Politika i društvo

manje mesa, više povrća

ISTRAŽILI SMO Kakva je prehrana u pulskoj menzi? Studenti pokrenuli peticiju: "Hrana je okej, ali želimo raznovrsniji jelovnik!"

Posjetili smo pulsku menzu i upitali studente jesu li zadovoljni svakodnevnom prehranom u restoranu. Iako je njih pozamašan broj kazao da im je "okej", dosta njih je to potvrdilo, ali i izrazilo želju da bi bilo bolje da jelovnik bude nešto raznovrsniji


 
4 min
Matea Čelebija

Posjetili smo pulsku menzu i upitali studente jesu li zadovoljni svakodnevnom prehranom u restoranu. Iako je njih pozamašan broj kazao da im je "okej", dosta njih je to potvrdilo, ali i izrazilo želju da bi bilo bolje da jelovnik bude nešto raznovrsniji

Prošlog je tjedna na društvenim mrežama novoosnovane Udruge studenata Filozofskog fakulteta u Puli osvanula peticija kojom se kritizira trenutna prehrana u pulskom, ujedno i jedinom, Studentskom restoranu. Peticiju je pokrenuo tajnik Udruge, Zoran Počinok, inače student druge godine povijesti i arheologije.

Kazao nam je da se brojni studenti žale na lošu pripremu hrane i dugo čekanje u redovima, ali da se nitko ne usudi aktivirati pa je, eto, on odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

- Nakon što sam primijetio probleme u restoranu koji se ne tiče samo načina pripreme hrane, već i administracije koja ne funkcionira pa dugo stojimo u redu, odlučio sam se, nakon konzultacija s članovima naše udruge pokrenuti peticiju, kazao nam je.

Peticiju je od subote, pa do objavljivanja ovog članka potpisalo 122 studenta, a Zoran nam je otkrio da im je cilj skupiti 400 potpisa koje će priložiti vodstvu Studentskog restorana kako bih to "motiviralo i nagnalo da promjene neke stvari u menzi".

- Potrebno je uvesti još menija jer se stalno vrte jedne te iste stvari, posebice pire i pohano pile, kaže Zoran.

S njime s složila i predsjednica Udruge, studentica četvrte godine hrvatskog jezika, Noela Alić, kazavši da uz raznolikost jelovnika studentima nedostaje i doručak.

- Hrana nije raznolika i nema izbora. Uvijek su ista jela i nije baš ukusno. Nemamo doručak koji bi trebao biti uključen u jelovnik, kazala nam je Noela.

Ovako izgleda jedan studentski meni koji košta 6,50 kuna. Ostali se dodaci poput kolača ili voća, ako nisu u meniju, naplaćuju, ali su subvencionirani

Studenti: "Nije loše, ali trebalo bi biti raznovrsnije"

Posjetili smo pulsku menzu i upitali studente jesu li zadovoljni svakodnevnom prehranom u restoranu. Iako je njih pozamašan broj kazao da im je "okej", dosta njih je to potvrdilo, ali i izrazilo želju da bi bilo bolje da jelovnik bude nešto raznovrsniji.

- S obzirom na to da ne jedem meso, nemam baš izbora, uvijek bude samo jedan meni, pa su me tako danas dopali karfiol i miješano povrće, kazala je Nika.

- U usporedbi s menzama u drugim gradovima, imamo puno manji izbor, kaže Ivan.

- Hrana je zadovoljavajuća, ali uvijek se može bolje. Kada sam 2017. godine upisao fakultet, sjećam se da je hrana bila kvalitetnija, kaže Alen.

- Ne dolazim često, bio sam svega nekoliko puta, ali sam jako zadovoljan i meni mi je super, po meni, dosta raznovrsno i ukusno, puno bolje nego u riječkoj menzi gdje sam imao prilike jesti, kaže Loris.

- Ne jedem često ovdje, ali sam zadovoljna. Inače sam ljubiteljica tjestenine i njoka koji su mi ovdje uvijek bili ukusni, kaže Diana.

Krumpir i pohana piletina 'na tapeti'

Studenti se najviše žale na što se na meniju učestalo naalze krumpir i pohana piletina.

