Politika i društvo

EKSPRESNA SJEDNICA FAŽANSKOG VIJEĆA

IDS-ov IVAN GERŠIĆ JEDINI PROTIV STAVLJANJA VAN SNAGE DIJELA URBANISTIČKOG PLANA FAŽANE Odluka se odnosi na bivšu tvornicu Badel i područje gdje će se graditi novi luksuzni hotel

Dječji vrtić "Sunce" više nije najjeftiniji u Istri * Morali smo ići na poskupljenje od 100 kuna, zbog rasta cijena energenata. Dosad smo dugi niz godina bili najjeftiniji vrtić u Istarskoj županiji, a sad smo izjednačeni s Pulom gdje cijena vrtića mjesečno također iznosi 690 kuna, pojasnila je Ljiljana Brajić direktorica vrtića


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dječji vrtić "Sunce" više nije najjeftiniji u Istri * Morali smo ići na poskupljenje od 100 kuna, zbog rasta cijena energenata. Dosad smo dugi niz godina bili najjeftiniji vrtić u Istarskoj županiji, a sad smo izjednačeni s Pulom gdje cijena vrtića mjesečno također iznosi 690 kuna, pojasnila je Ljiljana Brajić direktorica vrtića

Tijekom „aktualnog sata“ večerašnjeg fažanskog Općinskog vijeća koje čitav sat nije ni trajalo, za riječ se javio samo IDS-ov Raul Marsetič. Zanimalo ga je kada će biti gotovi radovi na cestici uz Ulicu Braće Ilić, a s obzirom na to da je isto pitanje postavio i u srpnju kada mu je, tvrdi, bilo odgovoreno da će to biti početkom školske godine. Načelnik Radomir Korać večeras mu je pak odgovorio kako će radovi uslijediti po završetku onih na drugoj strani dionice Fažana jug.

Raul Marsetič

Marsetič je vijećnicima uputio i primjedbu da bi "portun reciklažnog dvorišta morao uvijek biti otvoren tijekom radnog vremena, a ne zatvoren kako sada stoji pa da se mora čekati ispred dok netko od djelatnika izađe van i pita što trebate te ga tek onda eventualno otvori. Ovako izgleda kao da nije u funkciji, ne može se pristupiti unutar dvorišta tijekom radnog vremena pa mnogi misle da ne radi".

Luksuzni hotel gradit će se prema Prostornom planu iz 2019.

Na večerašnjoj Sjednici fažanskog Općinskog vijeća usvojen je potom Prijedlog Odluke o stavljanju van snage dijela Urbanističkog plana naselja Fažana.

Izrađivač je, moglo se čuti, tvrtka „Plan 21“ d.o.o. iz Rijeke, a čestice koje se stavljaju van snage jesu: 1206/100, 1206/19, 1454, 1206/111, 1206/14, 1206/11, 1206/12, 1206/28, 1206/13 te 1202/9.

Radomir Korać

- To je tehnička stvar koja je više puta bila prezentirana na javnim raspravama i za koju smo dobili suglasnost Ministarstva graditeljstva, a odnosi se na bivšu tvornicu Badel i na dio gdje će se graditi novi hotel. Naime, Zavod za prostorno planiranje inzistirao je da se taj dio naselja Općine Fažana isključi iz dijela Urbanističkog plana uređenja i da se gradi prema Prostornom planu iz 2019. godine, izjavio nam je općinski načelnik Radomir Korać uoči današnje Sjednice. 

Slično je ponovio i vijećnicima kazavši kako su Prijedlogu prethodile dvije godine razmatranja, a budući da se radi o zaštićenom vodovodnom području pa je stoga proces bio pod lupom Ministarstva graditeljstva od kojeg je ipak na koncu dobiveno zeleno svjetlo.

Mirko Gortan

- Prema Zakonu taj je dio morao biti stavljen van snage kako bi najvažniji općinski dokument, a to je Prostorni plan, mogao funkcionirati, kazao je Mirko Gortan, stručni suradnik za komunalni sustav.

Od 13 općinskih vijećnika Sjednici je nazočilo njih 11, a devetero ih je diglo ruku za ovaj Prijedlog, dok je samo IDS-ov Ivan Geršić bio protiv, a njegov je stranački kolega Marsetič bio suzdržan. Za riječ se nije javio nitko.

