Politika i društvo

NA KRAJU DANA

NEZADOVOLJSTVO I KAOS NA FORUMU: Pulska gradska vlast je brod koji tone, neki odlaskom traže spas, a drugi šalju SOS

Vijest koja je obilježila današnji dan – ostavka Anje Ademi i pismo službenika/ca gradonačelniku – komentirali su i vijećnici/e pulskog Gradskoj vijeća, pa i jedan vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića. Sutra pročitajte što o raspašoju u gradskoj upravi kažu oni koji gradonačelnika Filipa Zoričića (ne) drže na funkciji


 
5 min
Silvio Forza ⒸFOTO: Manuel Angelini

Vijest koja je obilježila današnji dan – ostavka Anje Ademi i pismo službenika/ca gradonačelniku – komentirali su i vijećnici/e pulskog Gradskoj vijeća, pa i jedan vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića. Sutra pročitajte što o raspašoju u gradskoj upravi kažu oni koji gradonačelnika Filipa Zoričića (ne) drže na funkciji

Pulska gradska uprava tone. I to ozbiljno. Danas je vrlo nezgodna, a politički i po pitanju upravljanja Gradom „teška“ ostavka pročelnice Upravnog odbora za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anje Ademi bila pravi okidač koji je otvorio Pandorinu kutiju nezadovoljstva i kaosa na Forumu. Samo nekoliko sati od informacije da odlazi osoba koja je u proteklih dvije godine i pet mjeseci mandata aktualne gradske vlasti obavljala najsloženije poslove i slovila kao gradonačelnikova osoba od najvećeg povjerenja, u komunalnoj palači došlo je do javne pobune.

Naime, 11 službenika/ca i namještenika/ca Grada Pule poslalo je otvoreno pismo gradonačelniku Filipu Zoričiću, izrazivši nezadovoljstvo nefunkcioniranjem kompletnog gradskog sustava. „"Nastavno na aktualne okolnosti“, napisali su „najave odlaska pročelnice Ademi te Vaše izjave kako sustav funkcionira i 'nema govora o raspadu gradske uprave', ovim putem želimo iskazati upravo oprečno mišljenje“. Dijeleći mišljenje dijela javnosti, opisali su gradonačelnika kao populistu: „fokus mora biti na kapitalnim projektima, a dosadašnje upute koje dobivamo s Vaše strane odnose se na sitne intervencije u prostoru koje su populističkog karaktera“, napisali su gradski djelatnici koji su zaključili da u takvim okolnostima ne vide način daljnjeg funkcioniranja odjela, a time i trgovačkih društava.

O raspadu sustava govori i neslužbena vijest da bi sutra ostavku trebala podnijeti i i pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin. Ona danas na to nije imala komentara.

Predsjednica pulskog Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski nam je izjavila kako je šokirana najnovijim događanjima u Gradu Puli. „Očito da situacija nije dobra! Na sjednici Gradskog vijeća zamolit ću gradonačelnika Zoričića da nam objasni kako misli da će Grad nadalje funkcionirati“, najavila je.

„Ne bih rekao da je kaos“. Ovo je ocjena Filipa Zoričića o očiglednom rasulu u Gradskoj upravi; nije želio ništa komentirati dok sutra ne porazgovara sutra s djelatnicima koji su potpisali dopis. Na naše pitanje je li imao najavu nezadovoljstva gradskih službenika prije nego što je pismo izašlo u javnost, odgovorio je da nije, što za „menadžera“ u javnoj upravi nije dobar znak.

Anja Ademi poručila je kako se nada da je sa svojim radom doprinijela pozitivnim promjenama u gradu. „Anja je odlučila otići iz osobnih razloga, ja sam joj zahvalan za sve što je napravila, a mi nastavljamo posao“, komentirao je Zoričić.

Nije danas bilo lako biti u koži  Filipa Zoričića, a vjerojatno je samo malu utjehu pronašao u tome što mu se inicijator prosvjeda protiv Kaštijuna Boris Kapuralin ispričao zbog izjave da je gradonačelnik rekao „da ako ljudima smeta tamo živiti nek se odsele“, a nije . Nakon tektonskih poremećaja na Forumu, oglasila se i Inicijativa „Protiv sječe“ koja je, zbog sječe stabala na Giardinima, poručila gradonačelniku da laže i zamolila ga da smjesta napusti ovu gradsku upravu i ode s ove funkcije kojoj "očito nije dorastao".