- Tu i tamo jelovnik bude ok, ali najviše me smeta krumpir koji se nalazi u svakom obroku. Svaki dan je identična juha, ili goveđa ili povrtna. Da se mene pita, uvela bih zdraviju hranu, puno više povrća, a manje pohanog, kaže Iva.

- Ja nisam izbirljiva, meni je sve dobro. Ima dana kada se ponavlja pohana piletina, ali za ovu cijenu mi je super. Nemam nekih primjedbi, veli  Veronika.

- Nekada bude dobro, a nekada baš užasno. Najgori mi je pire krumpir koji nema nikakav okus, a i piletina mi nema ugodan miris, kazao je Frane.

- Potpisala sam peticiju zbog svojih kolega koji žele promjene, meni inače ništa s jelovnika nikada nije zasmetalo, ali primijetila sam da je često u ponudi pohana piletina, govori Ines.

U ponudi uskoro i doručci?

Jučer su se predstavnici Studentskog zbora Pula sastali s Povjerenstvom za prehranu pri Studentskom centru kako bi ih se upoznalo sa svim zahtjevima studenata. Neki zahtjevi su vezani uz problematiku Pravilnika o prehrani, a neki uz problematiku rekordne potražnje studenata za prehranom.

Zaključak njihovog sastanka je da će se redovi i gužva u menzi znatno smanjiti otvorenjem još jednog restorana, tik do sadašnje menze, što bi trebalo biti vrlo brzo. Također su kazali da će u novom restoranu biti dostupan i doručak.

- Veganska prehrana i veća raznolikost hrane regulirane su već striktnim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata o kojemu odlučuje MZO. Ako sve prođe po planu i kada se Pravilnik promijeni, već od nove akademske godine očekujte i veganska i bezglutenska jela, kazao nam je Mirko Filipović, predsjednik pulskog Studentskog zbora.

Studentski zbor: Napravit ćemo sve da studenti budu zadovoljni

Filipović je također kazao da Zbor podržava svaku utemeljenu inicijativu studenata za uvođenjem promjene i da uvijek tu za razrješenje situacije u korist studenata.

Osobno smatra da je studentska prehrana u Puli na vrlo dobroj razini te će se ona dodatno poboljšati otvorenjem novog Studentskog restorana, ali i promjenom Pravilnika o studentskoj prehrani kojeg regulira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i na kojemu svi studentski centri i studentski zborovi marljivo rade već nekoliko godina.

Studentski centar: Uskoro otvaramo još jedan restoran, a uvest ćemo i kartično plaćanje

V. d. ravnatelja Studentskog centra u Puli, Sanda Rojnić Sinković, kazala je da u restoranu uvijek pazi na kvalitetu te se oduvijek nastoji postići maksimalan kvaliteta u pripremi jela.

- Već sedmu godinu zaredom zadovoljavamo najviše standarde pripreme jela, što dokazuje i sve veći broj studenata koji koriste usluge prehrane u Studentskom restoranu Pula. U pripremi je otvaranje novog manjeg studentskog restorana, u neposrednoj blizini postojećeg, čime će se dodatno poboljšati brzina usluge te proširiti i obogatiti ponuda jela. Novi restoran radit će cjelodnevno, a studenti će imati i mogućnost konzumiranja doručka. Svakodnevno je u ponudi vegetarijanski meni, dok veganski, bezglutenski, nisu propisani Pravilnikom. Studentski centar Pula ubrzo će u restoranima uvesti mogućnost bezgotovinskog plaćanja, kazala je Rojnić Sinković.

Od Studentskog centra smo saznali da zasad nema naznaka o poskupljenju cijena obroka, unatoč znatnom poskupljenja cijena namirnica i energenata. Iznos cijene studentske prehrane utvrđuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a iste nisu mijenjane od 2013. godine.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Pula
 

Javna tribina ZA! Obalu

Također će se govoriti o konkretnim problemima s kojima se susrećemo na pulskom području gdje se urbanistički planovi kroje prema privatnom umjesto javnom interesu prvenstveno na primjeru UPU Lungomare, poručuju organizatori

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.