Politika i društvo

Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa

Imovinsku karticu do kraja siječnja moraju predati ravnateljica bolnice dr.Irena Hrstić, ali i čelnik Lučke uprave Pula Dalibor Brnos

Obaveza koju sada imaju i direktori, odnosno predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu lokalne i područne (regionalne) samouprave


 
2 min
Chiara Bilić
Foto: sukobinteresa.hr, Facebook, Grad Pula, IDA

Obaveza koju sada imaju i direktori, odnosno predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu lokalne i područne (regionalne) samouprave

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je na snagu stupio na Božić, proširio je popis obveznika koji Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa moraju podnijeti imovinsku karticu. Tako će tu obavezu do kraja siječnja odsad morati ispuniti i svi direktori, odnosno predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bit će i ravnatelji pet Lučkih uprava u Istri, pa će tako svoju imovinu na uvid dati i Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula.

Osim njih, tu su još i odgovorne osobe o kojima u javnosti nije bilo puno govora, a sada će morati ispuniti imovinsku karticu. Primjerice, ravnateljica županijskog zavoda za prostorno uređenje Vedrana Perić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Istarske županije, Robi Zgrablić, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić, ali i ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni te ravnatelj Javne ustanove Kamenjak, Aljoša Ukotić.

Zakon ne mimoilazi ni čelne ljude silnih županijskih agencija poput direktora Istarske regionalne energetske agencije Valtera Poropata, Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igora Merlića i Istarske razvojne agencije (IDA) Borisa Sabattija.

Eksponirana lica poput ravnateljice pulske opće bolnice Irene Hrstić, koja je inače i predsjednica pulskog HDZ-a, i ravnatelja županijskog zavoda za javno zdravstvo Aleksandra Stojanovića također će morati predati imovinsku karticu.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.