Politika i društvo

Predsjednik opet proziva

Milanović: Na konferenciji se govorilo tako da premijer ne ispadne budala

Dva tjedna se zatvore i - nakon što se pokazalo da su premijer i ministar "neoprezno lupetali" - danas smo slušali konferenciju za novinare za koju su mi trojica generala s ogromnim iskustvom rekla ništa ne razumiju, rekao je Milanović


 
3 min
HINA

Dva tjedna se zatvore i - nakon što se pokazalo da su premijer i ministar "neoprezno lupetali" - danas smo slušali konferenciju za novinare za koju su mi trojica generala s ogromnim iskustvom rekla ništa ne razumiju, rekao je Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu da se na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva o padu drona govorilo tako da premijer Andrej Plenković ne ispadne budala.

Dva tjedna se zatvore i - nakon što se pokazalo da su premijer i ministar "neoprezno lupetali" - danas smo slušali konferenciju za novinare za koju su mi trojica generala s ogromnim iskustvom rekla ništa ne razumiju, rekao je Milanović.

"Vojni profesionalci 'ne kuže' što se tamo govorilo jer se nije govorilo ništa. Govorilo se na način da premijer ne ispadne budala. On nije budala, neki drugi jesu, ali mora paziti što govori", ocijenio je.

Milanović je rekao da ga, prije svega, zanima je li na letećem tijelu bilo TNT-a, je li se radilo o eksplozivu, od recimo 50 kilograma, koji bi, primjerice, sušačku gimnaziju pretvorio u prah i pepeo ili je samo oštetio.

Napomenuo je da su prve izjave govorile o 50 kilograma trotila, što može 'razvaliti' zagrebačku Mamuticu, ali se na kraju pokazalo da eksploziva nema - ni privrednog niti vojnog.

Zadnjih 10 dana ili dva tjedna bilo je, kaže, peglanje neozbiljnih izjava ministra i premijera koje je "od početka molio da šute o tome".

Podsjetio je da je javnost slušala od premijera - prije svega od ministra obrane, a i premijera koji se navukao - o tome da su to nekakve bombe, eksplozivi.

"Nisi ih mogao maknuti s ekrana, avioni su letjeli nad Zagrebom, dok je on držao presicu. To mu je zadnji put", kazao je predsjednik.

"Kažu da nije privredni ni vojni. Je li zemaljskog porijekla? Je li s neba došlo, iz neke druge dimenzije?", upitao se Milanović.

Podsjetio je da je prošlog ponedjeljka na sastanku u Vladi na kojem su bili visoki vojni dužnosnici i ljudi iz Centra za vještačenja Ivan Vučetić rečeno da nisu nađeni tragovi eksploziva.

Predsjednik smatra da je u tom slučaju trebalo formirati državnu komisiju jer se radi o izvanrednim događajima, a ne to dati da radi Državom odvjetništvu za koje je rekao da je nepripremljeno i nema protiv koga podignuti optužnicu pa je ta stvar u kazneno- pravnom smislu osuđena na propast.

Za izjavu o NDH u Splitu rekao je da to nema veze s modernom hrvatskom državom. Za premijera je rekao da obično pažljivo bira ljude i da ga je vjerojatno poslao da tamo položi cvijeće i da se rukuje, ali "čovjek je vjerojatno vidio kameru i pomahnitao".

Za rekonstrukciju Vlade rekao je da se radi iza zatvorenih vrata i priopći javnosti, a da ovakav način dovodi do duboke traumatizacije ministara i ne vidi kako to doprinosi učinkovitosti Vlade.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio, premijer je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje 'o odgovornosti', upitavši odakle te ideje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.