Politika i društvo

RODITELJI: IZVISILI SMO!

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!


 
4 min
Martina Pereša
Ilustracija: Šima Kastelc

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Krajem travnja pulski je gradonačelnik Filip Zoričić na razgovor primio predstavnike Udruge za autizam Istra kako bi s njima razmotrio mogućnost ustupanja kakvog gradskog stana za potrebe realiziranja životne ili stambene zajednice za osobe s autizmom odnosno organiziranog stanovanja za osobe s autizmom, kakvog Istra još uvijek nema.

"Pozivamo vijećnicu Ferenčić da nam ustupi gradski stan!"

Dubravka Kovačević
Bilo je to nakon što se gradonačelniku osobno obratila predsjednica Udruge za autizam Istra, Dubravka Kovačević, koja je javno, a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pozvala gradsku vijećnicu Gordanu Ferenčić (Zeleni savez) da gradski stan u kojem i dalje živi, prepusti stambenoj zajednici osoba s autizmom.

Ferenčić je naime, stan nastavila koristiti i nakon smrti svog nevjenčanog supruga, koji je stan od 70-tak kvadrata dobio na korištenje kao zaslužan građanin. Nakon što njen suprug preminuio, tadašnji gradonačelnik Boris Miletić, aneksom ugovora vijećnici i tadašnjoj koalicijskoj partnerici Ferenčić daje pravo da nastavi živjeti u stanu na pulskoj Stoji.

S obzirom na to da se predstavnicima Udruge za autizam Istra nitko iz Grada nakon sastanka povratno nije javio ni nakon dva tjedna, kako je bilo obećano, roditelji zovu gradonačelnika kako bi doznali imaju li se čemu nadati.

S ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Puli

- Sredinom svibnja vodili smo telefonski razgovor u kojem nam je rečeno da ih možemo ponovno kontaktirati nakon 15. lipnja, ako nam se prethodno ne jave. Međutim, u međuvremenu smo od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula Melanie Andrić Vurušić, doznali da ima u vidu stanove koji bi mogli primiti i osobe s autizmom, pa se više gradonačelniku nismo javili. Ali, izgleda da smo „izvisili“ i tu i tamo jer nam se do dandanas više nije javio nitko, govore nam roditelji.

Gradonačelnik: Mnogo ih je na listi čekanja

Filip Zoričić, Foto: Manuel Angelini
- Mislim da su oni tražili stan u prizemlju, a mi sad takav stan nemamo. Imali smo opcije za stan u potkrovlju, ali ljudima to nije baš bilo korisno. Upravo radimo reviziju svih gradskih stanova, i mnogo je njih na listi čekanja, odgovorio nam je pulski gradonačelnik, Filip Zoričić.

Međutim, roditelji tvrde da nisu nikad inzistirali na stanu u prizemlju te da je Grad za potrebe stambene zajednice Udruzi za autizam Istra predlagao stan u Ulici Sergijevaca koji, zbog lokacije u samom centru grada, ljetnih gužvi i nedostatka parkinga - roditeljima naprosto nije bio opcija.

Ulica Sergijevaca ljeti, Foto: Manuel Angelini

- Frekventna ulica nije prihvatljiva osobama s autizmom jer bi ondje buka izvana bila konstantna, a oni tad mogu imati neprimjerene reakcije; takozvane „senzorne udare“ i slično. Osim toga, oni nisu osobe s oštećenim ekstremitetima pa da ih netko treba voditi i da zato moraju biti u prizemlju. Nama bi bila idealna kućica s vrtom ili dvorištem. U tom slučaju odgovarala bi prizemnica, pojašnjavaju nam roditelji.

Moja je vizija da sve slične udruge budu u jednom velikom zajedničkom prostoru s dvoranom za vježbanje i rehabilitaciju, pultom za prijem i slično. To se može planirati za budućnost, ali odmah sada reagirati ne možemo. Iako želimo pomoći

FILIP ZORIČIĆ

U međuvremenu, Istra i dalje ostaje među onim sredinama koje u Lijepoj Našoj još uvijek nemaju stambene zajednice za osobe s autizmom. Iako se svojedobno došlo na korak do ostvarenja tog cilja.

Gdje je zapelo s projektom Europskog socijalnog fonda?

Naime, za mandata Katice Cvek, bivše ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula koji nudi poludnevni i cjelodnevni boravak punoljetnim autističnim osobama, realiziran je projekt Europskog socijalnog fonda „Život uz podršku“.

Namijenjen je deinstitucionalizaciji i transformaciji domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom te vrijedi nešto više od 11 milijuna i 414 tisuća kuna, za period od 21. listopada 2020. do 21. srpnja 2023. godine.

Katica Cvek, Izvor Facebook

- U mom mandatu u tu smo svrhu pribavili osam nekretnina. U Puli smo za organizirano stanovanje predvidjeli tri stana, a u Vodnjanu jedan. Zatim smo za cjelodnevni boravak našli prostor u Puli, na adresi Riva 14, a s Gradom smo sklopili ugovor o zakupu poslovnih prostora za poludnevni boravak osoba s intelektualnim teškoćama. Kako projektom, na koncu, nije bilo moguće financirati uređenje Rive 14, uređen je i namješten postojeći prostor u Vodnjanu, na adresi Fažanska 7 i od resornog Ministarstva dobivena je licenca. Projektom su obuhvaćene 34 osobe s invaliditetom, od kojih bi 24 bile smještene u stanove organiziranog stanovanja, a deset njih u cjelodnevni boravak za osobe s autizmom, pojasnila nam je Cvek.

Melanie Andrić Vurušić, Izvor Facebook
No, nju je – na funkciji ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula – početkom siječnja ove godine zamijenila nova v.d. ravnateljice Melanie Andrić Vurušić. Cvek stoga nema saznanja je li se s projektom stalo i ukoliko je – zašto je tomu tako.

Ta smo pitanja uputili i v.d ravnateljice Andrić Vurušić, no za odgovore smo, do zaključenja ovog teksta, ostali uskraćeni.

„Autizam je stanje – sustav je bolestan!“

S obzirom na to da je i sama predsjednica Udruge za autizam Istra, Dubravka Kovačević, tražila odgovore od v.d. ravnateljice pismenim i usmenim putem te pritom nije dobila nikakve konkretne povratne informacije, a da spomenuti EU projekt završava u srpnju iduće godine, bit će da roditelje ne vara osjećaj kako su opet – „izvisili“.

S ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Puli

Kovačević se službeno obratila i resornom ministarstvu mailom u kojem im najavljuje kako će se, ostane li bez odgovora, obratiti medijima i inspekciji.

Prvu najavu već je realizirala, a mi prvi tekst na ovu temu možemo, čini se, završiti geslom pod kojim se ove godine obilježavao Svjetski dan autizma: „Autizam je stanje – sustav je bolestan!“


Foto: I24

Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.