Politika i društvo

STRANAČKI VETERAN EDI GOBO

JOŠ JEDNO PISMO IDS-u: 'Jakovčić nanosi štetu stranci, Paus se od njega mora ograditi. Nino više ne smije biti počasni predsjednik'

Prekipjelo je Ediju Gobi pa pred deset dana šalje pismo Predsjedništvu stranke tražeći da se Jakovčića više ne titulira počasnim predsjednikom. Gobo u svom pismu piše da bi Jakovčić trebao biti samo "časni obični" član IDS-a, čime bi se spriječilo da se i dalje petlja u stranku i nanosi joj štetu


 
6 min
Danijela Bašić-Palković

Prekipjelo je Ediju Gobi pa pred deset dana šalje pismo Predsjedništvu stranke tražeći da se Jakovčića više ne titulira počasnim predsjednikom. Gobo u svom pismu piše da bi Jakovčić trebao biti samo "časni obični" član IDS-a, čime bi se spriječilo da se i dalje petlja u stranku i nanosi joj štetu

Nije prvi put da stranački veteran IDS-a Edi Gobo kritizira vodstvo stranke na čelu s aktualnim predsjednikom Daliborom Pausom. Ovaj put na red je došao počasni predsjednik Ivan Jakovčić koji i dalje vuče konce u stranci zbog čega dio članova Pausa smatra marionetom počasnog predsjednika.

Jakovčić je slobodan strijelac i nema te stranačke stege koja će njemu začepiti usta. On je taj koji u rukavu ima odličnog kandidata za gradonačelnika Pule, on je taj koji komentira životne stilove svojih prethodnika, on je taj koji vrijeđa pojedine novinare čija pitanja nisu o teranu, malvaziji ili njegovom vizionarstavu, on je taj koji i dalje ima moć. I dok god je tako, Paus pored njega djeluje k'o đak prvak na dopunskoj nastavi.

"Nije Miletić jedini krivac"

Prekipjelo je sada i Ediju Gobi pa pred deset dana šalje pismo Predsjedništvu stranke tražeći da se Jakovčića više ne titulira počasnim predsjednikom. Gobo u svom pismu piše da bi Jakovčić trebao biti samo "časni obični" član IDS-a, čime bi se spriječilo da se i dalje petlja u stranku i nanosi joj štetu. Inzistira da se o ovom njegovom prijedlogu raspravlja nakon parlamentarnih izbora, odnosno na Predsjedništvu stranke koje se održava idućeg tjedna.

- Nakon što prođu ovi, za sve nas u IDS-u važni parlamentarni izbori, tražim da se razmotri ovaj moj prijedlog koji ima podršku velikog broja članova, napisao je Gobo.

Otvoreno daje do znanja da više nikom u stranci nije jasno tko to vodi IDS, misleći na snažan utjecaj Ivana Jakovčića koji to više niti ne skriva. Osvrnuo se i na izbore za mjesne odbore u Puli, referirajući se na destabilizirani IDS koji se od srozavanja na zadnjim lokalnim izborima 2021. godine, još nije oporavio. K tome, poentira Gobo "nije valjda samo Boris Miletić kriv za poraz u Puli".

Gobin prijedlog

-Zbog životnog stila, načina političkog nastupanja, zbunjivanja članstva i simpatizera izjavama, (ne znamo više tko vodi IDS), iznošenja neistina (nije moguće da je npr.samo Miletić kriv za gubitak Pule) i paušalnih ocjena da je sadašnji predsjednik stabilizirao poljuljani IDS (npr.mi u Puli ne znamo pravo stanje, MO od 70 posto na 43 posto, nije neka stabilizacija već poražavajući rezultat), poručuje Gobo u pismu.

Potom je zatražio da se u interesu IDS-a, počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića proglasi "časnim običnim članom" kako više ne bi sudjelovao u radu Savjeta IDS-a i nanosio štetu stranci.

Edi Gobo

Gobo je pismo napisao 9. travnja, a do danas iz IDS-a nema povratne reakcije.

-Želio sam poslati poruku stranci da se na prvom predsjedništvu nakon izbora razmotri moj prijedlog. Ne očekujem da će se o ovom raspravljati i znam da će ga ignorirati. Tako je u pravilu uvijek ako znaju da nešto jest, a moraju gospodinu (Ivan Jakovčić op.a.) nešto reći. Onda to ignoriraju i prave se gluhi. Razgovarao sam sa simpatizerima i članovima i svi s kojima sam pričao podržavaju moj prijedlog, kaže Gobo. Iz toga proizlazi da se dio IDS-a želi distancirati od Jakovčića.

