Politika i društvo

osvrt na prvih sto dana portala istra24

Može li Istra uskrsnuti?: Metastazirana korupcija u Istri zahtijeva oštru kemoterapiju

Kada smo pokretali portal znali smo da je korupcija glavni istarski problem. Međutim, nakon što smo malo dublje uronili u tu crnu baruštinu otkrili smo puno gore stanje od onog koje smo očekivali. Korupcija je najveća bolest istarskog društva koja je toliko uzela maha i zahvatila toliko tkiva da njeno susprezanje i zaustavljanje zahtjeva snažnu kemoterapiju, gotovo pa egzorcizam. Bez trajnog odstranjivanja korupcije za Istru nema života, nema uskrsnuća.


 
5 min
Dražen Majić
Cali, Kolumbija: Korumpirani su Antikrist

Kada smo pokretali portal znali smo da je korupcija glavni istarski problem. Međutim, nakon što smo malo dublje uronili u tu crnu baruštinu otkrili smo puno gore stanje od onog koje smo očekivali. Korupcija je najveća bolest istarskog društva koja je toliko uzela maha i zahvatila toliko tkiva da njeno susprezanje i zaustavljanje zahtjeva snažnu kemoterapiju, gotovo pa egzorcizam. Bez trajnog odstranjivanja korupcije za Istru nema života, nema uskrsnuća.

Prije točno sto dana, početkom siječnja, objavili smo Facebook status kojim smo najavili početak javnog rada portala Istra24. 

Ključna rečenica te objave je ova: Okupili smo se oko ideje podizanja stupnja medijskih sloboda i daljnje demokratizacije istarskog društva, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije te promoviranje Istre stručnih i sposobnih.

Subjektivni rezime prvih sto dana

Viši stupanj medijskih sloboda je već danas vidljiv, cijela medijska scena je živnula, ali prostora slobode kojeg svi zajedno trebamo zauzeti ima još jako puno.

Demokratizacija istarskog društva je ipak malo duži proces, ali već je danas jasno da će svi oni, koji u Istri igraju političku utakmicu, ubuduće morati igrati puno bolje. Istra zaslužuje znatno kvalitetnije političare od postojećih, a za podizanje te ljestvice ključni su upravo mediji.

U ovih sto dana predstavili smo brojne stručne i uspješne pojedince iz čijeg je rada vidljivo da Istra može puno bolje. Štoviše, u mnogima stvarima, poput proizvodnje ulja, vina ili IT tehnologija možemo i do svjetskog vrha.

Kao nekad Mate Parlov ili Uljanik.

Najviše energije posvetili smo pričama o korupciji

Ipak, glavni smisao postojanja našeg portala je borba protiv korupcije, borba protiv dosadašnje koncepcije Istre kao društva u kojem napreduju podobni, dok sposobni odlaze. Tome smo posvetili najveću energiju. Samo u rubrici Radar objavili smo 15 istraživačkih priča koje su među najčitanijima na portalu. Osim toga, u ostalim smo rubrikama skoro svakodnevno objavljivali priče koje ukazuju na korupciju i uhljebe.

U novinarstvu kojem težimo najvažnije su priče. Naša kvaliteta i glavna snaga su u tome što objavljujemo priče koje nećete nigdje drugdje pročitati. Vaš feedback daje nam je ogromnu motivaciju.

S obzirom da smo javno iskoračili 7. siječnja na pravoslavni Božić te nam je jedna od prvih reportaža bili ona o Badnjaku u Peroju, a danas, nakon sto dana, ovaj komentar objavljujemo upravo na Uskrs, red je da on dijelom bude i duhovnog karaktera. 

Jer, tradiciju valja poštivati, Uskrs je praznik obitelji, ali smisao Uskrsa je nada u pobjedu nad smrću i zlom. A korupcija je zlo.

Papa Franjo: Korupcija smrdi

Kada smo pokretali portal znali smo da je korupcija glavni istarski problem. Međutim, nakon što smo malo dublje uronili u tu sinju baruštinu otkrili smo puno gore stanje od onog koje smo očekivali. Korupcija je najveća bolest istarskog društva koja je toliko uzela maha i zahvatila toliko tkiva da njeno susprezanje i zaustavljanje zahtjeva snažnu kemoterapiju, gotovo pa egzorcizam

Bez trajnog odstranjivanja korupcije za Istru nema života, nema uskrsnuća.

