Politika i društvo

TRGOVINA POLiTIČKIM UTJECAJEM?

Massimo Brajuha najprije se zaposlio kod Viktorova, a onda na vijeću glasao da se hotel u kojem radi povisi za tri etaže


 
3 min
Chiara Bilić Dražen Majić

IDS-ov pulski gradski vijećnik Massimo Brajuha prije godinu dana, u siječnju 2021., glasao je za radikalnu izmjenu Urbanističkog plana uređenja (UPU) Ribarske kolibe.

Tim je izmjenama ruskom investitoru Nikolayu Viktorovu dozvoljeno da poveća broj etaža na svom hotelu s dotadašnjih tri na šest, dok je visina građevine porasla s 12 na čak 20 metara, čime je značajno izmijenjena vizura cijelog zaljeva na Verudeli.

Pored toga, izmjenama plana legalizirano je tada već izgrađeno parkiralište. Na sjednici gradskog vijeća protiv izmjene su bili SDP-ovi vijećnici. Nezavisni Mauricio Licul bio je suzdržan, dok su svi IDS-ovci glasali 'za'. Svi, pa i vijećnik Massimo Brajuha.

To i ne bi bila neka vijest da se Brajuha nije dva mjeseca ranije zaposlio kod Viktorova na Ribarskoj kolibi kao administrator nabave.

Iako nam je u telefonskom razgovoru rekao da se ne sjeća kada je počeo raditi u tvrtki Arenaturist Ribarska koliba, tamo je zaposlen u studenom 2020. godine - dva mjeseca prije nego što je glasao za izmjenu plana koja je novom gazdi izgrađenost podigla za 100 posto.

Brajuha se komotno mogao izuzeti od glasanja, jer je IDS imao dovoljno ruku da izglasa odluku o izmjeni i dopuni UPU-a Ribarska koliba i bez njega. No, nije.

Njegovo glasovanje otvara velike sumnje u političku trgovinu. Je li Brajuhino zapošljavanje bilo uvjet Rusu da IDS izmjeni plan ili je, pak, zbog dogovorenog glasanja na vijeću Brajuha i dobio posao? Svejedno.

Radnicima otkaz - Brajuhi unaprjeđenje

Zanimljiva je pozicija IDS-ovog vijećnika i prilikom najave masovnih otkaza na Ribarskoj kolibi. Niti godinu dana otkako je najavio gradnju luksuznog hotela s pet zvjezdica, vlasnik Ribarske kolibe, i počasni građanin Pule, Nikolay Viktorov svojim je radnicima podijelio otkaze.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, prije nego što su nedavno sa zaostalim plaćama dobili i otkaz, zaposlenicima Nikolaya Viktorova mjesecima su kasnile plaće.

Brajuha, inače IDS-ov gradski vijećnik i u ovom sazivu, u međuvremenu, po našim informacijama, ne da nije dobio otkaz, nego je dobio unaprjeđenje, pa je od lanjskog studenog - voditelj nabave.

Podsjetimo i da je Viktorov sa suprugom Tatianom nekoć držao noćni klub Lighthouse Music Club (LMC), na cesti od Vodnjana prema Balama, ali taj je projekt ubrzo neslavno propao. Direktor tvrtke Muzička zvijezda, koja je upravljala Lighthouse-om, bio je drugi gradski vijećnik - Milan Rašula.

Rus tako ima u pulskom vijeću svoj neformalni klub te će biti zanimljivo kako će se ponašati spomenuti gradski vijećnici kad na vijeće stigne neka nova odluka vezana za Ribarsku kolibu.

Kamaradi Boris i Klaudio

Inače, osim velike bliskosti s bivšim gradonačelnikom Borisom Miletićem koji mu je u nekoliko gradskih odluka značajno pogodovao, Viktorov je bio blizak i s bivšim gradonačelnikom Vodnjana, Klaudijom Vitasovićem.

Supružnici Viktorov, odnosno njihova tvrtka Muzička zvijezda, 2013., godinu dana prije nego li je Viktorov proglašen za počasnog građanina Pule, od tadašnjeg su IDS-ovog vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića dobili priznanje za doprinos unaprjeđenju turističke ponude Vodnjana kroz Lighthouse Music Club (LMC).

Vitasovićev vjenčani kum, odvjetnik Goran Pajić zastupao je Rusa kod dogovaranja ugovora o pravu građenja za parkiralište na Ribarskoj kolibi, a taj je ugovor trenutno predmetom pravosudne istrage.

Massimo Brajuha jučer nije želio komentirati svoju dvostruku ulogu na Ribarskoj kolibi, a odgovore na naše upite nismo dobili ni iz te tvrtke.


Nastavite čitati

Pula
 

Izgradnja gradskih stanova na Gregovici napreduje prema planu

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine

Pula
 

Uprava cementare ponudila povećanje plaće od 17,5 posto! Radnici imaju pozitivan stav o ponudi

Prošlotjedni štrajk dogodio se jer je Uprava odbila prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća od 20 posto za svih 158 radnika * Lučano Peršić, glavni sindikalac i radnik cementare s 44 godine staža: "Upravo provodimo anketu s radnicima i mogu ocijeniti da postoji pozitivan stav prema novom prijedlogu uprave" Radnici sada imaju prosječnu neto plaću od oko 1100 eura, a povećanje bi se odnosilo na stotinjak radnika kojima se plača obračunava prema koeficijentu, dok ostali imaju tzv. 'fiksni ugovor'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.