Politika i društvo

USPJELI POLUGODIŠNJI PREGOVORI

NAPOKON POSTIGNUT DOGOVOR SINDIKATA I UPRAVE: Pulapromet povećao plaće za 13 posto

- Da se razumijemo, u posljednjih 10 godina plaće nisu povećane ne zato što se nije moglo već zato što se nije željelo. Naime, "stara garnitura" nam se osvećivala za to što smo 2008. godine pokrenuli štrajk u Herculanei, a kojem su se pridružili i djelatnici Pulaprometa, kazala nam je po zaključenju pregovora predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Marina Cvitić


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Direktor Pulaprometa, Tomislav Josipović

- Da se razumijemo, u posljednjih 10 godina plaće nisu povećane ne zato što se nije moglo već zato što se nije željelo. Naime, "stara garnitura" nam se osvećivala za to što smo 2008. godine pokrenuli štrajk u Herculanei, a kojem su se pridružili i djelatnici Pulaprometa, kazala nam je po zaključenju pregovora predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Marina Cvitić

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikat prometa i veza Hrvatske dogovorili su s Upravom trgovačkog društva Pulapromet d.o.o. povećanje materijalnih prava radnika, izvijestili su danas iz Pulaprometa.

Nakon imenovanja novog direktora, Tomislava Josipovića, održana su naime tri pregovaračka sastanka da bi na onom posljednjem, održanom prije dva dana, došlo do usuglašavanja između zahtjeva predstavnika sindikata i mogućnosti Uprave za njihovim izvršenjem. 

Plaća raste za 13 posto

Dogovoreno je povećanje osnovice plaće za 13 posto i povećanje neoporezivog iznosa u visini od 200 kuna mjesečno.

Nadalje, poslodavac će radniku koji odlazi u mirovinu isplatiti dodatak u iznosu od 200 kuna neto za svaku navršenu godinu neprekinutog radnog staža u Pulaprometu.

Ostala prava radnika ostaju nepromijenjena pa će se tako i dalje isplaćivati dodatak za korištenje godišnjeg odmora, stalni dodatak, božićnica, dar u naravi te godišnji liječnički pregled. 

Teško nadoknadiv zaostatak desetljeća stagnacije

- Možda se 13 posto čini kao veliki postotak, ali to povećanje ne može nadoknaditi desetogodišnji zaostatak plaća radnika Pulaprometa. Naime, plaća im je stagnirala od 2010. godine. Imali su samo jedno povećanje 2019., a potom su im zbog koronakrize prava ponovno smanjena, govori nam Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnere i Dalmacije koja je s Upravom društva vodila polugodišnje pregovore.

Dogovoreno povećanja plaća vrijedi za period od 1. lipnja naovamo.

Marina Cvitić

Cvitić nadalje navodi kako Sindikat ima mnogo bolji odnos s Upravom Pulaprometa nakon dolaska novog direktora.

Iduće godine raste i naknada za prijevoz

- Odnos s Upravom je sada korektan, bazira se na povjerenju, uvažavanju i suradnji što prije nije bio slučaj. Nadamo se kako iduće godine idemo u novo povećanje plaća, ali i naknada troškova prijevoza koje radnicima nisu dostatne, posebno proteklih nekoliko mjeseci otkako cijene energenata "divljaju". Pulapromet bi mogao postati poželjna firma, a svakako ćemo nastojati zaustaviti trend odlaženja. Naime, u zadnjih pola godine barem je deset vozača napustilo tvrtku, veli Cvitić.

Kako će upravo povećanje naknade za prijevoz biti na dnevnom redu sljedećih pregovora potvrdio nam je i direktor Pulaprometa, Tomislav Josipović.

Tomislav Josipović

Tijekom pregovora razgovaralo se i o ostalim problemima u Društvu i pravima radnika. Osobno smatram da međuljudski odnosi mogu biti riješeni iskrenom komunikacijom i jednakim tretmanom svih radnika. Na navedenom već radimo i primjetni su pozitivni pomaci te ćemo nastaviti u tom smjeru.

TOMISLAV JOSIPOVIĆ

Cvitić: "Stara garnitura" se ponašala osvetnički

Cvitić također tvrdi da se odnos između djelatnika i Uprave mijenja na bolje. Djelatnicima se, kaže, vraća izgubljeno povjerenje.

- Da se razumijemo, u posljednjih 10 godina plaće nisu povećane ne zato što se nije moglo već zato što se nije željelo. Naime, "stara garnitura" nam se osvećivala za to što smo 2008. godine pokrenuli štrajk u Herculanei, a kojem su se, iz solidarnosti, pridružili i djelatnici Pulaprometa, zaključuje na koncu Cvitić.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.