Politika i društvo

PREMIJER OPTIMISTIČAN

Natječaj za izgradnju i opremanja vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna

U razdoblju od 2004. do 2016. broj djece koja pohađaju redovne vrtićke ili jasličke programe u Hrvatskoj porastao je za 37,2 posto, dok je broj dječjih vrtića porastao za 34,7 posto


 
1 min
HINA
Foto: Hina

U razdoblju od 2004. do 2016. broj djece koja pohađaju redovne vrtićke ili jasličke programe u Hrvatskoj porastao je za 37,2 posto, dok je broj dječjih vrtića porastao za 34,7 posto

Premijer Andrej Plenković predstavio jer u četvrtak natječaj za izgradnju i opremanje vrtića vrijedan 1,22 milijardi kuna, kojem je cilj otvoriti novih 22.500 vrtićkih mjesta.

- Do kraja 2026. kanimo stvoriti uvjete da 90 posto djece u dobi od tri godine do polaska u školu može sudjelovati u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, što će omogućiti bolji obrazovni ishod djece, a Hrvatska će uhvatiti korak sa svijetom i Europom, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Stopa sudjelovanja u predškolskom odgoju u Hrvatskoj još je uvijek među najnižima u EU.

U razdoblju od 2004. do 2016. broj djece koja pohađaju redovne vrtićke ili jasličke programe u Hrvatskoj porastao je za 37,2 posto, dok je broj dječjih vrtića porastao za 34,7 posto.

Vlada je od 2017. uložila dvije milijarde kuna u 498 vrtića u Hrvatskoj, a s ovim ulaganjima ukupan iznos dosegnut će 3,43 milijarde kuna, kazao je Plenković.

Prvi natječaj se odnosi na izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, raspolaže se s 1,22 milijardi kuna, a zajedno s drugim natječajem iznositi će 1,62 milijarde kuna.

Natječaj se objavljuje 22. travnja, prijave se počinju primati 2. svibnja, a bit će otvoren 60 dana. Mogu se prijaviti gradovi, općine i županije.


Nastavite čitati

Vjerovali ili ne: Služba općih informacija i telefonske govornice i dalje postoje. Stare će zamijeniti suvremene, s besplatnim internetom i dodatnim uslugama

Da bi opstale u vremenu nevjerojatno brzog tehnološkog razvoja, započet je i projekt zamjene javnih telefonskih govornica s multifunkcionalnim govornicama. Dosad ih je u Zagrebu, Trogiru, Zadru i Rovinju postavljeno nešto više od 30. Nude mogućnosti poput bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku i interaktivnu mapu na šest jezika koja nudi upute kako doći do određene lokacije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.