Politika i društvo

IDS POZIVA VLADU DA ZAUSTAVI STAMPEDO POSKUPLJENJA

Marin Lerotić: IDS podržava ulazak Hrvatske u euro zonu!

Euro kao valuta jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić


 
2 min
Istra24
Marin Lerotić

Euro kao valuta jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Tijekom saborske rasprave o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, zastupnik IDS-a Marin Lerotić izjavio je da IDS podržava ulazak Hrvatske u euro zonu.

Istovremeno je naglasio kako se ipak u javnosti dovoljno ne govori o toj temi.

- To nije dobro, jer naše građane treba s uvođenjem eura kao službene valute pripremiti i upoznati, zato što se ipak radi o velikoj promjeni, rekao je Lerotić.

Napomenuo je kako je uvođenje eura strateški, ekonomski, ali i politički interes Republike Hrvatske koji će Hrvatsku dodatno pozicionirati unutar europske obitelji.

Također, Lerotić je dodao kako uvođenjem eura više neće biti valutnog rizika prilikom uzimanja kredita, a valutni rizik je, naveo je, nešto što su građani jako dobro upoznali s kreditima u švicarskim francima.

Tvrdi da bi uvođenjem eura Hrvatska svakako trebala postati privlačnija stranim investitorima, a to će pak utjecati na kreditni rejting države što će dovesti i do smanjenja kamata na kredite.

Lerotić je napomenuo da građani možda i strahuju od poskupljenja uvođenjem eura kao valute, no naveo je da su u ovim vremenima poskupljenja sve prisutnija.

- Praktički nema onoga što nije poskupjelo. Vlada mora hitno reagirati da se stampedo u poskupljenju zaustavi ili bar ublaži, jer činjenica je da do poskupljenja dolazi svakodnevno i doći će do toga i bez uvođenja eura, što zbog inflacije, što zbog ratnog stanja u Ukrajini, smatra saborski zastupnik IDS-a.

Istaknuo je da u političkom smislu, uvođenjem eura, a i ulaskom u Schengen, za što se nada da se uskoro dogoditi, Hrvatska će napokon zaokružiti proces europske integracije i postati ravnopravna članica euro grupe i Schengenskog prostora.

- Euro kao valuta, jest nužan korak u daljnjem razvoju, ali nama treba rast životnog standarda građana. Nama treba jasna vizija Vlade kako osigurati nova radna mjesta, kako povećati plaće i kako povećati standard naših građana, bilo to sada kada plaćamo u kunama, ili za par mjeseci kada ćemo plaćati u eurima, kazao je Lerotić.

Dodao kako je to ostvarivo jedino uz veći gospodarski rast, porezna rasterećenja, digitalizaciju, smanjenje birokracije, okretanju održivim i zelenom razvoju, odnosno bitnim reformama za kojem ovo društvo vapi.


Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.