Politika i društvo

Iz županijskog proračuna za projekte Zavoda za javno zdravstvo 4,3 milijuna kuna

Župan Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom "da rijetko koja županija u Republici Hrvatskoj, osim Istarske, provodi aktivnosti „Sustavno praćenje razine buke okoliša“ i „Praćenje invazivnih vrsta komaraca – vektora zaraznih bolesti na području Istarske županije“


 
1 min
Istra24

Župan Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom "da rijetko koja županija u Republici Hrvatskoj, osim Istarske, provodi aktivnosti „Sustavno praćenje razine buke okoliša“ i „Praćenje invazivnih vrsta komaraca – vektora zaraznih bolesti na području Istarske županije“

Istarski župan Boris Miletić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović potpisali su ugovore o financiranju programa i aktivnosti Nastavnog zavoda iz ovogodišnjeg županijskog proračuna vrijedne 4,3 milijuna kuna.

Kako su priopćili iz kabineta župana, Istarska županija već niz godina financira programe koji nisu isključivo vezani uz zakonsku regulativu, nego predstavljaju nadstandard i primjere dobre prakse praćenja elemenata okoliša i zdravstvenog stanja stanovništva na području Istarske županije.

Iako su neki od programa započeli kao „pilot projekti“ na županijskoj razini, kasnije su prihvaćeni i sad se provode kontinuirano uz podršku i sufinanciranje županije i pojedinih jedinica lokalne samouprave.

Aleksandar Stojanović i Boris Miletić

„Osim programa koji su vezani za praćenje elemenata okoliša koji imaju utjecaj na zdravlje ljudi, i koji su u potpunosti financirani od strane Istarske županije, hvalevrijedni su i programi za podršku u zajednici poput Savjetovališta za zaštitu i očuvanje mentalnog zdravlja te aktivnosti Prevencija i izvanbolničko liječenje ovisnosti uz medijsku kampanju Bježi – Via“, istaknuo je istarski župan Boris Miletić.

Dodao je „da tu svakako treba spomenuti Savjetovalište za prehranu i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji koji su nastali na inicijativu županije i tretiraju rješavanje problema od posebnog interesa.

Ravnatelj Stojanović istaknuo je i financiranje aktivnosti poput „Monitoring vode za ljudsku potrošnju“, „Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe“, „Monitoring rada zdravstvenih ustanova i ordinacija“, „Monitoring oboljevanja od malignih neoplazmi“ te aktivnost „Ranog otkrivanja raka“.

Financiraju se i iznimno važni programi radi promicanja i zaštite zdravlja stanovništva od utjecaja štetnih čimbenika na području Istarske županije poput „Praćenje kakvoće zraka“, „Praćenje kakvoće sirovih voda izvorišta i bunara koji se koriste za vodoopskrbu stanovništva i privrede pitkom vodom“ te „Praćenje kakvoće mora“, sve u 2022. godini.

Ravnatelj Nastavnog zavoda naglasio je kako je važno spomenuti, da se neka praćenja vrše 30. godina i više.

Župan Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da rijetko koja županija u Republici Hrvatskoj, osim Istarske, provodi aktivnosti „Sustavno praćenje razine buke okoliša“ i „Praćenje invazivnih vrsta komaraca – vektora zaraznih bolesti na području Istarske županije“.

 „Važno je istaknuti kako Istarska županija često financira programe i iznad zakonske obaveze kako bi svojim građanima osigurala visoku kvalitetu provođenja“ rekao je za kraj ravnatelj Stojanović.


Nastavite čitati

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Istra
 

PRIHVAĆENA STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA Pula i okolica se okreću održivom gospodarstvu i socijalno uključivom prostoru i dostupnoj infrastrukturi

Strateški ciljevi su prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja, zelenog, čistog i održivog razvoja. Primjera radi, pod kategorijom prostora visokog životnog standarda navodi se da je to prostor raznovrsne i dostupne kulturne ponude, s visokom razinom socijalne uključenosti, a s dostupnom društvenom infrastrukturom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.