Politika i društvo

UZ PORAST VRŠNJAČKOG NASILJA

NI DVIJE GODINE OD NAJAVE Mobilni timovi za psihološku pomoć pulskim osnovnim školama nisu zaživjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ivana Sokolov Vidulin i Filip Zoričić

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti

Iako je pulski gradonačelnik Filip Zoričić, na konferenciji za medije koju je sa svojim zamjenicima u Komunalnoj palači održao prije gotovo dvije godine, najavio „uvođenje mobilnih timova logopeda, psihologa i pedagoga kao posljedicu COVID pandemije“ – to se još uvijek nije dogodilo.

Mobilni timovi ponovno tema

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Na sastanak su bili pozvani i svi ravnatelji i ravnateljice pulskih osnovnih škola.

Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti.

Ilustracija, Osnovna škola Monte Zaro

- Na sastanku s ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Grad Pula, razgovaralo se o potrebama svake pojedine škole. Glavni cilj je dubinski analizirati stanje u svakoj školi te osigurati svim osnovnim školama dostupnost stručnih suradnika. Nakon toga ćemo, ovisno o proračunskim sredstvima, planirati broj ljudi i način rada, odgovorila nam je pulska pročelnica za društvene djelatnosti i mlade, Ivana Sokolov Vidulin.

Odgovor na pitanje zašto ovaj oblik prevencije vršnjačkog nasilja nije zaživio u posljednje dvije godine otkako je po prvi puta najavljen, već se ponovno najavljuje kao jedno od mogućih rješenja - nismo dobili. Jasno je, naime, da situacija u posljednje dvije godine nije postala ništa bolja. Sasvim suprotno.

Također, zasad ne znamo ni hoće li timovi biti preventivni ili interventni, odnosno hoće li stručnjaci za mentalno zdravlje škole obilaziti po pozivu, potrebi, ili kakvom ustaljenom rasporedu obilazaka.

Ilustracija, Osnovna škola Kaštanjer

Grad svjestan porasta problema vezanih uz mentalno zdravlje

Tijekom posljednjih mjeseci otkako intenzivnije pišemo o porastu vršnjačkog nasilja u Puli, u više smo navrata na ovu temu tražili očitovanje Grada Pule te gradskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Posljednji smo puta to učinili kada smo se bavili slučajem verbalnog nasilja u jednoj pulskoj srednjoj školi, a nakon što nam je i Policijska uprava istarska potvrdila da istražuje je li bilo propusta prilikom obavljanja Protokola o postupanju. Zanimalo nas je, naime, jesu li Grad Pula ili gradsko Vijeće za prevenciju kriminaliteta razmišljali o kakvim konkretnim preventivnim mjerama, a s obzirom na to da nam stručne službe u školama otvoreno govore o porastu broja depresivnih i anksioznih učenika, i sve češćem izbivanju s nastave, dok je istovremeno nasilje u porastu.

Toga su, kažu nam, svjesni i u Gradu Puli.

- U školama je evidentan porast problema vezanih uz mentalno zdravlje učenika; eksternaliziranih, a u još većoj mjeri onih internaliziranih. Sve više učenika traži pomoć i podršku, dok kod određenog broja i sami učitelji primjećuju i ukazuju na probleme. Učitelje nastojimo što više ojačati i senzibilizirati za prepoznavanje, i za pristup u radu s učenicima koji iskazuju poteškoće na tom planu. Svakako nedostaje stručnih suradnika u školama koji bi mogli u većoj mjeri biti podrška učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, navode iz Grada.

S 300 učenika radi jedan psiholog na pola radnog vremena

Zato su, u suradnji s Društvom psihologa Istre, tijekom travnja održali nekoliko psiholoških radionica pod nazivom Podrška mentalnom zdravlju odgojno-obrazovnih djelatnika, a na kojoj je sudjelovalo 17 polaznika/polaznica.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje mogu li radionice riješiti problem stručnih školskih timovima kojima je vrlo teško kvalitetno raditi u okolnostima u kojima jedan psiholog, zaposlen na pola radnog vremena, brine o čak 300 učenika. To je, naime, slučaj u nekim pulskim osnovnim školama.

Ilustracija, Osnovna škola Tone Peruško

- Generalno, nedostaje nam stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja. Ovdje mislimo na psihologe u školama, no isto tako potreba je i za stručnjacima drugih profila kako bi se psiholozi koji rade u školama mogli više posvetiti svom primarnom području rada. Problem je što nedostaje stručnjaka poput edukacijskih rehabilitatora, logopeda, socijalnih radnika, ali i psihologa na tržištu rada, barem što se tiče Pule. Ministarstvo bi svakako trebalo uvažavati postojeće pedagoške standarde te omogućiti dodatna zapošljavanja, ali i revidirati sadašnje standarde, jer su se potrebe u zadnjih nekoliko godina promijenile odnosno povećale, drže u Gradu Puli.

Mogu li jedinice lokalne samouprave „vršiti pritisak“ na Ministarstvo obrazovanja koje jedino može omogućiti dodatna zapošljavanja, ostaje nam tek za vidjeti uoči nove školske godine, a u kojoj će, za pretpostaviti je, konačno zaživjeti i pulski mobilni timovi stručnjaka.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.