republika - dugi
Politika i društvo

O REFERENDUMU, 'SAVEZNIŠTVU' I OSTALOM

Možemo o Lungomareu: Ako se ne izglasa referendum u Gradskom vijeću, skupljamo 7.500 glasova Puljana

Na pitanje kako se osjećala kad ju je podržao IDS, Dušica Radojčić je odgovorila: "Nismo saveznici. Oni su tu odluku donijeli autonomno. Iznenadila nas je, kao i vas. Ona nije plod nikakvog međusobnog dogovora. Njima takva odluka o podršci  odgovara iz samo njima znanih razloga. Nikad nismo tražili, niti ćemo tražiti podršku IDS-a"


 
4 min
Dražen Majić Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na pitanje kako se osjećala kad ju je podržao IDS, Dušica Radojčić je odgovorila: "Nismo saveznici. Oni su tu odluku donijeli autonomno. Iznenadila nas je, kao i vas. Ona nije plod nikakvog međusobnog dogovora. Njima takva odluka o podršci  odgovara iz samo njima znanih razloga. Nikad nismo tražili, niti ćemo tražiti podršku IDS-a"

Ako neophodna trećina gradskih vijećnika ne prihvati njihov prijedlog referenduma, predstavnici Možemo pokrenut će prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma, a da bi za Vijeće to bilo obvezujuće, nužno je prikupiti oko 7.500 potpisa punoljetnih Puljanki i Puljana.

Tri tjedna nakon gradonačelnikove odluke o raskida vladajuće trojne koalicije u Puli, odluke koju je tada Dušica Radojčić obrazložila strahom od referenduma o Lungomareu, te dan nakon što su svim političkim opcijama u Gradskom vijeću uputilio referendumsko pitanje (“Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata trenutno važećeg Urbanističkog plana uređenja “Lungo mare” ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”),  predstavnici pulskog Možemo danas su novinarima pored Mocennijeve skulpture na Lungomareu iznijeli svoje prijedloge vezane uz referendum o UPU Lungomare.

"Možemo" je sve stranke zamolilo da odluku donesu u idućih sedam dana.

Oni su treće izmjene plana, protiveći se hotelu, dodatnim predviđenim dvama kafićima i parkinzima, prostorom nogometnog igrališta,  plažnim objektima, planiranim pristupnim prometnicama u istočnom dijelu plana  pokrenuli odmah da bi, kako su rekli danas, ishod referenduma mogli ugraditi u treće izmjene UPU Lungomare.

- Pojedine stranke su se već izjasnile za referendum, a mislim i da je i  gradonačelnik Zoričić izjavio da podržava referendum, kazala je Dušica Radojčić, čelnica pulskog Možemo i predsjednica Gradskog vijeća Pule.

Dušica Radojčić

Na pitanje kako se osjećala kad ju je podržao IDS, ona je odgovorila: "Nismo saveznici. Oni su tu odluku donijeli autonomno. Iznenadila nas je, kao i vas. Ona nije plod nikakvog međusobnog dogovora".

Na pitanje kakav je osjećaj izazvala ta IDS-ova podrška, Radojčić je kazala da se tu ne radi o osjećaju.

- Njima takva odluka o podršci  odgovara iz samo njima znanih razloga. Nikad nismo tražili, niti ćemo tražiti podršku IDS-a, istaknula je.

- U Puli nikad nije realiziran referendum, a predviđen je i gradskim statutom i Ustavom , To je alat koji se mora češće koristiti jer on ne usporava nego ojačava i nadograđuje demokraciju. To je stvarno, neposredno, izravno sudjelovanje građana u donošenju odluka. Taj je mehanizam nužan a tako se rijetko koristi zato što se donositelji odluka plaše da bi im odluka građana onemogućila realizaciju njihovih interesa, kazala je Dušica Radojčić

Gradski vijećnik Možemo Noel Mirković istaknuo je da je ishod referenduma konačna odluka građana koja obvezuje postojeću, ali i sve buduće vlasti, što je, veli, jako važno.

- Lungomare je jedini neizgrađeni obalni pojas u neposrednoj blizini grada Pule, a koji kao javna gradska površina već generacijama nudi svim građanima prirodne i uređene plaže, čisto more, šetalište te sportske i rekreacijske površine uz obalu i u šumi. Površina šume Lungomare Generalnim urbanističkim planom grada Pule kategorizirana je kao “zelena cjelina od posebnog lokalnog gradskog značaja” u “cilju cjelovite zaštite i sustavnog vrednovanja zelenih površina na području grada, a prema kriteriju veće krajobrazne, biološke i ekološke vrijednosti, te prostora veće estetske, stilske ili kulturno-povijesne vrijednosti”, ističu Možemo.

Detaljnije su pojasnili: "Izradi III. Izmjena i dopuna UPU-a „Lungomare“ pristupa se radi preispitivanja svih planskih rješenja iz trenutno važećeg urbanističkog plana poput, primjerice, gradnje hotela, plažnih objekata, prostora nogometnog igrališta, planirane pristupne prometnice u istočnom dijelu obuhvata plana koja čini prilaz planiranom hotelu, prostora infrastrukturnog objekta, mogućih intervencija duž prostora plaža u obuhvatu plana te drugih rješenja za koje se pokaže potreba. U važećem je UPU-u "Lungomare" osiguran prostor potreban za proširenje postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda do III. stupnja pročišćavanja. Budući da se odustalo od izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja na lokaciji Lungomare, površinu zone IS u obuhvatu plana treba smanjiti.

Sve navedeno se odnosi na površine namjene hotel (T1), sportsko rekreacijske namjene (R1), uređene plaže (R21) parkiralište (P), plažnih objekata (Po), infrastrukturnog objekta (IS), kolno-pješačke površine te zelene površine (Z), a sve radi ostvarenja kvalitetnijih uvjeta korištenja prostora, u skladu s odredbama GUP-a".


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.