Politika i društvo

Imovinsko stanje dužnosnika

Načelničke imovinske kartice (dio 1.): Nivio Stojnić daleko je najimućniji načelnik sa 'sjevera', oprtaljski Leo Bazjak prijavio samo Alfu

O nekretninskim biznisima dugogodišnjeg načelnika Nivija Stojnića, sada nezavisnog, a nekad IDS-ovog, koji i dalje tom Općinom vlada uz pomoć IDS-ove većine u Vijeću, već smo opsežno pisali. No nije naodmet ponoviti da Stojnićeva potpuna politička kontrola općinskih poslovnih i urbanističkih procesa podignula vrijednost imovine njegove obitelji za najmanje 15 milijuna kuna.


 
3 min
Chiara Bilić

O nekretninskim biznisima dugogodišnjeg načelnika Nivija Stojnića, sada nezavisnog, a nekad IDS-ovog, koji i dalje tom Općinom vlada uz pomoć IDS-ove većine u Vijeću, već smo opsežno pisali. No nije naodmet ponoviti da Stojnićeva potpuna politička kontrola općinskih poslovnih i urbanističkih procesa podignula vrijednost imovine njegove obitelji za najmanje 15 milijuna kuna.

Općinski načelnik Tar Vabrige Nivio Stojnić daleko je najbogatiji načelnik sjevernog dijela Istarske županije.

Nakon analize imovinskih kartica svih istarskih gradonačelnika, donosimo prvi dio pregleda imovinskog stanja načelnika i načelnica. Počinjemo sa sjevernom Istrom: Grožnjanom, Oprtljom, Lanišćem, Brtoniglom, Kaštelir-Labincima, Tar-Vabrigom, Vižinadom, Lupoglavom, Motovunom i Karojbom.

Stojnić je težak 7,4 milijuna kuna, Bazjak ima samo Alfu Romeo

Ukupna vrijednost Stojnićevih nekretnina i pokretnina iznosi čak 7,4 milijuna kuna. Drugoplasirani načelnik susjedne Općine Kaštelir Labinci, IDS-ov Đulijano Petrović (IDS) od Stojnića je 'tanji' za 2,5 milijuna kuna, njegov imetak vrijedi 5 milijuna kuna.

Najsiromašniji je oprtaljski Leo Bazjak, koji u svom posjedu ima samo limenog ljubimca - Alfu Romeo iz 2011. godine, koju procjenjuje na (čak) 50 tisuća kuna.

O nekretninskim biznisima dugogodišnjeg načelnika Nivija Stojnića, sada nezavisnog, a nekad IDS-ovog, koji i dalje tom Općinom vlada uz pomoć IDS-ove većine u Vijeću, već smo opsežno pisali.No nije naodmet ponoviti da Stojnićeva potpuna politička kontrola općinskih poslovnih i urbanističkih procesa podignula vrijednost imovine njegove obitelji za najmanje 15 milijuna kuna.

Međutim, u imovinskim se karticama ne upisuju bogatstva jedino (van)bračnog partnera/ice i, eventualno, imovina maloljetne djece.

Napomenimo i da Stojnić ima najveću plaću od načelnika gore spomenutih općina. Visoka je 13.201 kunu. Ali, od svih istarskih načelnika i načelnica, njih 31, najveću plaću ima Mladen Grgeta, prvi čovjek Funtane koji je na lanjskih lokalnih izborima postao poznato po tome što je pobijedio kao nezavisni kandidat da bi potom ušao u HDZ.

Drugu najveću plaću ima IDS-ov marčanski načelnik Predrag Pliško s 13.588, a slijede nezavisni baljanski Edi Pastrovicchio s 13.503 kuna i SDP-ov načelnik Fažane Radomir Korać koji mjesečno prihoduje 13.500 kuna.

Dugačak je popis nekretnina nezavisne načelnice Općine Lanišće Roberte Medice. Što u stopostotnom vlasništvu, a što u suvlasništvu, Medicima ima čak pet livada, četiri oranice, sedam kuća, jedan stan i dvije šume ukupne vrijednosti 1,9 milijuna kuna.

Poput Bazjaka, nezavisni motovunski načelnik Tomislav Pahović ima samo automobil. Lani je kupio Peugeot, koji procjenjuje 211.152 kune. I to je sve. Pahović ne posjeduje ništa više od toga.

Franko Baxa, IDS-ov načelnik Lupoglava, također ima pozamašan popis nekretnina: dvije kuće s okućnicom, stan, 13 livada, dvije šume, vinograd i oranicu. Zasad je uštedio 335 tisuća kuna. Ukupno je njegov imetak procijenjen na 3.610.477 kuna.

Grožnjanski Claudio Stocoviz (IDS) naslijedio je gotovo sve što posjeduje. Izuzetak su građevinsko zemljište od 200 četvornih metara i Ford Focus iz 2002. godine koji je kupio kreditom. On je, nakon Bazjaka, najskromniji s 94.500 kuna.

SDP-ov Marko Ferenac, načelnik Vižinade, posjeduje jednu kuću s okućnicom, jedan automobil (Opel Insignia iz 2011.) i dva kredita. Nekretnina i pokretnina su procijenjene na 1,2 milijuna kuna.

Marko Lakošeljac, HDZ-ov načelnik Karojbe, teži 1,6 milijuna kuna. Uz šume, livade, oranice i dvije kuće koje ima u suvlasništvu, golf trojku, Volkswagen Caddy i traktor Lamborghini, ima dionice HT-a u vrijednosti od 11 tisuća kuna te štednju u iznosu od 225 tisuća kuna.

Lakošeljac je prijavio i da od OPG-a na godišnjoj razini prihoduje 97 tisuća kuna, a od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je dobio potporu od 7169 kuna. No, Lakošeljac nije jedini načelnik-poljoprivrednik. Sinožić je od iste Agencije primio 10 tisuća kuna, a Nivio Stojnić od Agencije za poljoprivredu i hranu 10.146 kuna. Kako smo već pisali, Stojnić je samo tijekom 2019. i 2020. primio dva milijuna kuna poticaja za poljoprivredu i ribarstvo.

Imovina Đulijana Petrovića (IDS), bivšeg pročelnika u Gradu Poreču, a sada načelnika Općine Kaštelir-Labinci, vrijedi pet milijuna kuna. Gotovo sve nekretnine je dobio darovnim ugovorom, izuzev stana koji je naslijedio i kuće, čiji je suvlasnik, a koju je kupio.


Nastavite čitati

Istra
 

KANFANARSKA JAKOVLJA: Fešta i smotra istarskih volova 27. srpnja

Manifestacija, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, ove godine slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Istra
 

ATP Umag: Menšik u prvom kol izbacio branitelja naslova

Svladao prošlogodišnjeg pobjednika Plava Laguna Croatia Opena Australca Alexeija Popyrina sa 6-3, 6-2 za 83 minute * Menšik (ATP - 81.) je najbolje rangirani igrač do 19 godina i jedini koji se nalazi u Top 100, a svoj je talent na najbolji način prezentirao i na stadionu "Goran Ivanišević", gdje je imao glasnu podršku čeških navijača koji su činili većinu okupljenih na tribinama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.