvoja. Strateški ciljevi zacrtani planovima razvoja mogu se ostvariti samo ako se dosljedno implementiraju u prostorno plansku dokumentaciju. Pula se danas nalazi na prekretnici gdje može odlučiti kakav razvoj i budućnost želi. Klimatske su promjene realnost i dužnost nam je pripremiti se i pokušati ublažiti posljedice tih promjena, rekla je Radojčić dodajući da je "prostor naš najvažniji resurs i budućnost nam ovisi o tome kako ćemo njime raspolagati".

O prostornom planiranju

Za ovu su temu pozvani i predstavnici struke koji će, između ostalog, govoriti o potrebi jasnog definiranja javnog interesa koji se onda prostornim planom štiti te o odnosu pojedinačnih i privatnih interesa u prostornom planiranju u odnosu na prostorni razvoj i održivost.

- Nikša Božić, ovlašteni arhitekt-urbanist, izrađivač prostornih i urbanističkih planova u tvrtci APE iz Zagreba, čije je područje stručnog interesa prostorno planiranje u malim gradovima i u zaštićenim povijesnim cjelinama, predsjednik Hrvatske sekcije ECOVAST-a (Europskog vijeća za sela i male gradove) te Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata, govorit će o glavnim problemima sustava planiranja.

- Ivana Katurić, direktorica tvrtke Urbanex, kojoj je povjerena izrada Plana razvoja Grada Pule 2021.-2030. i Strategija razvoja urbanog područja Pule 2021.- 2027., docentica na Riječkom Sveučilištu i predavačica na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu (Sustavi strateškog planiranja; Urbanizam i prostorno paniranje), govorit će o nužnosti i načinu implementacije strateških ciljeva razvoja u prostorne planove

- Helena Sterpin, potpredsjednica Društva arhitekata Istre, član suda časti pri Udruženju hrvatskih arhitekata, predstavnica Hrvatske kao članica Pulske grupe na 13. Venecijanskom Biennalu 2012. godine, govorit će o stanju u prostoru u Puli i prijedlozima DAI- SAI za strateški i urbanistički razvoj Pule.

Nakon izlaganja izvjestitelja na red će doći i rasprava u kojoj će se moći postavljati pitanja i tražiti detaljnije informacije.

O komunalnom otpadu

Važna je i tema uvjeta sakupljanja komunalnog otpada, tim više jer planirana Odluka sadrži kriterije obračuna količine miješanog komunalnog otpada, kao i iznos cijene obvezne minimalne javne usluge. Također, Odluka sadrži i način korištenja zajedničkog spremnika, a posebno zadire u situaciju kada fizičke ili pravne osobe - obrtnici, koriste zajednički spremnik, a nije postignut sporazum o njihovim udjelima. Nije nebitno da Odluka propisuje i ugovorne kazne.

DNEVNI RED

Vijećnička pitanja

    Izvješće Mandatne komisije:

    2.1. mirovanje mandata vijećnika Miodraga Čerine i verifikacija mandata zamjenika Daniela Dekovića

    2.2. mirovanje mandata vijećnice Jadranke Černjul i verifikacija mandata zamjenika Valtera Boljunčić

    2.3. ostavka vijećnika Massima Brajuhe i verifikacija mandata zamjenice Gordane Ferenčić

    Usvajanje Skraćenog zapisnika s 9. sjednice Gradskog vijeća od 20.12.2021. godine

    Donošenje Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pula-Pola

    Donošenje:

    5.1. Rješenja o razrješenju ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Nela Načinović)

    5.2. Rješenja o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Nadia Bužleta)

    TEMATSKA TOČKA - Prostorno planiranje, ključni alat u zaštiti prostora i provedbi strateških ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja:problemi, posljedice, rješenja)


FOTO: Istra24

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.