Politika i društvo

STIŽE NA DNEVNI RED

Je li Grad Pula spreman gradski stan vijećnice Gordane Ferenčić ustupiti Udruzi za autizam Istra? Filip Zoričić: Ideja mi se jako sviđa!

"Pozivam pulsku gradsku vijećnicu, Gordanu Ferenčić, koja je naslijedila gradski stan od 74 kvadrata i u kojem živi sama, da nam ga ustupi" kazala nam je u subotu predsjednica Udruge za autizam Istra, Dubravka Kovačević, a svega nekoliko dana potom od gradonačelnika Zoričića dobila je potvrdu da ova tema već u ponedjeljak stiže na dnevni red


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Gradski stan na Stoji, Kochova 20, u kojem živi vijećnica Ferenčić

"Pozivam pulsku gradsku vijećnicu, Gordanu Ferenčić, koja je naslijedila gradski stan od 74 kvadrata i u kojem živi sama, da nam ga ustupi" kazala nam je u subotu predsjednica Udruge za autizam Istra, Dubravka Kovačević, a svega nekoliko dana potom od gradonačelnika Zoričića dobila je potvrdu da ova tema već u ponedjeljak stiže na dnevni red

Nakon što je u subotu, u povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, predsjednica Udruge za autizam Istra, Dubravka Kovačević, putem našeg portala uputila apel Gradu Puli da stan u kojem živi gradska vijećnica, Gordana Ferenčić, dodijele Udruzi u svrhu stvaranja prve životne zajednice za osobe s autizmom u Istri, prekjučer je otišla i korak dalje.

Dubravka Kovačević, predjednica Udruge za autizam Istra, foto: Martina Pereša

Naime, pisanim se putem, kaže nam, obratila i gradonačelniku Pule, Filipu Zoričiću.

Istri treba stambena zajednica potpomognutog življenja

U prepisci koju nam je proslijedila stoji, među ostalim, kako je Udrugu ganula informacija da je Grad nedavno žurno priskočio u pomoć obitelji pulske boksačke legende, Alda Banovca, koja se našla u situaciji da im prijeti da ostanu na ulici s obzirom na to da više ne mogu živjeti u pulskom samačkom hotelu Uljanika.

No, kako je Kovačević napisala, osupnula ih je zato informacija da se gradska vijećnica Stranke zelenih, Gordana Ferenčić, služi gradskim stanom, na ne baš transparentan način te stoga Udruga za autizam Istra, ako dotična vijećnica ostane bez prava nastavka korištenja tog stana, iskazuje svoj interes za osnivanje prve istarske stambene zajednice potpomognutog življenja u tom (ili nekom drugom) gradskom stanu.

Gradonačelniku Zoričiću ideja se jako sviđa

- To bi bila prva takva stambena zajednica u Istri koju bi koristile osobe s autizmom nakon 21. godine života. Za početak, pretpostavljam da bi se radilo o tri osobe. No, ne moraju nužno biti samo osobe s autizmom, kazala nam je danas Kovačević oduševljena odgovorom koji joj je sinoć stigao od pulskog gradonačelnika, Filipa Zoričića.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić

Naime, u njegovom odgovoru stoji kako mu se ideja jako sviđa te će, stoga, već u ponedjeljak pročelnica (pretpostavljamo pročelnica za društvene djelatnosti, Ivana Sokolov, op.a.) razmotriti tu molbu nakon čega će Grad kontaktirati Udrugu za autizam Istra. Iako, podsjetio je, stan je vijećnici Ferenčić na korištenje dodijeljen za vrijeme prethodne gradske vlasti.

Je li izvjesno za očekivati da će uistinu gradski stan uskoro biti dan na korištenje Udruzi za autizam Istra upitali smo danas i mi gradonačelnika Zoričića koji nam je u kratkom odgovoru potvrdio kako to jeste tema o kojoj će biti govora već u ponedjeljak na kolegiju.

Apel urodio plodom

Čini se, dakle, kako je subotnji apel urodio plodom te kako osnivanje prve istarske životne zajednice za osobe s autizmom ipak polako ali sigurno stiže na dnevni red. 

Podsjetimo, mnoge osobe s autizmom, trebale bi, s punoljetnošću, potražiti novi način života izvan vlastite obitelji. Na taj bi se način lakše integrirali u društvo i spremnije dočekali neminovni odlazak vlastitih roditelja.

Radi se o procesu socijalizacije osoba s autizmom, u svijetu sve prihvaćenijem sustavu deinstitucionalizacije - odnosno načinu života u zajednicama potpomognutog življenja, kakvih zasad u Istri, nažalost, nema.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.