Izmijenjen i dopunjen Program za tekuću proračunsku godinu

Utvrđen je večeras i Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Općine za period od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Naime, u prvih šest mjeseci prihodovano je ukupno 12.076.601 kuna ili 26 posto od ukupnog godišnjeg plana, dok ostvarenje rashoda i izdataka za Općinu Fažana iznosi 13.806.348 kuna ili također 26 posto godišnjeg plana odnosno devet posto u odnosu na isti period prošle godine.

Nadalje, izmijenjen je i dopunjen Program za tekuću proračunsku godinu. Između ostalog i tako da su izmijenjeni programi građenja i održavanja komunalne infrastrukture time što je dodana rekonstrukcija dječjeg igrališta vrijedna 300.000 kuna. Planirana je i gradnja nekoliko nerazvrstanih cesta na području Općine te rekonstrukcija javne rasvjete.

Osim toga, izmijenjen je i dopunjen Društveni i gospodarski plan Općine Fažana za ovu godinu. Njime se, naime, planiralo osigurati iznos od 8.969.000 kuna, ali je ipak povećan i to na 9.837.000 kuna. Za predškolski odgoj otišlo je 369.000 kuna više no što je planirano, a za osnovnoškolsko obrazovanje odnosno prijevoz učenika 42.000 kuna više. Financijski je pojačan i program zdravstvene zaštite, među ostalim i onaj hitne medicinske pomoći.

Dječji vrtić "Sunce" više nije najjeftiniji u Istri

Vijećnici su na znanje primili i Godišnje izvještaje Dječjeg vrtića „Sunce“ i Dječjeg vrtića „More“. Izmijenjena je ujedno i Odluka o cijeni programa predškolskog odgoja i sudjelovanja roditelja u cijeni za vrtić „Sunce“. Ukupna mjesečna cijena koštanja programa po djetetu iznosi: za šest sati programa 1.809 kuna od čega Općina subvencionira 1.429 kuna, a za deset sati programa 2.940 kuna mjesečno od čega pak Općina „pokriva“ 2.229 kuna.

Desno - Ljiljana Brajić

- Naime, morali smo ići na poskupljenje od 100 kuna, zbog rasta cijena energenata. Dosad smo dugi niz godina bili najjeftiniji vrtić u Istarskoj županiji, a sad smo izjednačeni s Pulom gdje cijena vrtića mjesečno također iznosi 690 kuna, pojasnila je Ljiljana Brajić direktorica vrtića „Sunce“.

Usvojen je i Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna za 2022. godinu. Planirani iznos povećan je za 197.562.000 kuna pa sad iznosi 52.107.562 kune.

Fažance čeka 80 novih vezova u lučici Valbandon

Direktor Fažanskog komunalca, Daniel Ferić, izvijestio je pak kako će u budućnosti cijene odvoza i deponiranja otpada biti manje zato što je pulska Herculanea preuzela upravljanje reciklažnim dvorištem. Također je pozvao stanovnike Fažane da se prijave za vezove u lučici Valbandon gdje će se izgradnjom novog zida osigurati dodatnih 80 mjesta.

Daniel Ferić

- Mogu se javiti direktno Komunalcu, a sve potrebne informacije moguće je pronaći i na našim internetskim stranicama. Valja napomenuti da će više bodova imati oni stanovnici koji duže vremena imaju prebivalište na području Općine Fažana, zaključio je Ferić.

Uskoro Povelja o prijateljstvu Fažane i Delnica

Ekspresna Sjednica održana u odsustvu HDZ-ova vijećnika Marinka Gazića i nezavisne vijećnice Lidije Udovički, završila je usvajanjem Odluke o potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji Općine Fažane i Grada Delnice što je predsjednik Općinskog vijeća Timotej Pejin ocijenio logičnim zaokruživanjem desetljetnih prijateljskih odnosa dvije lokalne zajednice. Delnice su isti Prijedlog usvojile 27. listopada, a uskoro će uslijediti i svečano potpisivanje Povelje.

Lijevo - Timotej Pejin

- U veljači 2014. ledena kiša paralizirala je Delnice, a Općina Fažana je, uz Grad Zagreb, bila prva koja im je priskočila u pomoć, pojasnio je ovu Odluku zaključno Pejin.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.