Politika i društvo

NASTAVAK POLEMIKE OKO VALKANA

Krešimir Ivaniš: Graditi hotel i park na mjestu rekreacijskog centra nije sanacija. Niti brownfield investicija

Oduvijek su arhitektima trebali patroni i investitori: faraoni, kraljevi, pape, moćnici, ali i svi oni su trebali arhitekte. Bez te sprege nema povijesti umjetnosti. Naricanja o profesionalnoj etici, stručnom moralu dionika u demokraciji, sustavu koji teži idealu treba koliko je moguće zamijeniti kriterijima stručne odgovornosti: i projektanata i upravnog aparata koji rješava dozvole i koji bi trebao na vrijeme ocjenjivati namjeravane projektne programe koji zadiru u javni prostor


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Oduvijek su arhitektima trebali patroni i investitori: faraoni, kraljevi, pape, moćnici, ali i svi oni su trebali arhitekte. Bez te sprege nema povijesti umjetnosti. Naricanja o profesionalnoj etici, stručnom moralu dionika u demokraciji, sustavu koji teži idealu treba koliko je moguće zamijeniti kriterijima stručne odgovornosti: i projektanata i upravnog aparata koji rješava dozvole i koji bi trebao na vrijeme ocjenjivati namjeravane projektne programe koji zadiru u javni prostor

Krešimir Ivaniš, nekadašnji profesor na Fakultetu arhitekture i član komisije HHO-a za sportske građevine, za Jutarnji list komentira intervju s arhitektonskim studijem 3LHD, kojeg je vodila Korana Sutlić, a objavljen je u Jutarnjem prošle subote.

Dio na koji se Krešimir Ivaniš referira, odnosi se na slučaj projekta hotela Valkane u Puli, koji bi se trebao podići na lokaciji nekadašnjeg kamenoloma, a uoči najavljenog referenduma o tom projektu. Arhitekti iz ovog su studija rekli, podsjetimo, kako se bura digla i prije nego što su predstavili projekt, te da ih smeta neiznošenje relevantnih činjenica.

Kako je rekao, podsjetimo, Silvije Novak: "Priča se o rušenju šume, a urbanistički plan i naš projekt predviđaju samo gradnju hotela u ‘kavi‘, rupi kamenoloma, na prostoru gdje nema nijednog stabla, bez zadiranja u prostor šume", a Marko Dabrović se nadovezao: "oponenti projekta govore o greenfield investiciji, međutim, ovo je brownfield investicija par excellence. Svi razvojni planovi predviđaju sanaciju ovakvih zona. Nema veće devastacije okoliša i prirodnog staništa od ovog koje je nastalo prije više od sto godina otvaranjem kamenoloma".

Tekst Krešimira Ivaniša iz Jutarnjeg lista prenosimo u cjelosti:

Vezano za projekt hotela Valkane u Puli autori projekta 3LHD u nedavnom intervjuu u Jutarnjem listu rekli su da "... oponenti projekta govore o greenfield investiciji, međutim, ovo je brownfield investicija par excellence", aludirajući na to da će se gradnjom hotela sanirati kava preostala od iskopa. To je nerelevantno: kava je nastajala od 20-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme gradnje kupališta Stoja kad se tu vadila sirovina za cement, znači prije sto godina, i već je zarasla. Obrasla je spontanim raslinjem i dio je rekreacijskog, nogometnog i teniskog igrališta. Graditi hotel i park na mjestu javnog i etabliranog rekreacijskog centra nije ni sanacija niti brownfield investicija.

Nadalje, 3LHD u intervjuu su istaknuli: "Mi ne sudjelujemo u politici. Politika bi se manje trebala baviti strukom. Ona bi trebala prihvaćati ili neprihvaćati mišljenje i stav struke, a ne kreirati ga." Sažeta i optimistična definicija politike u demokraciji je: istraživanje, artikulacija i zaštita javnog interesa/dobra. Arhitektura i urbanizam su vrlo vidljivi proizvodi politike, a arhitekti i stručno i politički odgovorni i investitoru koji ih angažira i polisu u kojemu djeluju.

Oduvijek su arhitektima trebali patroni i investitori: faraoni, kraljevi, pape, moćnici, ali i svi oni su trebali arhitekte. Bez te sprege nema povijesti umjetnosti. Naricanja o profesionalnoj etici, stručnom moralu dionika u demokraciji, sustavu koji teži idealu treba koliko je moguće zamijeniti kriterijima stručne odgovornosti: i projektanata i upravnog aparata koji rješava dozvole i koji bi trebao na vrijeme ocjenjivati namjeravane projektne programe koji zadiru u javni prostor.

Na primjeru Valkane radi se o zamjeni teza: zonu sporta i rekreacije investitor i 3LHD pretvaraju u park, ne kao ponudu javnosti, nego kao vizualnu zaštitu i štafaž hotelu. Postojeća javna nogometna i teniska igrališta bila bi neprimjereno susjedstvo hotelu visoke kategorije.

Mislim da je bitka za Valkane već odlučena davnom revizijom prostorne dokumentacije koja je pravno, nažalost, regularna. Bilo bi mi drago da nisam u pravu i da namjeravani referendum ne bude uzaludan.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.