Politika i društvo

IDS POZIVA VLADU DA ZAUSTAVI STAMPEDO POSKUPLJENJA

Marin Lerotić: IDS podržava ulazak Hrvatske u euro zonu!

Euro kao valuta jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić


 
2 min
Istra24
Marin Lerotić

Euro kao valuta jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Tijekom saborske rasprave o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, zastupnik IDS-a Marin Lerotić izjavio je da IDS podržava ulazak Hrvatske u euro zonu.

Istovremeno je naglasio kako se ipak u javnosti dovoljno ne govori o toj temi.

- To nije dobro, jer naše građane treba s uvođenjem eura kao službene valute pripremiti i upoznati, zato što se ipak radi o velikoj promjeni, rekao je Lerotić.

Napomenuo je kako je uvođenje eura strateški, ekonomski, ali i politički interes Republike Hrvatske koji će Hrvatsku dodatno pozicionirati unutar europske obitelji.

Također, Lerotić je dodao kako uvođenjem eura više neće biti valutnog rizika prilikom uzimanja kredita, a valutni rizik je, naveo je, nešto što su građani jako dobro upoznali s kreditima u švicarskim francima.

Tvrdi da bi uvođenjem eura Hrvatska svakako trebala postati privlačnija stranim investitorima, a to će pak utjecati na kreditni rejting države što će dovesti i do smanjenja kamata na kredite.

Lerotić je napomenuo da građani možda i strahuju od poskupljenja uvođenjem eura kao valute, no naveo je da su u ovim vremenima poskupljenja sve prisutnija.

- Praktički nema onoga što nije poskupjelo. Vlada mora hitno reagirati da se stampedo u poskupljenju zaustavi ili bar ublaži, jer činjenica je da do poskupljenja dolazi svakodnevno i doći će do toga i bez uvođenja eura, što zbog inflacije, što zbog ratnog stanja u Ukrajini, smatra saborski zastupnik IDS-a.

Istaknuo je da u političkom smislu, uvođenjem eura, a i ulaskom u Schengen, za što se nada da se uskoro dogoditi, Hrvatska će napokon zaokružiti proces europske integracije i postati ravnopravna članica euro grupe i Schengenskog prostora.

- Euro kao valuta, jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je Lerotić.

Dodao kako je to ostvarivo jedino uz veći gospodarski rast, porezna rasterećenja, digitalizaciju, smanjenje birokracije, okretanju održivim i zelenom razvoju, odnosno bitnim reformama za kojem ovo društvo vapi.


Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.