Politika i društvo

POKRENUT PROCES MIRENJA

Na pomolu štrajk u pulskim vrtićima? SIKD traži izjednačavanje plaća s onima u osnovnim školama

Naprosto mislimo da bi jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula, morale učiniti potreban napor da se to usmjerenje za iste plaće poštuje jer su razlike u plaćama prevelike. Ako uspoređujemo plaće po radnim mjestima, razlike su različite u odnosu na osnovne škole od 12,79 do 40,56 posto ili u novcu, od 153 eura do 650,57 eura bruto, vele iz SIKD-a


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Naprosto mislimo da bi jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula, morale učiniti potreban napor da se to usmjerenje za iste plaće poštuje jer su razlike u plaćama prevelike. Ako uspoređujemo plaće po radnim mjestima, razlike su različite u odnosu na osnovne škole od 12,79 do 40,56 posto ili u novcu, od 153 eura do 650,57 eura bruto, vele iz SIKD-a

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije obavještavaju javnost da su pregovori za povećanje plaće u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula za sada bez uspjeha i da je sindikat pokrenuo proces mirenja.

- Da javnosti bude jasno, sindikat traži izjednačavanje plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama na što nas upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, a na što imamo pravo i na temelju službenog stava Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Činjenica je da radnici u školama i u vrtićima rade u sustavu obrazovanja i da je logično da imaju jednako vrednovan posao bez obzira što se plaće radnika u sustavu osnovnog školstva isplaćuju iz proračuna RH, a plaće u predškolskim ustanovama iz proračuna jedinica lokalne samouprave, navode iz ovog sindikata. 

Komplicirana situacija

Kako vele, razumiju kompliciranost te situacije pa i određenu nelogičnost, ali posljedica tih odnosa svakako se ne bi smjele lomiti preko leđa radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju.

- Naprosto mislimo da bi jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Pula, morale učiniti potreban napor da se to usmjerenje za iste plaće poštuje jer su razlike u plaćama prevelike. Ako uspoređujemo plaće po radnim mjestima razlike su različite u odnosu na osnovne škole od 12,79 do 40,56 posto ili u novcu od 153 eura do 650,57 eura bruto.

Kad govorimo o osnovnim zanimanjima, odnosno učiteljima i nastavnicima s jedne strane i odgojiteljima s druge strane, onda je razlika nešto veća od 40 posto odnosno oko 550 eura, naravno na štetu odgojitelja.

Samo da podsjetimo, taj je zaostatak u prosincu iznosio oko 22 posto, a sada je više od 40 posto. Ponavljamo, govorimo o osnovnoj bruto plaći bez staža  koja za učitelja u osnovnoj školi iznosi 1903,83 eura, a za odgajatelja 1.355,79 eura. U neto iznosu bez djece i uzdržavanih članova obitelji to bi za učitelja iznosilo cca 1.320 eura, a za odgojitelja cc 970 eura. To je, nedopustivo, smatraju u SIKD-u.

Stoga su, navode, inicirali pregovore s Gradom Pulom u namjeri da dogovore model sustizanja, odnosno izjednačavanja plaća.

Model sustizanje plaća

- Na žalost umjesto dogovora o sustizanju plaća ponuda koju nam je do sada u pregovorima poslodavac predložio je povećanje od 3 posto i to s primjenom od 1. rujna, odnosno u slijedećoj godini povećanje samo dodatka za topli obrok u iznosu od 34 eura mjesečno. To nije nikakvo dostizanje.

Treba napomenuti da nitko ne osporava napore koje Grad Pula ulaže i pomake koje smo do sada radili, ali to očigledno nije dostatno da bi se postigao zakonit, logičan, pravedan i realan cilj - izjednačavanje plaća u sustavu obrazovanja na  što upućuje i mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nadamo se i očekujemo da ćemo tijekom mirenja pronaći rješenja, zaključuju u svom priopćenju kojeg potpisuje Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i pregovaračkog tima.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.