Druga sječa stabala, ona na pulskim Valkanama, danas je bila opasna po život: aktivisti, koji tvrde da se radovi izvode van gabarita i dalje od nogometnog igrališta, tijelima su zaustavili bager, a intervenirala je policija.

Kasnije je šefica pulskog Možemo! Dušica Radojčić pozvala direktora Pula usluge i upravljanje i gradonačelnika da hitno zaustave bagere dok nekoga nisu ozlijedili. Uslijedilo je priopćenje u kojem Možemo! tvrdi, da prema odgovoru koji su dobili od Hrvatski šuma, sječa stabala na Valkanama je nezakonita.

Početak radova na nogometnom igralištu i šetnici kroz šumu ponovno je otvorio sva stara pitanja vezana za sječu šume i povezanost spomenutih radova s izgradnjom Hotela Valkane u najbližem susjedstvu. O tome, uz opasku da jedan te isti arhitekt povezuje projekt igrališta, šetnice i Hotela Valkane, danas je pisao Dražen Majić.

Potvrdu da je za Pulu ovaj ponedjeljak bio turbulentan dan dali su i nogometaši Istre koji su na Drosini, dakle na domaćem terenu, izgubili od Lokomotive 4-0.

Planinari su vrlo nezadovoljni prijedlogom Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH prema kojem bi se planinarske kuće i domovi oduzeli dosadašnjim skrbnicima, planinarskom savezu i njegovim društvima, i povjerili novim gospodarima - županijama, a oni u sklopu parkova prirode i nacionalnih parkova pripali bi tim javim ustanovama.

Mirnu i lijepu notu ovom hektičkom danu dao je intervju s glumcem i pjesnikom Enesom Kiševićem. Rekao je da puno voli Istru i Pulu, a mi smo uz tekst objavili i dva videa u kojima recitira dvije pjesme onako kako samo on zna.

Odlična je bila i vijest da je ženski boćarski klub Pula ostvario povijesni uspjeh. Naime, nakon što su na proljeće postale državne prvakinje, pulske boćarice sada se mogu pohvaliti i titulom prvakinja Europe.

Danas su portal uređivali Leo i Silvio, a sutra se Leu pridružuje Nera.

Vijest koja je obilježila današnji dan – ostavka Anje Ademi i pismo službenika/ca gradonačelniku – komentirali su i vijećnici/e pulskog Gradskoj vijeća, pa i jedan vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića. Sutra pročitajte što o raspašoju u gradskoj upravi kažu oni koji gradonačelnika Filipa Zoričića (ne) drže na funkciji.

Iako je Grad Pula Udruzi za autizam Istra još početkom travnja na desetogodišnje korištenje dodijelio bivši stan gradske vijećnice Gordane Ferenčić, on i dalje zjapi prazan. O tom smo problemu razgovarali s o s predsjednicom Udruge za autizam Istra Dubravkom Kovačević.

Do sutra, redakcija portala Istra24 želi vam mirnu i laku noć


Nastavite čitati

Istra
 

AFERU 'BONAMENAT' OTKRILA JE ISTRA24 Rovinjski gradonačelnik, IDS-ov Marko Paliaga bio je u sukobu interesa kada je vršio pritisak da se njegovog prijatelja vrati na posao u Centru za povijesna istraživanja

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu

Istra
 

Supružnici Omanović iz Vodnjana: "Hvala vam svima, dobri ljudi, dali ste nam sve pa i više nego što smo si mogli zamisliti"

Uplaćene su i brojne donacije, a svima se supružnici Omanović od srca zahvaljuju i poručuju da treba uzeti, ali da treba i ispružiti ruku drugima kada je netko u potrebi. Upravo zato, apeliraju na sve ljude dobra srca koji su i njima pomogli i drugima koji još žele pomoći da to u ovim svečarskim danima učine za nekog iz svoje blizine, jer oni su, kažu, i više nego namireni i ne bi htjeli uzimati drugima kojima u ovom trenutku više treba

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.