Paralelu zloduha korupcije kao kancerogenog oboljenja čitavog društva često koristi Papa Franjo koji je o korupciji napisao više radova.

"Metastaze korupcije ravnomjerno napadaju i pojedinca i društvo. Korupcija smrdi. Korumpirana osoba odašilje neugodan miris trulog srca, a takvo srce je temelj iskorištavanja, propadanja, društvene nepravde, nebrige za gradove, za prirodu i opće dobro", napisao je Papa Franjo u predgovoru knjige „Korozija“ kardinala Petera Turksona.

"Korupcija je oblik psovke, ona je oružje koje potiče kulturu smrti. Korupcija ubija nadu u budućnost i moguće poboljšanje", napisao je Jorge Bergoglio u spomenutom predgovoru.

Ta kultura smrti ovih je dana vidljiva u slikama iz Ukrajine. 

Papa: Korupcija je kao paučina koja se širi namećući sudioništvo

Papa je, citirajući Bibliju, korumpirane ljude nazvao "okrečenim grobovima", dodajući da oni izgledaju "lijepo izvana, a unutra su puni mrtvačkih kostiju i truleži".

Korumpirana osoba želi sve svesti na svoju mjeru, žudi da svi uđu u korupcijsko kolo, na svaku se riječ vrijeđa, svakoga diskreditira, bilo osobu, bilo instituciju koja ga upućuje da je postupio krivo. Čini tako da "ukloni svaki moralni autoritet koji ga može kritizirati", razmišlja argentinski papa u svojoj knjizi. „Korupcija – zlo našeg vremena“.

U propovijedi iz 2013. godine Papa je rekao da su kršćani koji vode dvostruki život - daju novac za crkvu, dok kradu od države - grešnici koji zaslužuju biti kažnjeni. Citirajući Evanđelje svetog Luke, papa je rekao: "Isus kaže: Bilo bi bolje za njega zavezati kamen oko vrata i baciti se u more".

Oni koji slijede kršćanski put trebali bi se sjetiti i da je nekoliko dana prije smrti i uskrsnuća Isus uletio u hram i istjerao korumpirane trgovce i svećenike. Taj čin je svakako i jedan od razloga zašto je završio na križu. 

Jorge Bergoglio dodaje: "Korupcija je kao paučina koja se širi namećući sudinoštvo, korumpiran čovjek nije svjestan svojega stanja i postaje zarazan za društvo. Pohlepa nesuspregnutog privatnog interesa potom uništava i prirodu i društvo. Ali i Crkvu".

Naravno, u dubinski korumpiranoj državi Hrvatskoj kraljevi korupcije često su u prvom redu do oltara, a ovakav teološki pristup korupciji doveo je do toga da aktualnog Papu, čak i s propovjedaonice, pogrdno nazivaju  - ljevičarem.

Istra24: Što možete očekivati u narednih sto dana?

Kao što smo prvog dana naveli u uvodnoj poruci, naš tim čine osobe različitih svjetonazora, političkih i kulturnih pogleda. Zajednički nam je upravo stav oko korupcije i drugih društvenih nepravdi, kao i briga za manjine, ugrožene i žrtve. S ukazivanjem na korupcijske poremećaje u Istri ćemo definitivno nastaviti. 

Iako smo u prvih sto dana bili metom brojnih medijskih prozivanja, mi se drugim medijima ne bavimo. Svaki medij ima svoju uređivačku politiku, a čitatelji odlučuju što im je bitno i zanimljivo. Vrlo rijetko odgovaramo i na kritike na društvenim mrežama. Mreže su prostor slobode koju toleriramo sve dok se ne pretvori u govor mržnje.

Naš je rad financiran sredstvima oglašivača koji su vidljivi na portalu. Nijedan od oglašivača nema nikakav utjecaj na odabir naših tema, a tako će biti i dalje. Uskoro će jedan od izvora naših financija postati i novčana sredstva građana Pule.

Pritom, ta proračunska sredstva nikako ne znače bolji tretman aktualne vlasti na našem portalu, već dodatnu obavezu da budemo još konkretniji. Redakcijski je dogovor da ćemo za dobiveni novac isporučiti dvostruko više priča nego se to od nas ugovorno očekuje. 

Osobna opaska za kraj. Novinarstvom se bavim gotovo 40 godina, ali nikad nisam susreo ovakvu novinarsku energiju. Ponosan sam što sam dio ovog tima.

Sretan Uskrs svima! Buona Pasqua a tutti!


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.