Politika i društvo

KSENOFOBIJA JAČA OD TOLERANCIJE I CONVIVENZE (3)

NICOLETTA BALIJA RETERIRALA "Zgor Učke" odnosilo se na političke stranke

Štititi svoj identitet za mene ne znači isključivanje ili netolerancija prema drugima, već je to korak prema upoznavanju s kulturom i jezikom našeg teritorija, rekla je Balija


 
2 min
Dražen Majić

Štititi svoj identitet za mene ne znači isključivanje ili netolerancija prema drugima, već je to korak prema upoznavanju s kulturom i jezikom našeg teritorija, rekla je Balija

Fažanska IDS-ovka Nicoletta Balija na svom je Faceboku objasnila što je mislila frazom “neka zostanu zgor Učke”. Njen novi status prenosimo u cijelosti.

- Prenose status s mog privatnog profila i slobodno ga interpretiraju. U redakciji očito nisu sve razumijeli. Možda sam trebala napisati ispod i prijevod. (to mi je i posao, ne?) O mojih pet redaka napisali su cijeli članak. Doveli su u pitanje moju multikulturalnost uključivost i toleranciju.
Nikada se neću sramiti mog porijekla, moje kulture, tradicije, zavičaja, mog jezika, mojih jezika kojima sam uvijek govorila u familiji – istrijanski, hrvatski, talijanski, fasanese. Dapače, i dalje ću uvijek i snažno promovirati te vrijednosti zbog kojih se osjećam Istrijankom. Jer samo tako vjerujem da možemo očuvati dijalekt i tradiciju. Truditi ću se biti i dalje i još više uključiva prema svima koji dođu u našu Istru i u njoj pronađu svoje mjesto pod suncem, poput mnogih mojih prijatelja i sumještana. Mislim da nisu shvatili poantu – ok, ne moraju svi razumijeti istarski dijalekt. Ali ako ne razumiju, neka pitaju… 

Sada ste vjerojatno svi išli već skrolati niže da bolje vidite kakve sam to “skandolazone i fašističke stavove iznijela” . Ako i dalje nije jasna ona “neka zostanu zgor Učke” slijedi prijevod u kontekstu cijelog statusa: odnosi se na političare koji redovito dolaze u Istru tražiti poene i glasove i koji često ne razumiju istarsku tradiciju, povijest, pa tako ni jezik. To je išlo u džep isključivo političkim strankama koje naveliko obećavaju a zapravo samo uzimaju od Istre.

Svi oni koji dovode u pitanje moje razmišljanje o fašizmu i/ili antifašizmu ne poznaju me, pa ako već imaju potrebu stavljati etikete, neka pokucaju na moja vrata da porazgovaramo. Kad kažem svi mislim i na one koje ne poznajem, i na one koji su si uzeli toliko veliku slobodu govora da je to prešlo u klevetu. Jer oni koji me poznaju – znaju i ne moram im objašnjavati. Ne pišem ovo zbog njih.
Ah da… naravno bilo je i ljudi koji su razumijeli poruku – hvala vam – nažalost i vi ste dobili po repu, zaključila je Nicoletta Balija.


Nastavite čitati

Istra
 

SEA STAR FESTIVAL Prvi veliki nastup Baby Lasagne nakon Eurovizije

Osjećaj je fantastičan. Jako sam sretan. Umalo se dogodio jedan koncert prije ovoga i onda je otpao i bilo mi je ekstra drago jer je veći gušt nastupiti doma, pred svojim ljudima, rekao je Marko prije koncerta * Kako navode, na pitanje novinara hoće li nastupati u pulskoj Areni, odgovorio je potvrdno, na opće oduševljenje prisutnih

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.