Politika i društvo

u batvačima kraj peroja

KRVAVA PARCELACIJA U ISTRI Njemačka odvjetnica: "Klaudio Vrh me gušio, ugrizla sam ga za palac iz sve snage"

Prije parcelacije svoje šume u svrhu preprodaje vikend parcela, Perojac Klaudio Vrh po svemu sudeći nezakonito ju je prenamijenio u pašnjak. Susjedu koja ga je pritom fotografirala navodno je pokušao ugušiti. "Nemoćna da išta drugo učinim ugrizla sam ga za palac", kaže nam Susanne Dobert * Izrađuju li geodeti lažne elaborate i zašto Državni inspektorat ne reagira?


 
5 min
Ivan Dobran
Susanne Putsche Dobert

Prije parcelacije svoje šume u svrhu preprodaje vikend parcela, Perojac Klaudio Vrh po svemu sudeći nezakonito ju je prenamijenio u pašnjak. Susjedu koja ga je pritom fotografirala navodno je pokušao ugušiti. "Nemoćna da išta drugo učinim ugrizla sam ga za palac", kaže nam Susanne Dobert * Izrađuju li geodeti lažne elaborate i zašto Državni inspektorat ne reagira?

Koliko unosni biznis parceliranja poljoprivrednog zemljišta u svrhu preprodaje vikend parcela potiče niske strasti, dobro ilustrira slučaj u Batvačima. Istragu trenutno provodi policija.

Krajnje neugodni događaj ispričala nam je Susanne Putsche Dobert, njemačka odvjetnica s hrvatskom adresom, dok je druga strana, Klaudio Vrh, kako nam je rekla njegova supruga, odbio išta javno komentirati.

Kobno fotografiranje

Ova je Njemica prije 16 godina doselila u Hrvatsku gdje se nadala se pronaći svoj mir na malom, idiličnom imanju nadomak Batvača. Očito se, kaže, preračunala u procjeni brutalnosti svojih novih susjeda i razine neučinkovitosti hrvatskih institucija.

Šuma pretvorena u pašnjak pa u vikend parcele

Od 2006. godine šuma naslonjena na njezino imanje višekratno je preprodavana i malčirana, što je vidljivo iz satelitskih snimaka. Ove ju je godine Perojac Klaudio Vrh, posljednji u nizu vlasnika, napokon prenamijenio u pašnjak i isparcelirao na 12 vikend parcela.

Uskoro Susanne može očekivati 12-ak obitelji vikendaša u kamp prikolicama ili montažnim objektima, s popratnim roštiljima, nadstrešnicama, septičkim jamama i cijelim folklorom koji obično prati ovaj vid bespravne gradnje.

Njezin pokušaj da spriječi ovu devastaciju prošle je jeseni završio fizičkim napadom u kojem ju je, kaže ona, Klaudio Vrh pokušao ugušiti.

Sporna fotografija Klaudia Vrha

- Fotografirala sam bager koji kopa rupu u kršu. U tom trenutku je do mene došao jedan stariji muškarac. Bio je vrlo agresivan i unosio mi se u lice, pitajući me tko sam i zašto fotografiram. Odgovorila sam mu da sam susjeda i da me zanima što se ovdje događa. Muškarac mi je pokušao oduzeti mobitel. Držala sam ga iza leđa kako ga ne bi mogao dohvatiti. Bacio me na pod i počeo gušiti. Nemoćna da išta drugo učinim ugrizla sam ga za palac. Od bijesa u početku to nije ni osjetio, ali ja sam grizla iz sve snage dok nije shvatio i počeo vikati: „Ona me ugrizla“. Tada sam ga nogom uspjela odgurnuti od sebe i pobjeći. Kod odlaska sam ga fotografirala i rekla mu da ću pozvati policiju. Sve se dogodilo u par minuta, a meni se činilo kao vječnost, prepričava nam Susanne Putsche Dobert umalo kobni susret koji joj je priuštio novi vlasnik šume.

Ona policiji prijavila njega, on prijavio nju

Susanne Dobert cijeli je slučaj prijavila policiji, a fotografiju koju je snimila netom prije navodnog napada jedna je pulska skupina aktivista podijelila na Facebooku i neprimjereno zalijepila na više mjesta u Peroju, zbog čega je Klaudio Vrh doživio neugodnosti od poznanika i susjeda.

