Politika i društvo

Labin ima tri skloništa za 700 ljudi

ATOMSKA SKLONIŠTA: Kajin: Buzet nije Pula, imamo sklonište za 200 ljudi; Suzana Jašić: Pazin ima nula skloništa

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi


 
2 min
Zoran Angeleski
Buzet

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi

Dok Putinova Rusija ucjenjuje i zvecka nuklearnim oružjem, dok vojni analitičari govore o toj opciji pred najširom javnošću, pisanje o broju, kapacitetu i održavanju atomskih skloništa nije senzacionalističko dizanje panike nego ukazivanje na prevenciju, zaštitu pa i smirivanje ljudi.

- Buzet ima jedno sklonište za 200 ljudi, koje je od 2005. koristio streljački klub. Dobro je održano. Istina je da Buzet ima puno više stanovnika (šest tisuća, op. a.), ali mi nismo Pula, kaže gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta

Nije slučajno Kajin spomenuo najveći istarski grad, nekad glavnu ratnu luku Austro-ugarske monarhije, ali i vojno središte u Jugoslaviji jer Pula ima atomska skloništa, njih 36, koja mogu primiti oko 6.000 ljudi, dok starija skloništa - 23 skloništa tunelskog tipa - primaju oko 45.000 ljudi. Tako je ukupni kapacitet svih pulskih skloništa više od 50.000 ljudi, gotovo jednaka broju stanovnika grada (52 tisuće).

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić na pitanje o broju skloništa u Pazinu kratko odgovara: 'Nula'.

Pazin, inače, po novom popisu stanovništva ima 8337. stanovnika.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić

- Bilo je pokušaja njihove izgradnje tijekom 80-ih, ali to se nije realiziralo, kaže ona, dodajući da je jedno sklonište kod Pazinke u privatnim rukama.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi, kaže gradonačelnik Labina.

Labin ima 10.616 stanovnika.


FOTO: Grad Labin; Manuel Angelini

Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.