Politika i društvo

lideri SRP-a pred novinarima

Socijalisti: "Hrvatski nacionalistički projekt je definitivno propao - od 1991. do danas otišlo 900.000 stanovnika!"

Kapuralin je kazao: "Tu se sada javlja jedan matematički paradoks. Od 1948. godine do 1953. godine broj stanovnika u Hrvatskoj narastao je za 156.000. Kako je to bilo moguće ako kleronacionalisti tvrde da je poslije rata pobijeno više od 500.000 Hrvata. Danas nas je tek 108.000 više nego 1948. godine"


 
3 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Tito je izgradio totalno porušenu zemlju, kaže Kapuralin, koji je kao dijete svjedočio ruševinama u Puli

Kapuralin je kazao: "Tu se sada javlja jedan matematički paradoks. Od 1948. godine do 1953. godine broj stanovnika u Hrvatskoj narastao je za 156.000. Kako je to bilo moguće ako kleronacionalisti tvrde da je poslije rata pobijeno više od 500.000 Hrvata. Danas nas je tek 108.000 više nego 1948. godine"

"Iako se nema što slaviti, Hrvatska je ovih dana bila ushićena u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja. Hrvatska u tri desetljeća “nove ere” bilježi kontinuiranu stagnaciju na ekonomskom, socijalnom, zdravstvenom, obrazovnom, znanstvenom, emancipatorskom, organizacijskom i, po zadnjim poražavajućim podacima, demografskom području", kazao je danas predsjednik istarskog ogranka Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin na konferenciji za novinare u Puli.

'Mostove joj danas grade drugi, a nekad je Hrvatska mostove, ceste, hidrocentrale izvodila na inozemnom tržištu'

- Pokazatelji svježeg popisa stanovnika su neumoljivi. Hrvatska je od završetka Drugog svjetskog rata do kontrarevolucije i secesije 90-ih bilježila stalan rast broja stanovnika, a od 1991. do 2021. godine stalan pad broja stanovnika.

Tu se sad javlja jedan matematički paradoks. Od 1948. godine do 1953. godine broj stanovnika u Hrvatskoj narastao je za 156.000. Kako je to bilo moguće, ako kleronacionalisti tvrde da je poslije rata pobijeno više od 500.000 Hrvata. Od 1991. godine do danas nestalo je oko 900.000 stanovnika i danas nas je tek 108.000 više nego 1948. godine, nastavio je Kapuralin.

Lenjin i Pravda

- Hrvatska ukida nekad uspješne institute, poput Imunološkog zavoda i sada Brodarskog instituta. Mostove joj danas grade drugi, a nekad je mostove, ceste i hidrocentrale izvodila na inozemnom tržištu. Hrvatska nije u stanju upravljati svojim resursima, ona ih raspačava i ustupa domaćim i stranim kapitalistima. Nije u stanju obuzdati korupciju nego je podupire. Nije u stanju iskoristiti sredstva koja može dobit izvana i pokazuje totalnu bezvoljnost i nesnalaženje u suočavanju s prirodnim katastrofama, što je očito nakon potresa na Baniji i u Zagrebu, zaključio je Vladimir Kapuralin.

'Najveći kriminalci zauzeli su vlast, svo bogatstvo preuzeli sebi, a svim ostalima dali slobodu da odu iz zemlje ili da umru'

Davor Rakić, predsjednik pulskog SRP-a bio je prilično nedvosmislen i bez rukavica u svojoj izjavi: "Hrvatski nacionalistički projekt je definitivno propao. Hrvatska je u 30 godina izgubila četvrtinu stanovništva! Cijela poanta te idealističko-romantičarsko-nacionalističke ideje o formiranju tzv. suverene, nezavisne Hrvatske bila je upravo u tome da će Hrvati prosperirati u toj samostalnoj državi".

- Na kraju se ispostavilo da su najveći kriminalci zauzeli vlast, svo bogatstvo preuzeli sebi, a svim ostalima dali slobodu da odu iz zemlje ili da umru. To je cijela poanta ove kontrarevolucije, čiji je cilj bio, zajedno s pretvorbom i privatizacijom, staviti sve stvoreno zadnjih desetljeća i stoljeća u svoj džep, ustvrdio je Rakić.

Davor Rakić: "Definitivno je propao nacionalistički projekt - Hrvatska je u 30 godina izgubila četvrtinu stanovništva!"

- Mi nemamo kritičku masu koja bi se borila za svoja prava. Sve ide prema tome da će prosječna dob u Hrvatskoj biti 50 godina. Već je u prošlom popisu stanovništva 2011. godine iznosila više od 40 godina. Većina stanovništva je, dakle, u razdoblju kad više nije fertilna, ne može se reproducirati. Sada se ide jednom nizbrdicom prema još većem opadanju stanovništva i praktički nestanku tih Hrvata u koje su se ti nacionalisti zaklinjali više od jednog stoljeća, zaključio je Davor Rakić.

'Tito je izgradio totalno porušenu zemlju'

Na naše pitanje kako komentira gotovo službeni narativ da je Tito ratni zločinac, Kapuralin je kazao: "Tito je još u predratnom razdoblju bio svjestan događaja koji će uslijediti, pripremio se za njih, uspio je organizirati partiju koja je zatim također uspjela organizirati otpor okupatorima i njegovim domaćim pomagačima".

- Izvojevana je neprikosnovena pobjeda, a po značaju te pobjede Jugoslavija je svrstana kao peta vojna sila koalicije, pored Sovjetskog Saveza, Amerike, Engleske i Francuske. Nakon pobjede, Tito je uspio izgraditi totalno porušenu zemlju. Ja se sjećam tu u Prvomajskoj, kad bi došao kao dijete iz Vinkurana, Pula je bila sva u ruševinama. Tito je uspio poslije rata industrijalizirati zemlju, a na međunarodnom planu, sudjelovanjem u Pokretu otpora, Jugoslavija je postigla ugled koji nikad prije nije imala, zaključio je predsjednik istarskog SRP-a.


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.