Politika i društvo

BITKA ZA LUNGOMARE

Možemo demantira Zorana Kostića: 'Rezultat referenduma je obvezujuć neovisno o predanom zahtjevu za lokacijsku dozvolu'

Naime, suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referendum, tvrdi Možemo Pula


 
2 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini

Naime, suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referendum, tvrdi Možemo Pula

Nakon što su ranije danas voditelj projekta izgradnje hotela na Valkanama u Puli, Zoran Kostić, i arhitektonski studio 3LHD priopćili da su predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju hotela, reagirao je pulski Možemo. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dakle, Zoran Kostić netočno, ponovno s ciljem obeshrabrenja Puležanki i Puležana da izađu na referendum, tvrdi sljedeće: “Iako je resorno ministarstvo dalo jasnu uputu kako je nebitno je li zahtjev podnesen prije ili poslije referenduma, odnosno da, dok god GUP nije izmijenjen, stari plan vrijedi, kao investitori, htjeli smo se držati ranije najavljenog plana, ali i odagnati sve sumnje i neistine koje su se proteklih mjeseci plasirale oko planova koje imamo”. 

Naime, suprotno Kostićevim tvrdnjama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma. 

Da je kojim slučajem pravomoćna lokacijska dozvola izdana prije odluke o provedbi referenduma koju je Gradsko vijeće donijelo 30. kolovoza 2022. investitor bi imao stečena prava, ili da je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije tog datuma, imao bi legitimna očekivanja radi tzv. kvazi-retroaktivnosti tj. imao bi legitimno očekivanje da se postupak dovrši po pravilima koja su vrijedila u vrijeme podnošenja zahtjeva. Ovdje ni jedno ni drugo nije slučaj.

Zbog promjene okolnosti koje mogu nastupiti izjašnjavanjem građana na referendumu, može se promijeniti prostorno-planska dokumentacija i investitor to mora trpiti.

A rezultat lokalnog referenduma je obvezujuć za jedinicu lokalne samouprave u kojoj se provodi, u ovom slučaju obvezujuć je za Grad Pulu. 

Tako navodi Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, na snazi od 27. 7. 2017. https://www.zakon.hr/z/359/Zakon-o-referendumu-i-drugim-oblicima-osobnog-sudjelovanja-u-obavljanju-dr%C5%BEavne-vlasti-i-lokalne-i-podru%C4%8Dne-%28regionalne%29-samouprave  i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Zakon na isti način tumači i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske https://www.izbori.hr/site/izbori-referendumi/referendum/lokalni-referendum/125.

To znači da ako Puležanke i Puležani sljedeće nedjelje većinom glasova registriranih birača zaokruže ZA u odgovoru na referendumsko pitanje "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungo mare“ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?“, takva je odluka obvezujuća za Grad Pulu i gradnja hotela neće biti moguća

To znaju i gradonačelnik Zoričić i gradski vijećnici, ali o tome šute i ne žele pozvati građane koji su ih izabrali da putem referenduma konzumiraju svoje zakonsko i demokratsko pravo izravnog sudjelovanja u upravljanju Pulom.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.