Rezultat svega je da je Klaudio Vrh policiji prijavio samu Susanne Dobert kao i nepoznate počinitelje koji su podijelili i lijepili fotografiju. Jedan od aktivista potvrdio nam je da je nedavno bio na razgovoru u policiji.

Nazvali smo Klaudija Vrha za komentar, a javila nam se njegova supruga i odgovorila da ništa više neće pričati jer su sve već više puta ispričali policiji.

Policijska uprava istarska izdala je obavijest o prekršaju Klaudiju Vrhu i Susanne Putsche Dobert: "Obavještavamo Vas da je policija utvrdila kako su 16. listopada prošle godine u poslijepodnevnim satima na zemljištu u okolici Peroja 54-godišnja žena i 61-godišnji muškarac narušavali javni red i mir na naročito drzak način, odnosno da su se verbalno i fizički sukobili, radi čega je policija protiv njih podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu".

- Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje vezano za postavljenje fotografija u Peroju i objave na društvenim mrežama kojima se javno potiče na mržnju i nasilje prema 61-godišnjaku, kažu u policiji.

Je li ponajveći problem u tome što lažu - geodeti?

Kao odvjetnica, Susanne Dobert zna da je malčiranje šume predradnja za parcelaciju zemljišta. Naime, iako se i šuma zakonski može parcelirati, na njoj je u praksi vrlo teško graditi, postavljati kamp kućice, vršiti izmjere u svrhu parcelacije i slično. Kako bi zaobišli ovaj problem vlasnici u dogovoru s geodetima pribjegavaju najbržoj metodi - lažima.

Kako šumu pretvoriti u pašnjak? Dva su načina, kažu nam dobro upućeni.

Prvi je način da sam vlasnik riskira kaznu i šumu nezakonito posječe. Šuma se naime ne smije sječi bez dozvole šumarije, bez obzira na to je li ona vaše vlasništvo ili ne. Sječi se smije samo uz dozvolu šumarije, i to samo stabla koja šumarija doznači za sječu, što je u pravilu tek manji postotak stabala.

Stoga vlasnik ide na malčiranje bez dozvole kako bi geodet, po dolasku na teren, ustanovio da šume zbilja nema.

Drugi način je taj da laže sam geodet. Svjesni da to nitko ne kontrolira geodeti to često i rade. Vidim šumu, pišem pašnjak.

U oba bi slučaja morao reagirati Državni inspektorat putem svojih šumarskih inspektora, a geodetske urede trebalo bi prijavljivati Državnoj geodetskoj upravi zbog izrade lažnih elaborata.

Malčiranje šume može se ustanoviti satelitskim snimkama. Na ovim je slikama vidljivo kako je šuma malčirana 2007., 2018. te ponovno na jesen prošle godine. 

Ovakvo bi što u Njemačkoj bilo nezamislivo

Susanne Dobert od 2006. detaljno dokumentira višekratno malčiranje šume, a prvi je put to prijavila Hrvatskim šumama prije desetak godina, no bez ikakvog rezultata. Nakon toga prijavila je malčiranje i šumarskom inspektoru Državnom inspektoratu Republike  Hrvatske.

- Susrela sam se nedavno i s inspektorom Državnog inspektorata Alenom Šenom. On je sa mnom porazgovarao, no nikada nisam dobila nikakav odgovor Državnog inspektorata. Zvala sam medije i nekoliko je članaka napisano, no i dalje bez reakcije nadležnih institucija, kaže Susanne Dobert koja, kao odvjetnica, tvrdi da bi ovakvo što u Njemačkoj bilo - nezamislivo.


Nastavite čitati

Istra
 

ISPRIKA NASTAVNIKU SKERTU I ČITATELJIMA Maturanti su mu oblijepili auto želeći ga simpatično iznenaditi

Nastavnik i razrednik kuhara maturanata Matej Skert: "Ispalo je simpatično. Dva moja učenika rekla su da idu po svoj završni rad iz kuharstva do printaone. To je bila krinka meni za iznenađenje. Nakon 15-ak minuta izašao sam van, pogledam, auto sav oblijepljen. Nasmijali smo se, našalili i fotografirali. Oblijepljen automobil bio je dva-tri sata atrakcija za  sve prolaznike"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.