Politika i društvo

sredstva za opremu hospicija osigurana

Korisnici doma Alfredo Štiglić 'podstanari' u hospiciju do kraja srpnja. Zgrada nakon toga ponovno prazna?

Pulski hospicij, pisali smo nedavno, dobio je napokon privremenu ravnateljicu. Riječ je o neurologinji dr. sc. Julijani Franinović Marković. I dalje ostaje nepoznanica kada će hospicij početi s radom. Kada se podstanari isele zgrada ponovo ostaje prazna i tek bi trebalo krenuti njeno opremanje i zapošljavanje kadra koji će u hospiciju raditi


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pulski hospicij, pisali smo nedavno, dobio je napokon privremenu ravnateljicu. Riječ je o neurologinji dr. sc. Julijani Franinović Marković. I dalje ostaje nepoznanica kada će hospicij početi s radom. Kada se podstanari isele zgrada ponovo ostaje prazna i tek bi trebalo krenuti njeno opremanje i zapošljavanje kadra koji će u hospiciju raditi

Korisnici Doma za starije osobe Alfredo Štiglić još barem mjesec dana ostaju 'podstanari' u zgradi hospicija pored pulske bolnice, a koja nikada nije privedena svojoj prvotnoj svrsi, iako je sagrađena još prije četiri godine.

Kako nam je potvrdila ravnateljica Doris Ivanković radovi na njihovoj matičnoj zgradi kasnili su, no sada su pri kraju i njihov se povratak očekuje krajem srpnja, dakle za cirka mjesec dana.

Radi se, kako smo već pisali, o 18 štićenika s Odjela za demencije te još 25 korisnika korisnika dnevnog boravka, koji borave u izdvojenoj depandansi Doma doma u Mažuranićevoj ulici, koja se trenutno renovira, a koji su u hospicij premješteni u rujnu prošle godine.

Podsjetimo, renoviranje depandanse prvi je korak u sveobuhvatnoj rekonstrukciji objekata Doma Alfredo Štiglić, vrijednoj 15 milijuna eura, od čega dva milijuna otpadaju upravo na objekt u Mažuranićevoj. Prema ugovoru sklopljenom 2017. godine, Istarska Županija i Grad Pula u jednakim će omjerima financirati ovaj projekt.

Nakon obnove, u depandansi će se broj mjesta u Odjelu za demencije povećati za 20, odnosno udvostručit će se, dok će se zgradi u Krležinoj kapacitet povećati za 48 smještajnih jedinica, odnosno za 88 kreveta pa će se ukupni broj mjesta povećati sa 153 na 241 mjesto.

Pulski hospicij, pisali smo nedavno, dobio je napokon privremenu ravnateljicu. Riječ je o neurologinji, dr. sc. Julijani Franinović Marković. I dalje ostaje nepoznanica kada će hospicij početi s radom. Kada se podstanari isele zgrada ponovo ostaje prazna i tek bi trebalo krenuti njeno opremanje i zapošljavanje kadra koji će u hospiciju raditi.

Za opremanje je tripartitnim ugovorom dogovoreno da, osim osnivača hospicija - Caritas biskupije porečke i pulske, troškove opremanja u ukupnom iznosu od 460 tisuća eura u jednakoj mjeri dijele Biskupija, Grad Pula i Istarska županija. Dakle, svaka strana trebala je izdvojiti po 153.333 eura. No najnovijim aneksom ugovora, koji je potvrđen na posljednjoj sjednici županijske Skupštine, ugovoreno je da se Biskupija, Grad Pula i Županija obvezuju u svoje proračune, sukladno mogućnostima, uvrstiti i veće iznose, ako 460 tisuća eura ne bude dovoljno za troškove opremanja.


Nastavite čitati

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.