Politika i društvo

Labin ima tri skloništa za 700 ljudi

ATOMSKA SKLONIŠTA: Kajin: Buzet nije Pula, imamo sklonište za 200 ljudi; Suzana Jašić: Pazin ima nula skloništa

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi


 
1 min
Zoran Angeleski
Buzet

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi

Dok Putinova Rusija ucjenjuje i zvecka nuklearnim oružjem, dok vojni analitičari govore o toj opciji pred najširom javnošću, pisanje o broju, kapacitetu i održavanju atomskih skloništa nije senzacionalističko dizanje panike nego ukazivanje na prevenciju, zaštitu pa i smirivanje ljudi.

- Buzet ima jedno sklonište za 200 ljudi, koje je od 2005. koristio streljački klub. Dobro je održano. Istina je da Buzet ima puno više stanovnika (šest tisuća, op. a.), ali mi nismo Pula, kaže gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta

Nije slučajno Kajin spomenuo najveći istarski grad, nekad glavnu ratnu luku Austro-ugarske monarhije, ali i vojno središte u Jugoslaviji jer Pula ima atomska skloništa, njih 36, koja mogu primiti oko 6.000 ljudi, dok starija skloništa - 23 skloništa tunelskog tipa - primaju oko 45.000 ljudi. Tako je ukupni kapacitet svih pulskih skloništa više od 50.000 ljudi, gotovo jednaka broju stanovnika grada (52 tisuće).

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić na pitanje o broju skloništa u Pazinu kratko odgovara: 'Nula'.

Pazin, inače, po novom popisu stanovništva ima 8337. stanovnika.

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić

- Bilo je pokušaja njihove izgradnje tijekom 80-ih, ali to se nije realiziralo, kaže ona, dodajući da je jedno sklonište kod Pazinke u privatnim rukama.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić kaže da je Labin urbana cjelina i da ima tri atomska skloništa koja su izgrađena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupan im je kapacitet 700 ljudi, kaže gradonačelnik Labina.

Labin ima 10.616 stanovnika.


FOTO: Grad Labin; Manuel Angelini

Nastavite čitati

Istra
 

NA CESTAMA U ISTRI U jednom danu pet naleta vozila na divljač!

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače  da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači

Istra
 

HEP TRENIRA STROGOĆU Umirovljeni bračni par ozbiljno narušenog zdravlja na izmaku snaga

Cindy Tousch: Situacija je strašna. Isprva smo koristili agregat, no na duge staze bilo nam je preskupo. Susjed nam je potom posudio struju, jedan produžni kabel. Sada stalno biramo koju ćemo prostoriju grijati, kada ćemo paliti bojler ili veš mašinu. Uredno smo plaćali dok izvođač radova nije prestao dolaziti, a vlasnik nam ne da struju dok mu ne platimo. Damir Tadić: Nisu platili ni trećinu kuće, ako dam suglasnost svoj novac nikada neću vidjeti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.