IDS-ovi klimavci

Što mu konkretno smeta kod počasnog predsjednika?

- Vidimo kako nastupa u javnosti u zadnje vrijeme i kakve poruke šalje. Mislim da šteti stranci svojom osobnošću koja je bila prezentirana u javnosti u zadnje tri godine, kaže.

Smatra da se Dalibor Paus ne želi odmaknuti od Jakovčića jer nema kapacitet sam voditi stranku.

- Uhvatio se nečeg čemu nije dorastao i onda mu treba pomoć. Među ostalim, upravo je Nino sudjelovao kada se odlučivalo tko će biti predsjednik IDS-a, iako smo imali prijedlog za jednog vrlo kvalitetnog kandidata. Tada nisu htjeli ni razgovarati o modalitetu kako bi došli do najkvalitetnije osobe koja bi bila na čelu IDS-a, barem privremeno.

Dalibor Paus

S obzirom na njegove česte istupe u medijima u kojima bez rukavica kritizira vodstvo stranke, pitamo ga je li bilo kakvih "sankcija".

-Ja nemam problem reći što mislim. Moj prijatelj Marko Martinčić je te ljude nazvao klimavcima. Oni o svemu kažu "to je sve u redu, ali nisi trebao ovako, ili onako". Očito smatraju da moramo pričati sa zidom, pa ako zid nešto odgovori, onda idemo dalje, ako ne, onda šutimo. Danas svi šute o jednoj temi, sutra o nekoj drugoj i i onda smo u tu gdje jesmo. Meni nitko u Puli ne može reći, a najmanje predsjednik IDS-a, da u Puli nismo izgubili taj treći mandat za Sabor. HDZ nam se približio na nekih 400 glasova i to ne zato jer su oni toliko narasli, koliko smo mi pali i netko je zbog toga odgovoran. Taj treći mandat je izgubila Pula kao najveći grad. Ne možemo od Sv. Petra u Šumi očekivati da će nam dati 70- tak glasova koja su nedostajala. Onaj tko pobjedi u gradu, uvijek je relativni pobjednik, kaže Gobo.

Tvrdi da Paus nije isključivi krivac što je treći mandat izgubljen.

- On je u stranku došao relativno kasno. I u vrijeme kada je Damir Kajin bio nosilac liste, imali smo situaciju da smo se provukli kroz ušicu igle za treći mandat za nekih 50- tak glasova. Ovaj zadnji rezultat za Sabor i nije tako loš s obzirom na veliku izlaznost, ali je loš rezultat u Puli i nekim drugim gradovima. Neću reći da je kriv grad Rovinj jer je Pula veća i tih 70-tak glasova je trebalo dobiti u Puli. No nije prvi put da smo bili na granici. Mislim da Paus ne treba dati ostavku jer nije isključivi krivac, ali je itekako odgovoran kako je rješavao situaciju s podružnicom u Puli, a nije se ulovio ni u koštac u rješavanje problema u nekim drugim IDS-ovim podružnicama koje već 20 godina ne polučuju rezultate. Pulska podružnica IDS-a u zadnje dvije godine nije odradila niti jednu Skupštinu ogranka, niti jednu Skupštinu gradske organizacije, ali ni Skupštinu zajednice podružnica. To se u zadnjih dvadeset godina nikad nije dogodilo. Zbog tih bi stvari  Paus trebao dati ostavku jer stranka nije funkcionirala u skladu sa Statutom, kaže Gobo.

Jakovčić se posebno aktivirao u kampanji za parlamentarne izbore

Napominje da se IDS nikako ne može vratiti Pulu s ekipom koja je izgubila zadnje izbore.

- To je valjda svima jasno, osim Pausu. Posebno mi je Jakovčić dignuo tlak kada je pred pola godine u jednom intervjuu rekao da ima odličnog kandidata za Pulu, a da za tog kandidata nitko ni danas ne zna. Već tada se počeo aktivno miješati. Predsjedništvo IDS-a Pula je tijelo koje odlučuje o kandidatima za gradonačelnika/cu Pule i o sastavu liste za Gradsko vijeće. To je ekipa koja će odlučivati, ali čini mi se da oni ne vide nikog drugog osim sebe, zaključio je Gobo.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.