Politika i društvo

treba biti oprezan

Imunolog Trobonjača: Trenutno nije pametno razmišljati o popuštanju mjera

Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune


 
2 min
HINA
Foto: Reuters

Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Zlatko Trobonjača, rekao je u petak vezano za aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, da iako soj koronavirusa omikron uzrokuje blaže oblike bolesti, ipak treba biti oprezan i još nije vrijeme za popuštanje mjera.

Komentirajući veliki broj zaraženih od gotovo 17 tisuća zaraženih danas, ali i nešto smanjeni brojke hospitaliziranih Trobonjača je u središnjem Dnevniku HTV-a rekao kako se omikron u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi, te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje.

" Zbog toga se s jedne strane i brže širi (...), a s druge strane čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti", dodao je.

Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune.

No, upozorio je da unatoč tome rekao da treba biti oprezan.

"Budući da ova omikron epidemija traje svega 20-ak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili kako taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija; i zaista nije vrijeme da se u potpunosti još opustimo u tom smislu", poručio je Trobonjača.

Procijenio je kako moramo pričekati određeno vrijeme i zaista se uvjeriti koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što se počne razmišljati o popuštanju mjera. 

Naglasio je da s obzirom na ipak veliki broj novozaraženih i još uvijek relativno velik broj ljudi u bolnicama u Hrvatskoj, u ovom trenutku  nije uputno ni pametno razmišljati o popuštanju mjera.

Dodao je da će razina kolektivne imunosti koju stječemo cijepljenjem i docjepljivanjem, ali i preboljenjem, u konačnici zaustaviti i ovaj virus.

" A što je virus infektivniji, što se lakše prenosi, ta je onda razina kolektivne imunosti puno veća. Ja pretpostavljam da bi za ovaj virus ta razina bila vjerojatno i preko 90 posto", rekao je Trobonjača, napomenuvši kako naše društvu o ovom trenutku tu razinu nema.

Trobonjača je zaključio kako će se budući soj, ako bude imunoevazivan (visoko prenosiv) i u stanju izbjegavati imunost koja postoji u nama - možda proširiti u većoj mjeri; ali ako ga budemo mogli kontrolirati, "a vjerojatno hoćemo", epidemija visoke razine mogla bi s vremenom, pogotovo u drugom dijelu godine, prijeći u endemiju te se smirivati tijekom idućih godina.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.