Politika i društvo

Istra domaćin svjetskog prvenstva

Istarski župan Miletić primio organizatore Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsona

Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom - budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički


 
3 min
Istra24
Foto: Istarska županija

Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom - budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički

U povodu nadolazećeg Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, istarski župan Boris upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za direktora fondacije Svjetske stolnoteniske federacije (ITTF) Leandra Olvecha i potpredsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza i olimpijca Zorana Primorca.

Prijemu su prisustvovali i programski koordinator fondacije ITTF-a Ramon Ortega-Montes, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predstavnik Stolnoteniskog kluba Pula Bogdan Đekić te sa strane organizatora Svjetskog prvenstva u Puli Petar Ćurić.

Istra domaćin Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti

Ping Pong Parkinson World Championship, svjetsko je prvenstvo u stolnom tenisu za osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Ove će se godine održati po treći put i to u Puli, nakon Berlina (2021.) i New Yorka (2019.).

Cilj prvenstva je podizanje svijesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja stolnog tenisa za osobe s Parkinsonovom bolešću, kao i pružanje mogućnosti umrežavanja osobama s dijagnozom i njihovim obiteljima za razmjenu ideja i iskustava.

Događaj organizira američka neprofitna organizacija Ping Pong Parkinson, pod okriljem Svjetske stolnoteniske federacije u partnerstvu s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, a održat će se krajem rujna u pulskoj Areni

Zaželjevši predstavnicima ITTF-a i Hrvatskog stolnoteniskog saveza dobrodošlicu, župan Miletić zahvalio se na ukazanoj časti da Istarska županija i Pula budu domaćinima ove hvalevrijedne sportske manifestacije.

- Ovaj događaj vidim kao priliku da svi sudionici pokažu svoje sportske vještine, da promoviraju bavljenje stolnim tenisom među osobama oboljelima od Parkinsona, ali i među našim mlađim uzrastima te da promoviraju i turističke ljepote Istre, zaključio je župan Miletić poželjevši puno uspjeha organizatorima u pripremnim aktivnostima.

Federacija je stara gotovo stotinu godina

Direktor fondacije Svjetske stolnoteniske federacije Leandro Olvech predstavio je Svjetsku stolnotenisku federacija koja je osnovana 1926. godine te broji članove u gotovo svim državama svijeta, kao i dosad održana prvenstva u New Yorku i Berlinu za osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

- Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom, budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički, izjavio je direktor ITTF-a.

Naš istaknuti olimpijac i potpredsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac naglasio je kako smatra da je ovo početak jednog velikog natjecanja. Budući da se oboljeli od Parkinsona suočavaju ne samo s fizičkim posljedicama bolesti, već i s osjećajem isključenosti iz društva, navedeni događaj pruža im osjećaj zajedništva u borbi s bolešću.

Izvorna ideja koja stoji iza ove obveze pomoći pacijentima s Parkinsonovom bolešću jest da poboljšaju kvalitetu svog života kroz bavljenje sportom. Došla je od strane Nenada Bacha, hrvatsko-američkog glazbenika.

Naime, nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, primijetio je da su mu se motorički simptomi i raspoloženje poboljšali igranjem stolnog tenisa. Sudjelovao je u osnivanju neprofitne organizacije Ping Pong Parkinson, čije je sjedište u gradu Pleasantville, u državi New York.

Organizacija ima cilj zaustavljanja napredovanja Parkinsonove bolesti korištenjem stolnog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Iako lijekovi ostaju u fokusu liječenja Parkinsonove bolesti, postoje znanstveni dokazi potrebe za redovitim programom vježbanja u liječenju ove bolesti.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.