Politika i društvo

Istra domaćin svjetskog prvenstva

Istarski župan Miletić primio organizatore Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsona

Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom - budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički


 
2 min
Istra24
Foto: Istarska županija

Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom - budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički

U povodu nadolazećeg Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, istarski župan Boris upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za direktora fondacije Svjetske stolnoteniske federacije (ITTF) Leandra Olvecha i potpredsjednika Hrvatskog stolnoteniskog saveza i olimpijca Zorana Primorca.

Prijemu su prisustvovali i programski koordinator fondacije ITTF-a Ramon Ortega-Montes, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predstavnik Stolnoteniskog kluba Pula Bogdan Đekić te sa strane organizatora Svjetskog prvenstva u Puli Petar Ćurić.

Istra domaćin Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti

Ping Pong Parkinson World Championship, svjetsko je prvenstvo u stolnom tenisu za osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Ove će se godine održati po treći put i to u Puli, nakon Berlina (2021.) i New Yorka (2019.).

Cilj prvenstva je podizanje svijesti o pozitivnim zdravstvenim prednostima igranja stolnog tenisa za osobe s Parkinsonovom bolešću, kao i pružanje mogućnosti umrežavanja osobama s dijagnozom i njihovim obiteljima za razmjenu ideja i iskustava.

Događaj organizira američka neprofitna organizacija Ping Pong Parkinson, pod okriljem Svjetske stolnoteniske federacije u partnerstvu s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, a održat će se krajem rujna u pulskoj Areni

Zaželjevši predstavnicima ITTF-a i Hrvatskog stolnoteniskog saveza dobrodošlicu, župan Miletić zahvalio se na ukazanoj časti da Istarska županija i Pula budu domaćinima ove hvalevrijedne sportske manifestacije.

- Ovaj događaj vidim kao priliku da svi sudionici pokažu svoje sportske vještine, da promoviraju bavljenje stolnim tenisom među osobama oboljelima od Parkinsona, ali i među našim mlađim uzrastima te da promoviraju i turističke ljepote Istre, zaključio je župan Miletić poželjevši puno uspjeha organizatorima u pripremnim aktivnostima.

Federacija je stara gotovo stotinu godina

Direktor fondacije Svjetske stolnoteniske federacije Leandro Olvech predstavio je Svjetsku stolnotenisku federacija koja je osnovana 1926. godine te broji članove u gotovo svim državama svijeta, kao i dosad održana prvenstva u New Yorku i Berlinu za osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

- Cilj ovih natjecanja nije usmjeren prvenstveno na kompetitivnost već na socijalizaciju sudionika, njihovu razmjenu iskustava u nošenju s ovom bolešću te upoznavanje s destinacijom, budući da sudionici dolaze sa svojim obiteljima i često se u te destinacije vraćaju turistički, izjavio je direktor ITTF-a.

Naš istaknuti olimpijac i potpredsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac naglasio je kako smatra da je ovo početak jednog velikog natjecanja. Budući da se oboljeli od Parkinsona suočavaju ne samo s fizičkim posljedicama bolesti, već i s osjećajem isključenosti iz društva, navedeni događaj pruža im osjećaj zajedništva u borbi s bolešću.

Izvorna ideja koja stoji iza ove obveze pomoći pacijentima s Parkinsonovom bolešću jest da poboljšaju kvalitetu svog života kroz bavljenje sportom. Došla je od strane Nenada Bacha, hrvatsko-američkog glazbenika.

Naime, nakon što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, primijetio je da su mu se motorički simptomi i raspoloženje poboljšali igranjem stolnog tenisa. Sudjelovao je u osnivanju neprofitne organizacije Ping Pong Parkinson, čije je sjedište u gradu Pleasantville, u državi New York.

Organizacija ima cilj zaustavljanja napredovanja Parkinsonove bolesti korištenjem stolnog tenisa kao oblika fizikalne terapije. Iako lijekovi ostaju u fokusu liječenja Parkinsonove bolesti, postoje znanstveni dokazi potrebe za redovitim programom vježbanja u liječenju ove bolesti.


Nastavite čitati

Istra
 

VLASNICI AUTOPRAONICE IZ NOVIGRADA ŽELE ODGOVORE OD ŽUPANIJE "Ne mogu nam samo tako zatvoriti djelatnost na mjesec dana! Naša četveročlana obitelj od ovoga živi!"

Nama nije poslana nikakva službena informacija o tome da nam se zabranjuje rad. Zatvorili smo kad smo u medijima pročitali da ne smiju raditi oni koji koriste pitku vodu. Možda smo trebali reći da nismo nigdje ništa pročitali i jednostavno nastaviti raditi, vele nam vlasnici autopraonice iz Novigrada. U nastojanju dolaska do odgovora, županu Borisu Miletiću poslali su više mailova na koje im nije odgovoreno, a pokušali su i telefonski kontaktirati Istarsku županiju, no za informacije su ostali uskraćeni

Istra
 

OTKRIJ SREDIŠNJU ISTRU Novi tjedan i nastavak programa

-Još je malo vremena ostalo za uživanje u godišnjem odmoru i ljetnim aktivnostima, ali projekt Otkrij središnju Istru u punom je jeku. Svi posjetitelji središnje Istre ovoga će tjedna moći uživati u razgledima gradića, dobrim filmovima, koncertnom programu i vinskim pričama koje dolaze u Gračišće. Svi programi u sklopu navedenog projekta besplatni su za sve sudionike, poručuju TZ-a Središnje Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.