Politika i društvo

Župan o "poslu stoljeća"

Miletić: "Uljanik Standard ima određene dugove prema Gradu Puli koji bi trebali biti naplaćeni i kompenzirani"

"Što se tiče odnosa prema korisnicima u samačkim domovima, smatram da bi svaki poduzetnik trebao biti društveno odgovoran i voditi računa o ljudskim sudbinama. Samački stanovi su u fazi otkupa dugi niz godina i mislim da treba malo detaljnije sagledati cjelokupnu situaciju, bilancu stanja tvrtke i imovinsko-pravne odnose koji postoje na određenim nekretninama, a po meni nisu baš crno-bijeli kako ih se želi prikazati", kaže župan Miletić.


 
3 min
Matea Čelebija

"Što se tiče odnosa prema korisnicima u samačkim domovima, smatram da bi svaki poduzetnik trebao biti društveno odgovoran i voditi računa o ljudskim sudbinama. Samački stanovi su u fazi otkupa dugi niz godina i mislim da treba malo detaljnije sagledati cjelokupnu situaciju, bilancu stanja tvrtke i imovinsko-pravne odnose koji postoje na određenim nekretninama, a po meni nisu baš crno-bijeli kako ih se želi prikazati", kaže župan Miletić.

S obzirom na to da je Grad Pula imao sedam puta priliku kupiti Uljanik Standard, a prva javna dražba bila je za mandata tadašnjeg pulskog gradonačelnika, a sadašnjeg istarskog župana, Borisa Miletića, upitali smo ga što misli o „poslu stoljeća“ kojeg je sklopio Ilija Lovrić, o potraživanjima od 12 milijuna kuna koje sada traži od Grada i kako to da Uljanik Standard nije kupio Grad Pula.

- Da bi se potraživanja naplatila, najprije ih treba dokazati. Ono što sam do sada uspio čuti, a još nisam stigao vidjeti brojke na papiru, određene stavke potraživanja su apsolutno nerealne jer, ukoliko netko za najam običnog trimera potražuje milijun i 280 tisuća kuna, onda tu stvarno nešto ne štima, govori Miletić te dodaje kako treba sagledati financijsku sitaciju i imovinsko-pravne odnose Uljanik Standarda.

'Lako je reći da je odrađen 'posao stoljeća' kad se nitko drugi na dražbu nikada nije ni javio'

- Znamo da Uljanik Standard ima određene dugove prema gradu koji bi trebali biti naplaćeni i kompenzirani, a što se tiče poduzetničke inicijative Lovrića, to je njegov poslovni pothvat. Treba sagledati činjenicu jesu li svi imovinsko-pravni odnosi tih nekretnina riješeni jer, koliko mi imamo saznanja, nisu, i ta imovina nije baš toliko čista koliko se prikazuje. Želi se reći da je to posao stoljeća, no ukoliko se na sedam javnih dražbi pojavi samo jedna ponuda, onda se treba zapitati koliko je 'siguran' taj posao. Vjerujem da ima i drugih poduzetnika koji znaju računati i indikativno je da se nitko od njih nikada nije javio na dražbu, govori Miletić.

Kako nam je rekao, nije problem privatizacije Uljanik Standarda jer je ona provedena još unutar Uljanik Grupe, ali treba apelirati na poduzetnike i njihovu društvenu osvještenost.

- Što se tiče odnosa prema korisnicima u samačkim domovima, smatram da bi svaki poduzetnik trebao biti društveno odgovoran i voditi računa o ljudskim sudbinama. Samački stanovi su u fazi otkupa dugi niz godina i mislim da treba malo detaljnije sagledati cjelokupnu situaciju, bilancu stanja tvrtke, i još jednom ponavljam – imovinsko-pravne odnose koji postoje na određenim nekretninama, a po meni nisu baš crno-bijeli kako ih se želi prikazati. Primjerice, znam da imovinsko pitanje nije bilo rasčišćeno za zgradu na Rivi, a isto vrijedi i za Klub Uljanik.

'Da bi se bilo kakvo potraživanje platilo, njega najprije treba dokazati'

Boris Miletić

Ajmo pogledati papire i pustiti medijske špekulacije i priče za javnost putem kojih sebi netko možda želi izgraditi neku bolju pregovaračku poziciju. Na kraju priče, uvijek treba imati konkrentne pokazatelje, papire, fakture i narudžbenice, a da bi se bilo kakvo potraživanje platilo, njega najprije treba dokazati.

Grad nije imao financijskih sredstava za otkup tvrtke

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata i predstavnik stanara Samačkih domova u Puli, u nekoliko je navrata sugerirao Miletiću da otkup Uljanik Standard od države jer bi, prelaskom tvrtke u privatne ruke, bez krova nad glavom moglo ostati preko stotinu ljudi, o kojima će se kasnije i ovako morati pobrinuti Grad. Na upit zašto Grad Pula za vrijeme njegovog mandata nije kupio Uljanik Standard, Miletić je rekao kako je taj period za Grad financijski bio izrazito težak, s obzirom na to su u to vrijeme bili prvi valovi pandemije.

- Moramo voditi računa da smo u to vrijeme bili u pandemiji koronavirusa i pada prihoda, gdje smo s puno manje sredstava morali pomagati malim i srednim poduzetnicima. Imali smo i značajno veće izdatke prema potrebama socijale, vrtići nisu radili, dakle, nismo mogli naplaćivati smještaj djece, a trebalo je isplaćivati plaće djelatnicima i u takvim neizvjesnim okolnostima, sigurno da Gradu nije bio prioritet ulagati u nešto što nije toliko jasno i imovinsko-pravno čisto, kao što se na prvu čini.  

Ponudu nove vlasti Lovriću, da otkupi Klub Uljanik, Miletić nije želio komentirati.


FOTO: Šima Kastelc

Nastavite čitati

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.