Politika i društvo

POREČ: 29. OBLJETNICA DONOŠENJA DOKUMENTA

MILANOVIĆ: STATUT ŽUPANIJE ISTARSKE JE NADSTANDARDNI, "ljudima koji su za to zaslužni treba čestitati"

„Istra je valjda jedina koja je, koliko god da je i specifična i drukčija i zbog brojnosti Talijana i druge nehrvatske etničke zajednice, koja je taj izazov ljudskosti, spremnosti da budeš čovjek, prošla s vrlo visokom ocjenom -Držite se svojih standarda", zaključno je poručio predsjednik Republike * Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je rekla kako "smo Statutom jasno definirali smjer razvoja Istre" * Župan Miletić: "Stavili smo na papir sve ono što nas određuje"


 
4 min
foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

„Istra je valjda jedina koja je, koliko god da je i specifična i drukčija i zbog brojnosti Talijana i druge nehrvatske etničke zajednice, koja je taj izazov ljudskosti, spremnosti da budeš čovjek, prošla s vrlo visokom ocjenom -Držite se svojih standarda", zaključno je poručio predsjednik Republike * Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je rekla kako "smo Statutom jasno definirali smjer razvoja Istre" * Župan Miletić: "Stavili smo na papir sve ono što nas određuje"

Danas je u u Istarskoj sabornici u Poreču obilježena 29. obljetnica donošenja Statuta Istarske županije – Statuto della Regione istriana, dokumenta kojim se Istra 1994. godine definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

Uzvanicima su se tom prigodom obratili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar te župan Istarske županije Boris Miletić, a na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, brojni gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te gosti iz političkog i javnog života.

foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Milanović je u svom obraćanju rekao da županijski statut obilježava jedno drugačije vrijeme u Hrvatskoj. „Ovdje su se vodile neke druge bitke za koje je bilo vrijeme. I to je bilo pametno i na to ljudima koji su za to bili zaslužni treba čestitati, jer da nije bilo tog kruga ljudi, to se ne bi dogodilo“, rekao je predsjednik Milanović.

Istaknuvši kako je inzistiranje na donošenju Statuta Istarske županije za Hrvatsku bilo važno, predsjednik Milanović ocijenio je to „nadstandardom“. U tom smislu, podsjetio je kako Hrvatska svojim Ustavom i ustavnim zakonima te praksom ima izgrađen status nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj kao autohtone. „Imaju mnoga od onih prava koja Hrvati u susjednim državama nemaju, osim u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivni narod pa ih se svejedno krade i potkrada. To govorimo da se naprosto podsjetimo i osvijestimo da nismo baš tako loši, da gradimo jednu zemlju koja je još od ranije bazirana na nekakvim standardima, kriterijima i vrijednostima“, rekao je Predsjednik. 

„Istra je valjda jedina koja je, koliko god da je i specifična i drukčija i zbog brojnosti Talijana i druge nehrvatske etničke zajednice, koja je taj izazov ljudskosti, spremnosti da budeš čovjek, prošla s vrlo visokom ocjenom. I nisu to europski standardi. To su naši standardi jer smo mi odlučili da po takvim normama želimo živjeti i da očekujemo da se i drugi tako ponašaju. To se dogodilo puno godina prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, prije slutnje da će se to ikada dogoditi. Zato je taj događaj velik“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Zaključno je poručio: „Držite se svojih standarda! Igrajmo po pravilima, zaradimo, koristimo prostor u koji smo ušli. Možemo opstati kao Europska unija samo ukoliko budemo slušali i gledali jedni druge, tuđa očekivanja. Posebno očekivanja malih naroda i malih zajednica kao što je naša. Hrvatski narod i njegova država Hrvatska su mali i kao što vrijedi za Istru vrijedi i za Hrvatsku: ako se ne budemo bavili svojim interesima, ne budemo nad njima cijelo vrijeme bdjeli, bili u njima sebični, drugi nas neće primijetiti“, zaključio je predsjednik Milanović.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar:"najvažniji dokument u suvremenoj povijesti naše regije"

- Istarski statut je najvažniji dokument u suvremenoj povijesti naše regije, jer smo njime još prije gotovo trideset godina jasno definirali smjer razvoja Istre. Otvoreno i uključivo društvo, u kojem svaki građanin ima punu slobodu izražavanja i prakticiranja sloboda je cilj koji smo postigli i na što možemo biti ponosni. Istra je danas najrazvijenija regija u Hrvatskoj i uzor mnogima“, poručila je uvodno predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

foto: Press IDS

Naša povijest, kazala je Ćakić Kuhar, naučila nas je da strahu uvijek treba suprotstaviti humanost. U teškim vremenima, punih izazova i nesigurnosti, poput ovih s kojima se danas nažalost suočavamo, najlakše je prepustiti se niskim strastima, zatvoriti se u sebe i sačuvati vlastiti komfor. Puno je teže pružiti ruku, razumjeti druge i stati uz njih kad je potrebno. Istra je taj test uvijek položila i sigurna sam da će tako biti i ubuduće“.

 „Vrijednosti koje su dio Istarskog statuta i dalje su žive u svakome tko voli Istru. Moramo osigurati održiv odnos ljudi i prostora, jer prostor i okoliš moramo sačuvati za buduće generacije“, zaključila je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

Župan Miletić: "Stavili smo na papir sve ono što nas određuje"

"Sve ono što je bilo ugrađeno u Statut nama je bilo samo po sebi razumljivo", rekao je istarski župan Boris Miletić. "Stavili smo na papir sve ono što nas određuje, ono što mi jesmo, ali to nije bilo tada prihvaćeno. I mogli smo odustati, mogli smo pristati na uklanjanje članaka o dvojezičnosti, ali time bi se odrekli dijela svoje regionalne posebnosti. Time bi išli kontra sebe, a mi takovi nismo", poručio je župan.

foto: HINA/ Daniel SPONZA

"Istra je premala da bi se dijelila i zato je moja misao vodilja u vođenu Istarske županije - suradnja i zajedništvo. Suradnja svih razina vlasti, bez obzira na stranačke boje, mora postojati" - naglasio je Miletić. Još jednom je spomenuo bespravnu gradnju kao temu svih tema na istarskom poluotoku koju, kako je rekao "treba zaustaviti".

Trnovit put do usvajanja Statuta

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je ukinula 36 članaka. Slijedila je duga  političko-pravna bitka tijekom koje je Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koje je kasnije potvrdio Ustavni sud.


Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.