Politika i društvo

TRGOVINA POLiTIČKIM UTJECAJEM?

Massimo Brajuha najprije se zaposlio kod Viktorova, a onda na vijeću glasao da se hotel u kojem radi povisi za tri etaže


 
2 min
Chiara Bilić Dražen Majić

IDS-ov pulski gradski vijećnik Massimo Brajuha prije godinu dana, u siječnju 2021., glasao je za radikalnu izmjenu Urbanističkog plana uređenja (UPU) Ribarske kolibe.

Tim je izmjenama ruskom investitoru Nikolayu Viktorovu dozvoljeno da poveća broj etaža na svom hotelu s dotadašnjih tri na šest, dok je visina građevine porasla s 12 na čak 20 metara, čime je značajno izmijenjena vizura cijelog zaljeva na Verudeli.

Pored toga, izmjenama plana legalizirano je tada već izgrađeno parkiralište. Na sjednici gradskog vijeća protiv izmjene su bili SDP-ovi vijećnici. Nezavisni Mauricio Licul bio je suzdržan, dok su svi IDS-ovci glasali 'za'. Svi, pa i vijećnik Massimo Brajuha.

To i ne bi bila neka vijest da se Brajuha nije dva mjeseca ranije zaposlio kod Viktorova na Ribarskoj kolibi kao administrator nabave.

Iako nam je u telefonskom razgovoru rekao da se ne sjeća kada je počeo raditi u tvrtki Arenaturist Ribarska koliba, tamo je zaposlen u studenom 2020. godine - dva mjeseca prije nego što je glasao za izmjenu plana koja je novom gazdi izgrađenost podigla za 100 posto.

Brajuha se komotno mogao izuzeti od glasanja, jer je IDS imao dovoljno ruku da izglasa odluku o izmjeni i dopuni UPU-a Ribarska koliba i bez njega. No, nije.

Njegovo glasovanje otvara velike sumnje u političku trgovinu. Je li Brajuhino zapošljavanje bilo uvjet Rusu da IDS izmjeni plan ili je, pak, zbog dogovorenog glasanja na vijeću Brajuha i dobio posao? Svejedno.

Radnicima otkaz - Brajuhi unaprjeđenje

Zanimljiva je pozicija IDS-ovog vijećnika i prilikom najave masovnih otkaza na Ribarskoj kolibi. Niti godinu dana otkako je najavio gradnju luksuznog hotela s pet zvjezdica, vlasnik Ribarske kolibe, i počasni građanin Pule, Nikolay Viktorov svojim je radnicima podijelio otkaze.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, prije nego što su nedavno sa zaostalim plaćama dobili i otkaz, zaposlenicima Nikolaya Viktorova mjesecima su kasnile plaće.

Brajuha, inače IDS-ov gradski vijećnik i u ovom sazivu, u međuvremenu, po našim informacijama, ne da nije dobio otkaz, nego je dobio unaprjeđenje, pa je od lanjskog studenog - voditelj nabave.

Podsjetimo i da je Viktorov sa suprugom Tatianom nekoć držao noćni klub Lighthouse Music Club (LMC), na cesti od Vodnjana prema Balama, ali taj je projekt ubrzo neslavno propao. Direktor tvrtke Muzička zvijezda, koja je upravljala Lighthouse-om, bio je drugi gradski vijećnik - Milan Rašula.

Rus tako ima u pulskom vijeću svoj neformalni klub te će biti zanimljivo kako će se ponašati spomenuti gradski vijećnici kad na vijeće stigne neka nova odluka vezana za Ribarsku kolibu.

Kamaradi Boris i Klaudio

Inače, osim velike bliskosti s bivšim gradonačelnikom Borisom Miletićem koji mu je u nekoliko gradskih odluka značajno pogodovao, Viktorov je bio blizak i s bivšim gradonačelnikom Vodnjana, Klaudijom Vitasovićem.

Supružnici Viktorov, odnosno njihova tvrtka Muzička zvijezda, 2013., godinu dana prije nego li je Viktorov proglašen za počasnog građanina Pule, od tadašnjeg su IDS-ovog vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića dobili priznanje za doprinos unaprjeđenju turističke ponude Vodnjana kroz Lighthouse Music Club (LMC).

Vitasovićev vjenčani kum, odvjetnik Goran Pajić zastupao je Rusa kod dogovaranja ugovora o pravu građenja za parkiralište na Ribarskoj kolibi, a taj je ugovor trenutno predmetom pravosudne istrage.

Massimo Brajuha jučer nije želio komentirati svoju dvostruku ulogu na Ribarskoj kolibi, a odgovore na naše upite nismo dobili ni iz te tvrtke.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Pula
 

NOVA TURA PRODAJE 'PULSKOG OBITELJSKOG SREBRA' Parcela na Sisplacu u elitnom kvartu iznad Lungomare 2,4 milijuna kuna

Grad Pula raspisao je jučer 23 natječaja za prodaju 35 katastarskih čestica građevinskog zemljišta, a od kojih će, sudeći po navedenim početnim cijenama nadmetanja po parceli, zaraditi minimalno, osam milijuna kuna. Lani u ovo vrijeme, dok je još postojala koalicija gradonačelnikove nezavisne liste, SDP-a i Možemo!, prodaju gradske imovine odbio je podržati Možemo sve dok Grad ne izradi Strategiju upravljanja imovinom i Plan upravljanja imovinom(što je bio prvi veliki sukob u tom političkom partnerstvu). Strategija do danas, međutim, nije zgotovljena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.