Politika i društvo

VELIKI ČOVJEK I NARODNI HEROJ

Obilježena 77. godišnjica smrti antifašista, Porečana Joakima Rakovca

"Bio je veliki narodnjak, čovik, seljak i vinogradar koji je u svom kraju imao veliki autoritet i bio jedan od organizatora ustanka protiv fašizma", rečeno je danas na obilježavanju 77. obljetnice smrti Porečana Joakima Rakovca


 
2 min
Istra24

"Bio je veliki narodnjak, čovik, seljak i vinogradar koji je u svom kraju imao veliki autoritet i bio jedan od organizatora ustanka protiv fašizma", rečeno je danas na obilježavanju 77. obljetnice smrti Porečana Joakima Rakovca

Polaganjem vijenaca danas je na porečkom trgu popularno zvanom "Cimare" obilježena 77. obljetnica smrti istarskog antifašiste, partizana i narodnog heroja, Joakima Rakovca.

Kratkoj su svečanosti nazočili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, predstavnici Udruženja antifašista Poreštine, Udruge antifašističkih boraca Poreča, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i ostali građani.

Gradonačelnik i predsjednik Udruženja antifašista Poreštine, Arduino Matošević, položili su vijenac pred spomenikom na trgu koji nosi Rakovčevo ime. Prisutni su minutom šutnje odali počast narodnom heroju i svima poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

Skup je iz Poreča potom krenuo na komemoraciju na Križnjak kraj Korenići iznad Limske drage, gdje su obljetnicu obilježili predstavnici udruga i društava s Poreštine, Rovinjštine i Pazinštine, gradova Poreč i Rovinj te Općine Kanfanar.

Okupljenima su se obratili načelnik Kanfanara Sandro Jurman, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te Arduino Matošević koji je podcrtao važnost obilježavanja ovakvih dana.

-Bio je veliki narodnjak, čovik, seljak i vinogradar koji je u svom kraju imao veliki autoritet, i bio jedan od organizatora ustanka protiv fašizma. Zato nam je kao Udruzi žao vidjeti da se neki događaji iz povijesti danas pokušavaju revidirati, pogotovo jer živućih aktera više gotovo pa nema. Upravo zato mi ćemo nastaviti obilježavati ove dane, kako bi s time upoznali mlađe generacije, zaključio je Matošević.


Foto: Grad Poreč

Nastavite čitati

Istra
 

HIDROBAZA: Što župan misli o njenoj paradoksalnoj prodaji, i što će biti s plažom?

Zbog mešetarenja kod privatizacije nekadašnji trgovački divovi "Puljanka" i "Istra" su propali, a danas se njihove nekretnine prodaju po diskontiranim cijenama * I Grad Rovinj, poput Pule, Poreča i Umaga, koristi javne novce za vlastitu promociju * Hidrobaza je trebala biti jezgra poduzeća Brijuni Rivijera čiji je suvlasnik država, a sada je ta ista država prodaje: što o tome misli Boris Miletić? * Hidrobaza će koštati i Fažani koja uređuje svoje priobalje i koja s lokacije mora ukloniti nezakonite nasipe materijala: više o tome saznat ćete ujutro * Sutra pročitajte i kako je gradonačelnik Višnjana opravdao to što nije informirao javnost o svom (ne) radu

Istra
 

Gotovo stotinjak biciklista natjecalo se u prvom kolu

Samo natjecanje održano je u pet zasebnih utrka i 17 starosnih kategorija gdje se natjecao ukupno 91 natjecatelj, što je nešto manji broj nego inače. No, to nikoga nije iznenadilo s obzirom da je u najavi vremenske prognoze bila - polarna hladnoća

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.