Politika i društvo

KOMENTAR

SUZE I SMIJEH: Kako je medulinski načelnik pokušao bespravnu gradnju iskoristiti za vlastitu političku promociju i kako mu taj spin nije uspio!

Konkretno pitanje koje bi jedan borac protiv bespravne gradnje, još k tome načelnik, trebao očekivati, a tiče se brojke bespravno sagrađenih objekata na području njegove općine, medulinskog načelnika je potpuno zbunilo. Koliko je u Općini Medulin bespravno sagrađenih objekata, ono otprilike, od-do, o čemu je i sam u više navrata upozoravao...? Umjesto primjera, Kirac je progutao knedlu


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Konkretno pitanje koje bi jedan borac protiv bespravne gradnje, još k tome načelnik, trebao očekivati, a tiče se brojke bespravno sagrađenih objekata na području njegove općine, medulinskog načelnika je potpuno zbunilo. Koliko je u Općini Medulin bespravno sagrađenih objekata, ono otprilike, od-do, o čemu je i sam u više navrata upozoravao...? Umjesto primjera, Kirac je progutao knedlu

Pompozno najavljena presica, koja je okupila svu svitu novinara na „mjestu zločina“ u srijedu točno u podne, neslavno je završila za medulinskog načelnika Ivana Kirca i predsjednika Općinskog vijeća Vladimira Veljovića.

Iako su pokušali problematizirati pitanje bespravne gradnje koja se nalazi na samoj medulinskoj plaži Bijeca, općinari su pred novinare doslovno zalutali te su na koncu, pokislo, i otišli.

U jednom trenutku, Kirac više ni sam nije znao što je to točno bespravno sagrađeno na objektu tik do more pred koji je pozvao novinare, a bogami nije nam objasnio ni zašto je baš pred tom kućom sazvao presicu, a ne pred nekim drugim bespravnim objektima kojih i nije da fali.

Konkretno pitanje koje bi jedan borac protiv bespravne gradnje trebao očekivati, načelnika je potpuno zbunilo.

Koliko je u Općini Medulin bespravno sagrađenih objekata, ono otprilike, od-do, o čemu je i sam u više navrata upozoravao...? Umjesto odgovora, Kirac je progutao knedlu.

Na ovu je temu, ne baš tako davno, sastančio s istarskim županom, a tad je da se nečim pohvali, rekao: „Na području općine Medulin nailazimo na velik broj bespravno sagrađenih objekata“. Koliko načelniče?  

Zašto je ova građevina na Bijeci posebnija od mnogih drugih koje su od Medulina stvorile ruglo?

Kroz nekontroliranu apartmanizaciju i komercijalizaciju svega i svačeg, Medulin je odavno izgubio identitet i pretvorio se u veliko gradilište bez ikakvog reda, vizije i plana.

Nismo doznali ni što to Kirac poduzima kako i zaustavio bezakonje i totalni kaos u prostoru u kojem je struka odavno rekla doviđenja.

Nekako mi se čini da ni općinarima - onim bivšim i ovima na vlasti - zapravo nije stalo do toga da se stvari mijenjaju.

Dovoljno je prošetati rivom, spustiti se prema Bijeci gdje se grade mastodonti... Stanovi, apartmani, poslovni prostori. Naravno, sve u skladu s planovima koje donosi ta ista Općina koja tobože ne želi te iste mastodonte!

Priče da se Općina bori protiv uzurpacije prostora i ogromnih zgradurina, Kirac može pričati klincima u vrtiću.

Ako već sam ne zna, onda se ipak ranije, prije susret s novinarima, mogao raspitati što mu se sve gradi u „selu“ kojeg vodi već deset mjeseci.

Uskoro će i godinu dana načelničkog mandata, a na praznim pričama, obećanjima i sličnim populističkim izjavama tipa: „mi se borimo protiv bespravne gradnje“ - a da pritom ne zna i za onu najmanju protuzakonito sagrađenu kuću, garažu, podrum, nadstrešnicu, teško će mu više vjerovati.

Budući da je bespravnu gradnju uzeo kao jednu od važnijih agendi u svom mandatu, onda je pred medije trebao doći spreman, računajući da će ga se nešto i pitati.

Na sugestiju novinara Glasa Istre da je na Kamenjaku oko 300 bespravno sagrađenih objekata, Kirac potvrđuje tu brojku.

Što se Kamenjaka tiče, govorio je i o nekakvom humusnom sloju i njegovom uklanjanju „jer to prejudicira izgradnju temelja i svih tih ostalih stvari“.

Da bude jasno, bespravnu gradnju treba osuditi, uništiti, iskorijeniti, ali to je moguće samo ako oni koji imaju moć u rukama, to stvarno i žele.

Dosta smo slušali o spuštanju ovlasti, inicijativama raznih načelnika i gradonačelnka. Političarima je ova tema već predugo as u rukavu za skupljanje jeftinih političkih bodova.

Za početak, umjesto naslikavanja, konstruktivnije bi bilo da točno znaju koji su objekti problematični. Zato je i ovaj zadnji performans medulinskih općinara, izgledao kao politički cirkus par excellence.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.